od starostu MČ Myslava Ing. Michala Müllera
Rozstrel skončil spálenou omeletou i kastrólom
"Ja sa pri kuchtení riadim svojím manuálom - knihou Recepty starej mamy. Takmer do bodky ju dodržiavam, pretože postup i množstvá potrebných surovín sú uvedené veľmi presne," predstavil starosta MČ Myslava Ing. Michal Müller svoju gastronomickú príručku. Najradšej chystá cestoviny, sú jednoduchšie. Aj keď na jedenie je niečo "od mäsa" predsa len lepšie. Súťaže vo varení s manželkou neorganizuje, prehral by, polovička je vynikajúca kuchárka. "Som viac technik ako kuchár. Ale keď musím, od varešky neutečiem," prehlásil M. Müller, ktorý pridal aj vtipnú príhodu. Stala sa pri príprave omelety. V televízii išiel pri futbalovom zápase jedenástkový rozstrel, ktorý si nemohol nechať ujsť. "Až keď som cítil, že niečo nie je v poriadku, lebo v kuchyni bol dym a nepríjemný zápach, poslednú jedenástku som musel oželieť. A potom aj kastról s pripálenou omeletou, ktorý odvtedy slúži už len na maľovanie alebo na rozrobenie sádry," priznal starosta.
Čokoládová torta
Suroviny na korpus: 2 vajcia, 75 g kr. cukru, vrecúško vanilkového cukru, 50 g polohrubej múky, 50 g solamylu, 20 g kakaového prášku, lyžička prášku do pečiva. Krém: 5 lyžíc kr. cukru, 200 g čokolády na varenie, 2 kelímky šľahačkovej smotany, 3 plátky (5 g) želatíny, 2 žĺtka, 7 lyžíc mandľového likéru, 1-2 lyžice kakaa, lyžička prášk. cukru. Postup: Z vajec oddelíme žĺtka a bielka. K bielkam pridáme 2 lyžice studenej vody a ušľaháme sneh. Cukor, vanilkový cukor a žĺtky ušľaháme do peny. Primiešame múku, solamyl, kakaový prášok a prášok do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vlejeme do nej cesto. Pečieme asi pri 175 ° C 20-25 minút. Po vychladení z korpusu zrežeme tenkú hornú vrstu, k ostatku priložíme tortovú formu. Zvaríme cukor so 100 ml vody a dáme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme nad parou a prilejeme vlažnú cukrovú vodu, 2 lyžice si necháme bokom. Nakoniec pridáme tuhú šľahačku z jedného kelímku. Hotový krém rozotrieme na zrezaný korpus, ktorý dáme do chladu. Žĺtky rozšľaháme so zvyšnou cukrovou vodou. Podľa návodu rozpustíme želatínu, vlejeme do nej mandľový likér a pridáme k žĺtkom. Nakoniec zmiešame ušľahanú šľahačku. Krém natrieme ako druhú vrstvu na tortový korpus a zakryjeme zrezanou časťou. Necháme cca 4 hodiny v chlade odpočívať. Tortu oddelíme od formy a posypeme kakaovým práškom. Môžeme ozdobiť šľahačkou.
Dobrú chuť!
lia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári