od mestského poslanca a poslanca MČ Sídlisko Ťahanovce JUDr. Jána Kováčika
Palacinky otáča v panvici, nechce maľovať kuchyňu
Poslanec JUDr. Ján Kováčik netají, že patrí do kategórie tzv. sviatočných kuchárov. Varí však rád a aj celkom dobre, zatiaľ žiaden hrniec s jeho gastronomickým nepodarkom do koša nevyhodil. "Pobyt v kuchyni je pre mňa istým spôsobom relaxu. To, čo vytvorím, nie sú síce hviezdne veci, ale dajú sa jesť. Manželka ma preto neodháňa, nechá ma pri sporáku vymýšľať," dozvedeli sme sa.
Za to, že sa kuchyňa nestala pre J. Kováčika tabu, vďačí svojej mame. Už pri nej sa občas v kuchyni obšmietal a ona mu dovolila, nech sa pozerá a čosi aj pomôže. "Viem urobiť praženicu, zemiakové placky, palacinky i nejaké ďalšie veci. Pri palacinkách sa však nehrám na odborníka, neotáčam ich vo vzduchu, ale klasicky, v panvici. Nechcem maľovať kuchyňu. Je totiž dosť možné, že by sa mi vzduchom letiaca palacinka prilepila na strope." Stalo sa mu i to, že cesto sa nevydarilo, zhrudkovatelo, takže palacinky neboli najlepšie. To sa však prihodilo len jediný raz.
Kurča na grécky spôsob
Suroviny: kurča, polievková zelenina, 2-3 cibule, 3-4 neošúpané jablká, 4 strúčiky cesnaku, zemiaky, 3-4 citróny, horčica, oregáno, olej, soľ a korenie. Postup: Kurča naporcujeme, mierne osolíme a jednotlivé porcie rovnomerne rozložíme na olejom potretý plech. Očistíme polievkovú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler) a narežeme na väčšie kusy. Tie poukladáme na plech medzi kurča. Rovnako poukladáme na plech na polovice rozrezané cibule a na štvrtiny podelené jablká zbavené jadier. V osobitnej nádobe pripravíme zemiaky v marináde. Zemiaky očistíme a narežeme, najlepšie na mesiačiky. Marináda pozostáva z polievkovej lyžice oleja, zo šťavy vytlačenej z citrónov, z 2 polievkových lyžíc obyčajnej horčice, pretlačeného cesnaku, soli, korenia a oregána. V tejto zmesi rozmiešame zemiaky a potom ich spolu s marinádou vylejeme rovnomerne na plech. Tak, aby so zeleninou a kurčaťom tvorili súvislú vrstvu. Pečieme v rúre asi hodinu a podávame.
Dobrú chuť!
lia
Autor: V PONDELOK 26.9.2005
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári