dnes od košickej herečky Beáty Drotárovej
Polievka jej vydrží aj tri dni
Členka činohry Štátneho divadla Košice Beáta Drotárová je síce zručnou kuchárkou, no v poslednej dobe nemá pre koho variť. "Dcéra študuje na vysokej škole mimo Košíc, syn sa oženil a pre mňa samú sa mi neoplatí vyvárať. Takže si počas voľného dňa zvyčajne navarím polievku, ktorá mi vydrží aj tri dni. Uvarím si ryžu a v jedeň deň si ju dám so zeleninou a na druhý deň si ju dám s ovocím," prezradila nám herečka, ktorá je navyše vegetariánkou a zeleninové jedlá, šaláty či cestoviny si pripraví veľmi rýchlo. "Keď už varím dlhšie ako 20 minút, tak to už vyváram. Nevidím dôvod ani piecť koláče, lebo ten jeden koláč - ak mám chuť na sladké - si dám v cukrárni."
Počas letných dní má B. Drotárová možnosť pripravovať si chutné a zdravé jedlá z čerstvej zeleniny, rada však varí aj jedlá z húb. "S hubami pracujem veľmi rada, dokonca aj v zime si občas kúpim čerstvé šampióny či hlivu ustricovú. A keďže v zime už niet toľko dobrej čerstvej zeleniny, vtedy často varím jedlá s kyslou kapustou. Stačí, keď si ju podusím s kečupom alebo iba tak na prírodno a dám si k nej ryžu či tarhoňu alebo krúpy," dodala herečka.
Hubové rizoto s petržlenom
Potrebujeme: čerstvé huby, syr, ryžu, olej, vegetu, čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať, vajcia. Postup: Huby očistíme a nakrájame na malé kocky. Obvaríme ich, necháme odkapkať. Na troche oleja huby dusíme 5 až 7 minút. Hojne pridáme na dorobno pokrájanú petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a máličko podlejeme vodou. Pridáme dve vajíčka, zamiešame a pridáme aj uvarenú ryžu. Pri podávaní posypeme strúhaným syrom a ozdobíme vetvičkou peržlenu.
Dobrú chuť!
kid
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári