októbra trávia väčšinu času v lese. Vstávajú o štvrtej, aby už na svitaní boli na svojich obľúbených miestach v Poráčskych vrchoch alebo pri Henclovej. Po troch-štyroch hodinách odchádzajú z lesa väčšinou s plnými košíkmi. Rekordom je 380 hríbov nazbieraných za jedno takéto dopoludnie. Doma nasleduje čistenie, krájanie a sušenie, buď v altánku na dvore alebo aj rovno v obývačke. Tu na radiátoroch dosušujú huby, takže ich vôňu majú v celom dome.
Za jednu sezónu nazbierajú priemerne 10 kíl sušených húb. Koľko čerstvých hríbov je za tým, to len ťažko spočítať. No stáva sa, že nenájdu nič. Lesu sa vraj nedá rozkázať... "Do lesa chodíme hlavne pre zdravie. Manžel je bývalý baník, v bani robil celý život. Potrebuje ísť do prírody, nadýchať sa čerstvého vzduchu. Sedemdesiatku má na krku na budúci rok, ale drží sa, pretože ja mu nedám oddýchnuť, musí chodiť do lesa, na túry. Dôležité je, že obaja máme rovnakú záľubu, lebo človek by sám do lesa nechodil," hovorí Anastázia Iľkovičová. Manžel Ján dodáva, že spolu hubárčia už vyše 20 rokov. "Zásadne nechodíme po lese spolu, každý má svoju trasu, máme určité miesta, kde sa stretneme," vraví pán Iľkovič. Začínajú májovkami, na Poráči majú svoje miesta. "Majú dobrú vôňu, je z nich vynikajúca polievka so strúhaným papcúnom, do toho zelený petržlen - to je pochúťka. Na Poráči pri krížiku sa pomodlíme, aby sme niečo našli," prezrádza návod na úspešný zber pani Anastázia.
V júni začínajú chodiť na hríbovité huby - kozáky, hríby, suchohríby. Iľkovičovci sušené huby rozdávajú aj predávajú. Slovenská spoločnosť pre výživu im po rozbore sušených húb vydala odborný posudok, ktorým uznala, že ich sušené huby sú správne vysušené, bez nežiadúcich prímesí, zodpovedajú biologickej norme, sú zdravotne nezávadné a môžu byť použité na predaj a priamu konzumáciu. "Nerobíme to pre peniaze, to sa neoplatí a je to drina. Chodíme do lesa za každého počasia, aj v daždi, manžel na mňa pozrie a opýta sa - ideme? A ja poviem - ideme," hovorí pani Iľkovičová. Hubami zásobujú celú početnú rodinu aj známych. Mnohí Slováci majú na vianočnom stole kapustnicu s hríbami nazbieranými ich rukami. "Veru, na Vianoce sa nám poriadne čká pri stole," smeje sa pani Anastázia.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári