škodcov či nové odrody, ale aj drobní pestovatelia. Tí všetci sa uplynulú sobotu zišli v Spišskej Belej na III. ročníku Zemiakárskeho jarmoku.
"Ja si už teraz zemiaky radšej kupujem, na pestovanie nie je čas, ale ako chlapec som si ich užil až-až," smeje sa primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.
Jarné sadenie, letné pletie a jesenné vyberanie úrody sú dobre známe azda každému obyvateľovi Spiša. So zemiakmi sa tu "kamarátia" vo veľkom. Obľubujú ich aj gazdinky. "Niet vari dňa, aby som nerobila niečo so zemiakmi, či už idú do polievok, alebo na tradičné múčne jedlá, alebo len tak opečené sú tiež dobré," povedala pani Štefánia.
Spomenula si aj na starý recept na zemiakovú tortu. "Staré mamy vedeli zo zemiakov robiť zázraky, rôzne pirôžky, rolády, placky, nálešníky, mali proste fantáziu. Ja najčastejšie robím hranolky," doplňuje ďalšia gazdinka. Všetky tieto chuťové zázraky sa dali na jarmoku aj degustovať.
Na zemiakársky jarmok si prišli ľudia poobzerať nové odrody, ale aj zásobiť sa na zimu. Niektorí sa s nadšením vrhli aj do súťaženia. V čistení zemiakov sa najviac darilo Štefanovi Koščákovi zo Spišskej Belej.
"Nahovoril ma syn. Občas so škriabaním zemiakov pomáham žene, takže prax mám. Čo je dôležité? No predsa ostrý nožík," smeje sa úspešný "čistič".
Aj ďalší obyvateľ Spišskej Belej žal úspech. Slavomír Eliáš vypestoval najväčší zemiak, mal bizarné tvary a váhu 1,295 kg. "Som rád, je to vec prestíže, o rok by som tu chcel znovu stáť. Ako vypestovať najväčší zemiak? Najprv treba myslieť na kvalitu sadby a potom sa o zemiaky starať, to je celé umenie," tvrdí pestovateľ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári