Po zjedení susedovej praženice musela vyhľadať lekársku pomoc
Čo nebolo v lete, to sa, aspoň v množstve húb, snaží príroda dobehnúť teraz, približne posledné tri týždne. Huby sa počas tohto obdobia začali objavovať aj v okolí Košíc v neočakávaných množstvách a aj tam, kde v predchádzajúcich rokoch neboli.
Vďaka dostatku húb je rušnejšie aj v Mykologickej poradni, ktorá funguje každý pondelok v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici a svoju činnosť skončí až s príchodom prvých mrazov. Tento týždeň sme v nej pri poskytovaní rád zastihli Ing. Jána Pardoviča (na snímke), ktorému "sekundoval"
Jaroslav Blažek a práve preberali víkendové zbieranie mladej rodiny. Snaha jej členov nebola veľmi úspešná, nevedeli rozlíšiť ani plávky od muchotrávok.
"Dobre urobili, že sa prišli poradiť a až potom plánovali hubové hody. Je viac ako isté, že by v lepšom prípade skončili v nemocnici...", nedopovedal myšlienku J. Pardovič. Ešte stále je dosť ľudí, čo sa vyberú na huby bez toho, aby mali aspoň najzákladnejšie vedomosti. "Netvrdíme, že musia ísť do lesa s atlasom, ale určite by sa mali najprv vybrať s človekom, ktorý huby dobre pozná. I keď je pravda, že nie všetky sú hneď jedovaté. Stačí, že majú horkastú príchuť a keď ich dáme napríklad do praženice, pokazia celé jedlo," doplnil ho J. Blažek. "Sú zase aj huby, ktoré sú jedovaté, a predsa sa dajú jesť. Prirovnal by som to k ženám. Napohľad vyzerá krásne a dôstojne ako muchotrávka červená, no viac ako pohľad nedoporučujem," zažartoval J. Pardovič.
Pozor si treba dávať i na predajcov na trhoviskách, pretože momentálne je asi 40 druhov húb, na ktoré sa vydáva osvedčenie na predaj. Skôr ako však po nich na pulte siahneme, mali by sme sa pozrieť, či predavač ponúka huby, na ktoré má súhlas. Určite netreba urobiť ani to, čo jedna pani, ktorá si od suseda zobrala hotovú praženicu, a tak ani nevedela popísať ako vyzerali huby, z ktorých je jej zle a musela ísť k lekárovi.
"S hubami nie sú žarty, i keď tento rok sa zatiaľ ešte nikto neotrávil," pokračoval v informáciach J. Pardovič. "Zato sa stalo, že nám ľudia priniesli ukázať i naozaj chránené huby, ktoré sa nesmú zbierať. Patrí k nim napríklad muchotrávka cisárska či hríb kráľovský, za ktoré je pokuta 1500 Sk."
Najlepšie, to už hubári dobre vedia, sa darí hubám po daždi alebo sa zo zeme ťahajú ráno, po rose. Pokiaľ sa nám podarí nazbierať ich viac ako stihneme spotrebovať na jedenie alebo narezať na sušenie, dajú sa uložiť do chladničky. Väčšina maximálne na 24 hodín, okrem kuriatok, tie vydržia pevné v chladničke aj týždeň.
Aj pri jedlých hubách si musíme dávať pozor na vytvárajúcu sa pleseň. Je veľmi nebezpečná a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Nie smrteľné, ale krče a bolesti žalúdka určite. "Veľkú pozornosť treba venovať podobnosti húb, pretože hoci majú mnohé znaky podobné, a predsa sú jedny jedlé a druhé otravou. Nepoviem zrejme nič nové, a predsa to zdôrazním: huby, ktoré nepoznáme, nezbierajme," dodal Ing. Pardovič.
A ešte jedna rada - ak nájdeme v lese machovku obyčajnú, ktorá patrí medzi rarity, je viac ako isté, že v jej susedstve sú dubáky. Treba ich len hľadať.
Alžbeta LINHARDOVÁ
Autor: Prečo by to deti nerobili
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári