od reprezentačného trénera kulturistov MVDr. Milana Čížeka
Umývačkou riadu vyriešil svoju prácu v kuchyni
"Preferujem kuracie mäso, pretože je zdravšie a diétnejšie ako ostatné druhy mäsa," tvrdí reprezentačný tréner kulturistov MVDr. Milan Čížek. V jedle vraj nepreberá, pretože je odchovaný na školskej jedálni. Okrem svojej manželky najviac miluje zmrzlinu. "Zo sladkostí ešte palacinky s tvarohom. Z jedál čínske Kung Pao. Vo všeobecnosti nemám rád príliš korenené, alebo pikantné, napríklad maďarské jedlá."
Reprezentačný tréner určuje jedálniček nielen svojim zverencom, ale aj vlastnej rodine. V domácej špajzi sa u Čížekovcov nevyskytuje žiaden olej, či masť a ani sladkosti. Domácnosť je vybavená teflónovými panvicami a špeciálnym kuchynským riadom v ktorom sa varí bez tuku. Namiesto chlebíka s maslom raňajkujú veľkí i malí Čížekovci kornfleky s mliekom. "Aj deti profesionálne športujú, takže už sú poučené, čo je pre nich zdravé a čo nie. Čokoláda im nechýba. Na desiatu im do školy dávame ovocie. Všetci jeme veľmi veľa zeleninových šalátov," vraví M. Čížek.
V kuchyni veľmi aktívny nie je. Uvarí, len keď musí. Pri kuchtení neznesie neporiadok. Veci i suroviny za sebou okamžite odkladá, aby mal na kuchynskom pulte prehľad. Nerád tu však stráca čas. Utieranie riadu, ktoré mu raz dávnejšie manželka zverila, vyriešil posvojom. "Keď sa manželka vrátila domov, čakala ju v kuchyni umývačka riadu. A tým som vyriešil maju prácu v kuchyni."
Cesnakové kurča so šampiónmi
Potrebujeme: 4 kuracie rezne, 250 g šampiónov alebo čerstvých hríbov, hlávka cesnaku, soľ, lyžička korenia na kurča alebo grilovacieho korenia, cibuľa, pohár bieleho vína, olej. Postup: Kuracie rezne naporcujeme, potrieme cesnakom, soľou a korením a necháme najmenej dve hodiny odležať v chladničke. Potom rozohrejeme olej, plátky rezňov z oboch strán opečieme, vyberieme a dáme do tepla. Do výpeku vhodíme nadrobno nakrájanú cibuľu, na plátky pokrájané šampióny, mierne osolíme a dusíme až kým sa všetka tekutina nevydusí a huby s cibuľou neopečú. Podlejeme vínom a vodou, privedieme do varu, vložíme mäso a dusíme domäkka. Podávame s ryžou, zeleninovým šalátom a bielym vínom.
Dobrú chuť!
boa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári