Korzár logo Korzár Košice
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Tip na recept

od PaedDr. Kláry Hodničovej z OZ HumatrendZ potravín nevyhodí, čo sa ešte dá použiť"Varím veľmi rada. Keby ma oslovila nejaká televízia, dokázala

od PaedDr. Kláry Hodničovej z OZ Humatrend

Z potravín nevyhodí, čo sa ešte dá použiť

"Varím veľmi rada. Keby ma oslovila nejaká televízia, dokázala by som z večera na ráno pripraviť seriál o gastronómii a priniesť v ňom veľa zaujímavých receptoch," prezradila na seba PaedDr. Klára Hodničová z Občianskeho združenia Humatrend. Ako gazdinka patrí medzi šetrnejšie. Snaží sa z potravín nevyhodiť nič, čo sa ešte dá použiť. Veď existujú aj jedlá typu "čo dom alebo chladnička dali," kde sa môže všetko zužitkovať. V smeti skončia skutočne len skazené alebo nahnité potraviny.

Skryť Vypnúť reklamu

K. Hodničová motanie sa pri sporáku považuje za kreatívnu činnosť, pretože pri nej treba využiť aj fantáziu a nápaditosť. Presne tie jej pomohli aj pred pár dňami, keď piekla tortový korpus, ktorý jej kvôli novému a ešte neodskúšanému sporáku nevyšiel podľa predstáv. Okraje sa spiekli a korpus nenarástol tak ako mal. "Keďže však torta musela byť, okraje som orezala. Z chladničky som vybrala ovocné kompóty, poukladala ich na nevydarený korpus, zaliala uvareným pudingom a ozdobila šľahačkou. Bola to určite jedna z najchutnejších tort v mojej kuchárskej kariere," s úsmevom dodala.

Zapečené patizóny s údeným syrom

Suroviny: 6 malých patizónov, 2 cibule, ktoré nasekáme a opražíme, 20 dkg strúhaného údeného syra, 3 vajcia, 3 dcl acidofilného mlieka, soľ, bylinné korenie (kôpor, mäta, rasca), sojová omáčka, olej. Postup: olúpané patizóny nakrájame aj s jadierkami (jadierka musia byť malé), na 1 cm plátky. Poukladáme na spodok misy z jenského skla, ktorú sme vytreli rastlinnym olejom. Každú vrstvu plátkov osolíme, okoreníme, pokvapkáme sojovou omáčkou. Na každú vrstvu patizónov dáme opraženú cibuľu. Posypeme syrom vopred nastrúhaným na veľke rezance. Takto ukladáme až do využitia všetkých patizónov. Vajíčka rozšľaháme v acidofilnom mlieku, zalejeme masu a zakryté pečieme pri 200 stupnoch približne 45 minút. Potom odkryjeme na niekoľko minút, aby sa vrch dopiekol. Podávame s čerstvým, jemne posekaným kôprom, šľahanými zemiakmi alebo chlebom. Nezabudnime na čerstvú zeleninovú prílohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

lia

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 235
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 196
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 958
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 388
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 751
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 913
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 617
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 610
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 355
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 144
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop