Nádherné počasie, výrazná vôňa rýb, stúpajúca z kotlíkov, atmosféra veselého doberania konkurentov, možnosť stretnúť sa s priateľmi a hlavne šanca
Lýdia Vereščaková
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
na jednom mieste ochutnať desiatky tých najlepších druhov halászlé na východe republiky prilákali v sobotu do areálu Enerogsun na okraji Veľkých Kapušian množstvo zvedavcov. Už siedmy ročník Súťaže vo varení halászlé sa niesol v znamení rekordnej účasti tímov, ktorých sem tento rok prišlo až 23. Spolu s dvoma, ktoré zostavil domáci veľkokapušiansky magistrát, ich teda bolo až 25.
"Naše halászlé je tento rok určené len pre hostí a bežcov z polmaratónu Beh Kapušianskou pláňavou. Vlani sme vyhrali - aby sme sa vyhli rečiam, nezaregistrovali sme sa," povedala členka organizačného tímu súťaže Edita Czapová.
Hneď vedľa magistrátnického pripravovali svoje halászlé rybári z Čičaroviec. "Všetci sme rybári, až takí vášniví, že ja musím udicu pred ženou skrývať," prezradil nám Tomáš Zsigmond z Mix Teamu Čičarovce, v ktorom bol aj študent Marek Haburčák z Košíc. "Máme tu rodinu, strýko rybárči, mňa to chytilo tiež," povedal nám 14-ročný chlapec.
Prezradiť recept na víťazné halászlé už bolo horšie. "Ryby, soľ, cibuľa, červená paprika... Nepatria doň rôzne cudzie koreniny, slanina atď. - v konečnej podobe nemá na povrchu nič plávať. Pravé halászlé má mať silnú rybaciu chuť. Preklad polievka je zlý - je to skôr vývar, ale ani to nie je presné," vypáčili sme zo Žigmunda Iľka. Jeho tím zvíťazil v minulosti už trikrát, vlani boli tretí.
Tajomstvo halászlé je podľa skúsených kuchárov-rybárov v dlhom varení a čo najväčšom počte druhov rýb. "Používame sumce, šťuky, kapre, karasy, pleskáče, zubáče, sumčeky...Ten výber je rôzny, podľa toho, čo je k dispozícii. V našom halászlé je vždy aspoň 6-7 druhov," prezradil nám Zoltán Kark z družstva Fešáci, ktoré varilo v poriadnom 30-litrovom hrnci: "Máme navariť minimálne 7 litrov, štyri treba odovzdať organizátorom - čo by nám zostalo, keď chceme dať ochutnať aj známym?"
Práve to je na súťaži lákavé - pohostinnosť tu patrí k štábnej kultúre - keď sa pristavíte pri ktoromkoľvek hrnci, automaticky vás pohostia. "Priateľka beháva polmaratón, prišli sme s ňou. Halászlé tu vedia pripraviť úžasne, určite prídeme aj o rok," povedali manželia Kuropčákovci z Prešova.
Mnohí považujú za zázrak, že súťaži vždy praje počasie - ktovie, možno jeho priazeň súvisí aj so stálicou súťaží, ktorou je tím poisťovne Apollo. Ten pravidelne príde podporiť aj jeho šéf Pavol Leto. "Keď je tu Leto, leto musí vydržať," smeje sa. Apolácky tím však z rybárov nepozostáva. "Tie im vždy dodám, ale doma halászlé nerobím. Ochutnám ho len jediný deň v roku -tu," prezradil nám rybár P. Kačmárik z Michaloviec.
Na rozdiel od Apolla prvýkrát na súťaž prišla obec Vysoká nad Uhom, premiéru malo aj družstvo železničiarov, strany SDKÚ či Kráľovského Chlmca. Najvzácnejším nováčikom bol tím z detského domova z Medzilaboriec. "Nahovorilo nás družstvo Apolla. U nás sa tiež robí polievka z rýb - volá sa ucha, ale pripravuje sa inak," vysvetlila riaditeľka domova Margita Ďorďová. Medzilaborský recept na halászlé? "Naštudovali sme si kuchárske knihy, dali do kotlíka všetko, čo treba a uvidíme. Kto vie, možno to napokon bude uchohalászlé," usmial sa člen družstva Viktor Roháľ.
Osemčlenná porota sa aj tento rok poriadne zapotila, jej konečný verdikt bol čerešničkou na torte. Bronzová priečka sa ušla MIX TEAM- u Čičarovce v zložení Arpád Kiss, Tomáš Zsigmond a Marek Haburčák. Poriadne si polepšili veľkokapušianski poslanci Attila Barkó, Róbert Uveges a Ladislav Hack z družstva Szomszédok, ktorí si odnášali striebornú trofej.
Víťazné halászlé tento rok navarili Fešáci - Zoltán Kark, Peter Nadaľ a Dušan Semáč. "Vlani sme boli druhí, hoci sme boli najlepší(smiech), ale teraz udrela kosa na kameň a vyhrali sme," nechali sa počuť. Už teraz sa tešia na budúcoročné obhajovanie titulu a organizátori detto. Už teraz špekulujú, ako spestria 8. ročník súťaže, ktorej chýr sa šíri rýchlo. Neveríte? Príďte o rok, veď ako sa hovorí: Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť...
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári