kuchársku uniformu ozdobila cenná trofej - medaila Kuchár roka. Udeľuje ju Slovenský zväz kuchárov za zásluhy v gastronómii.
"Je to pre mňa mimoriadna česť, pretože som v poradí len druhým Kuchárom roka, vlani sa ním stal môj kolega z Bratislavy Marián Kelner. Som hrdý, že aj náš región sa stal známym dobrou gastronómiou a máme čím obohatiť domáce tradície," povedal ocenený majster kuchár František Turek.
Za kuchára sa vyučil v Hornom Smokovci, osemnásť rokov pôsobil v službách Interhotelov, od roku 1991 šéfuje hotelovej kuchyni na Štrbskom Plese. "Celý život som zasvätil gastronómii," skonštatoval F. Turek, inak aj predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov.
Okrem účasti na mnohých výstavách, súťažiach a gastronomických olympiádach sa snaží rozvíjať nápaditosť mladých nasledovníkov svojho umenia aj domácimi akciami pre gurmánov. Jednou z jeho obľúbených je takzvaný Špica guľáš, jeho 6. ročník sa nedávno konal pod Vysokými Tatrami.
"Teší ma, že aj mladí študenti kuchárskeho remesla sa sem chodia inšpirovať. Podstatné je, aby sme sa neuzatvorili do zabehanej rutiny, ale ako správni majstri remesla dokázali dať priestor aj novým trendom," skonštatoval kuchár roka.
Autor: kim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári