od PaedDr. Kláry Hodničovej z OZ Humatrend
Z potravín nevyhodí, čo sa ešte dá použiť
"Varím veľmi rada. Keby ma oslovila nejaká televízia, dokázala by som z večera na ráno pripraviť seriál o gastronómii a priniesť v ňom veľa zaujímavých receptoch," prezradila na seba PaedDr. Klára Hodničová z Občianskeho združenia Humatrend. Ako gazdinka patrí medzi šetrnejšie. Snaží sa z potravín nevyhodiť nič, čo sa ešte dá použiť. Veď existujú aj jedlá typu "čo dom alebo chladnička dali," kde sa môže všetko zužitkovať. V smeti skončia skutočne len skazené alebo nahnité potraviny.
K. Hodničová motanie sa pri sporáku považuje za kreatívnu činnosť, pretože pri nej treba využiť aj fantáziu a nápaditosť. Presne tie jej pomohli aj pred pár dňami, keď piekla tortový korpus, ktorý jej kvôli novému a ešte neodskúšanému sporáku nevyšiel podľa predstáv. Okraje sa spiekli a korpus nenarástol tak ako mal. "Keďže však torta musela byť, okraje som orezala. Z chladničky som vybrala ovocné kompóty, poukladala ich na nevydarený korpus, zaliala uvareným pudingom a ozdobila šľahačkou. Bola to určite jedna z najchutnejších tort v mojej kuchárskej kariere," s úsmevom dodala.
Zapečené patizóny s údeným syrom
Suroviny: 6 malých patizónov, 2 cibule, ktoré nasekáme a opražíme, 20 dkg strúhaného údeného syra, 3 vajcia, 3 dcl acidofilného mlieka, soľ, bylinné korenie (kôpor, mäta, rasca), sojová omáčka, olej. Postup: olúpané patizóny nakrájame aj s jadierkami (jadierka musia byť malé), na 1 cm plátky. Poukladáme na spodok misy z jenského skla, ktorú sme vytreli rastlinnym olejom. Každú vrstvu plátkov osolíme, okoreníme, pokvapkáme sojovou omáčkou. Na každú vrstvu patizónov dáme opraženú cibuľu. Posypeme syrom vopred nastrúhaným na veľke rezance. Takto ukladáme až do využitia všetkých patizónov. Vajíčka rozšľaháme v acidofilnom mlieku, zalejeme masu a zakryté pečieme pri 200 stupnoch približne 45 minút. Potom odkryjeme na niekoľko minút, aby sa vrch dopiekol. Podávame s čerstvým, jemne posekaným kôprom, šľahanými zemiakmi alebo chlebom. Nezabudnime na čerstvú zeleninovú prílohu.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Školáci opäť v laviciach
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári