dnes od sólistky opery Štátneho divadla Michaely Varády
Recept si presne zapamätá už po prvom počutí
Sólistka opery Štátneho divadla Michaela Várady sa v kuchyni cíti veľmi dobre a varenie je pre ňu relaxom. Navyše má to šťastie, že jedlo často pripravuje spolu s mnaželom. "My dvaja sme v kuchyni už ako zohratý tím a dobre sa nám spolu varí. Nemáme to podelené - ja som kuchár a ty kuchtík... Každý má v kuchyni svoje miesto a som rada, že môžeme spolu tráviť čas aj pri varení," prezradila nám M. Varády. Počas divadelnej sezóny varí takmer denne. "Obaja s manželom sa stravujeme doma a kedže často mám čas na navarenie obeda iba počas dvojhodinovej pouzy medzi rannou a popoludňajšou skúškou, varíme jedlá, ktoré sa dajú pripraviť veľmi rýchlo - cestoviny, ryby, minútky..."
M. Varády je zručnou kuchárkou, ktorá rada pripravuje najmä typické slovenské jedlá. "Medzi moje obľúbené patria prívarky, kysnuté buchy, pirohy. Dá sa povedať, že najradšej varím slovenské jedlá. Manžel občas pripraví aj nejakú špecialitu z čínskej kuchyne. Ochutnať to ochutnám, ale žeby som sa hrnula do varenie čoho si takého... Nerada v kuchyni experimentujem. Recepty zbieram z časopisov, občas z internetu a od známych. Mám veľmi dobrú pamäť, takže mi stačí počuť recept raz a presne si ho zapamätám," pochválila sa speváčka. Okrem toho rada pečie a opäť nie torty či špeciálne zákusky, ale jednoduché typické slovenské koláče.
"Odľahčený" tekvicový prívarok
Potrebujeme: 1 tekvicu, 1 cibuľu, soľ, rastlinný olej, 40 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, mleté čierne korenie, majorán, ovsené sušené mlieko, 1 žĺtko. Postup: Očistenú a umytu tekvicu zbavíme jadierok a nastrúhame. Na oleji podusíme cibuľku a na drobno nakrájaný cesnak. Pridáme tekvicu a necháme dusiť do mäkka. Osolíme, okoreníme. Ovsené mlieko (použijeme ho namiesto mlieka a smotany, čím bude jedlo ľahšie a zdravšie) rozmiešame s vodou, s vajíčkom a múkou a touto zmesou zahustíme prívarok. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo celozrný chlieb.
Dobrú chuť!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári