od zástupcu starostu MČ Nad jazerom a mestského poslanca Ing. Viktora Jeníka
S morskými príšerami sa zatiaľ neskamarátil
O zástupcovi starostu MČ Nad jazerom a mestskom poslancovi Ing. Viktorovi Jeníkovi je známe, že k jedlu má veľmi kladný vzťah. Ako konzument, aj ako "kuchtík." "Počas vysokoškolského štúdia som absolvoval vojenskú katedru v špecializácii ´proviant´, keďže som bol v čase základnej vojenskej služby zástupcom proviantného náčelníka. Absolvoval som aj päť vojenských cvíčení, kde som v tejto funkcii ´zachraňoval´ životy lekárov."
V. Jeník zje všetko. Hovädzie, bravčové, hydinu, ryby, divinu, nech sú varené, pečené, údené. Od vysokej školy mu ostalo, že keď nie je nič iné, aj "postrúhané" klince sa dajú zlikvidovať. Čo si však odpustí, to sú morské príšery a granadír. S tými sa zatiaľ neskamarátil. Zato bez nútenia si dá frankfurtskú hovädziu pečienku, bravčové pliecko či pstruha na masle i v alobale. Všetko si to dokáže aj uvariť, hoci... "Už 33 rokov mám okolo seba skvelé kuchárky. Nech už je to manželka, jej mama, predtým babička, takže prečo sa nedať obslúžiť, keď sa dá?"
V súvislosti s jedlom si V. Jeník spomenul na prvú návštevu u budúcich svokrovcov. Bol piatok, pôstny
podvečer a servíroval sa špenát s "očkom" - vajíčkom.
Babička bola veľmi pozorná, aj mu pridávala, a on
nedokázal vzdorovať, hoci špenát jedol po prvýkrát v
živote. Dnes ho má rád.
V prípade, že ho okolnosti donútia, s najmladším synom Martinom sa nestratia, spravia si, komu, čo chutí. "Úplne najradšej však na záhrade grilujeme, je to pohoda. Zelenina, ovocie, i dobré vínko nesmú chýbať. V jedle som labužník," priznal V. Jeník.
Sendvič s gigantom
Suroviny: kaleráb gigant, sendvič, údené (kolienko, pliecko, šunka, v núdzi i oravská slanina), maslo. Postup: Okrájaný kaleráb gigant postrúhame na rezance, tie osolíme a cca 20 minút necháme zmäknúť. Nakrájaný sendvič ( môžu byť aj polky chleba), natrieme jemne maslom, na to dáme veľmi tenké plátky údeného (kolienko, pliecko, šunka, v núdzi i oravská slanina) a navrch položíme zmäknutý gigant. Počet podľa početnosti konzumentov.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Autori košických dejín
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári