Herečka Alena Ďuránová varí s mamou cez telefón
Viac ju láka pečenie. Pripadá jej kreatívnejšie
Herečka Alena Ďuránová nemôže povedať, žeby bolo kuchtenie jej srdcovou záležitosťou, berie ho ako z núdze cnosť. "No, našťastie, asi mám gény po mamke, pretože ak niečo uvarím, priateľovi to chutí. Zatiaľ sa nikdy nesťažoval, naopak všetko chváli," hovorí mladá herečka, ktorá síce predtým mamke v kuchyni pomáhala, no sama sa v nej začala zvŕtať, až keď sa osamostatnila v Košiciach. "Varím zásadne s mamkou cez telefón. Vždy jej zatelefonujem, ona mi nadiktuje recept, ktorý bezprostredne potom, čo zložíme, realizujem. No po dovarení ho hneď zabudnem, takže potom keď prídem na víkend domov, napíšem si ho. Teraz si takto kompletizujem fazuľovú polievku, gulášovú... Tieto recepty sú síce aj v receptových knihách, no mne viac vyhovujú naše domáce recepty."
Recepty si Alena berie zväčša iba od mamky. "Ak aj ideme k nejakým kamarátkam, zriedka prídem z návštevy s nejakou receptúrou. Hádam jedinou výnimkou je zelenivoý šalát z kukurice, paradajok a zaziky od kolegyne Aďky Ballovej." K najobľúbenejším jedlám patrí bryndzová polievka, kuracie mäso na akýkoľvek spôsob a studené šaláty - či už cestovinové alebo zeleninové. "Ale varím aj iné jedlá, aby to bolo pestré." Viac ako varenie ju však láka pečenie. "Pripadá mi to kreatívnejšie," dodáva Alena.
Mäsová roláda
Potrebujeme: kg pomletého mäsa (môže byť bravčové, hovädzie alebo mix), polievkovú lyžicu vegety, polievkovú lyžicu soli, polievkovú lyžicu korenia a 10 vajíčok. Postup: v hrnci vyrobíme masu, dobre vymiešané cestíčko, ktoré necháme celú noc stáť v chladničke. Na druhý deň na drevenú dosku vysypeme strúhanku a z polovice mäsovej zmesi na nej urobíme trošku hrubší obdĺžnik (z kg mäsa teda urobíme dve rolády). Na toto cestíčko dáme čerstvo urobenú praženicu a urobíme roládu. Tú vložíme do mikroténového vrecúška, ktoré obviažeme niťou a vložíme do vriacej neosolenej vody, varíme hodinu. Nakrájanú roládu podávame buď ako studenú kuchyňu s chlebom alebo teplú so zemiakmi.
Dobrú chuť!
ato
Autor: Korzovanie košickými ulicami
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári