bryndzový maxipiroh so škvarkami.
Ako nám potvrdil šéfkuchár Spišského salaša Jaroslav Štrublík ml., ktorý najväčší bryndzový piroh pripravoval spolu s ďalšími troma kuchármi, varenie maxipiroha sa už pomaly stáva tradíciou. Veď včerajší ročník bol už v poradí štvrtým. "Je pravdou, že predchádzajúce ročníky sa niesli v znamení pokusu navariť čo najväčší bryndzový piroh. Z roka na rok jeho rozmery aj narastali. Vlani mal rekordných 149 centimetrov," priblížil J. Štrublík.
Práve v jeho rukách totiž bolo po vytiahnutí uvareného pirohu zmerať miery tohtoročného bryndzového krásavca. A hoci svojimi 139 centimetrami zaostal za svojim vlaňajším rekordmanom, J. Štrublík si myslí, že táto akcia bude mať i naďalej svoje pokračovanie. "Nešlo nám už o to, aby sme pripravili čo najväčší bryndzový piroh. Išlo o to, aby sme tu vytvorili akúsi atrakciu pre návštevníkov salaša. A samozrejme, aby sa z tohto podujatia stála milá tradícia. Nakoniec veď aj rozmery nádoby, v ktorej sa piroh varí nám už väčší, ako vlaňajší piroh (149 cm) neumožňujú pripraviť," zdôraznil J. Štrublík ml.
Zároveň jedným dychom prezradil, že príprava maxipirohu nie je vôbec náročná.
Tohtoročnú prípravu maxipirohu na Spišskom salši si nenechal ujsť ani exprezident Rudolf Schuster. Ako nám prezradil, bryndzové pirohy má veľmi rád, ale na Spiši si pochutnal na sladkých lekvárových pirôžkoch.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári