Radšej sa opýtať, ako ležať na infekčnom
Dážď, slnko, dážď, slnko, to sú ideálne podmienky na rast húb. Zbierať ich zbierajú mnohí, no nie všetci sa v nich aj dokonale vyznajú. Hoci o mykológii existuje veľa kníh a rozpoznávaniu húb sa venujú i rôzne časopisy, raz naživo vidieť je určite viac ako sa na ne stokrát pozrieť na obrázku.
S týmto tvrdením súhlasí i "hygienička" MUDr. Beáta Antošová, ktorá je pravidelným radcom v mykologickej poradni organizovanej košickou pobočkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. "Kto sa chce prísť poradiť, ak si nie je istý, či našiel jedlú hubu, nemal by poradňu obísť. Funguje v sezóne každý pondelok od 14.30 do 16.30 h na Rooseveltovej 8, dolu v zasadačke."
Mykologickí odborníci počas dvoch hodín usmernia tých, čo si chcú čerstvé huby pripraviť ako pochúťku, aj takých, čo ich mienia predávať. V jednom i v druhom prípade dostane klient odborné poradenstvo o zbere, skladovaní i príprave. Upozornia tiež nato, nech huby najprv nenecháme "dozrieť" v chladničke a až potom ich tepelne, konzervovaním alebo sušením spracovať. "Poskytneme tiež aktuálne informácie, kedy aké huby rastú, v ktorých lokalitách. Prípadne sa u nás zberači môžu zaujímať aj o to, ktoré huby sa už zo zberu a konzumácie vyradili." Na základe najnovších poznatkov, ako to uviedla B. Antošová, sa totiž zistilo, že niektoré huby už nie sú vhodné na konzum, lebo môžu vyvolávať alergické reakcie.
Hovorí sa, že pri hubách sa človek zväčša môže pomýliť len raz, v lepšom prípade skončí na infekčnom oddelení. Aby sa nič také nestalo, v prípade pochybností po sobotňajšom či nedeľňajšom zbere určite treba počkať do pondelka a zájsť s hubami do poradne. "Doniesť však treba celé, aj s podhubím, pretože práve na ňom sú identifikačné znaky, podľa ktorých sa dajú jedlé huby odlíšiť od nejedlých. Poradňa funguje, hoci je leto, a teda dovolenkové a prázdninové obdobie."
Mimochodom, rady sa v mykologickej poradni poskytujú zadarmo. To môže byť o dôvod viac, aby sme neriskovali a skôr ako si pripravíme chutnú praženicu, zašli sa najprv odborníkov spýtať, či sú všetky huby, ktoré do nej chceme použiť, jedlé.
lia
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári