Seba opaľovať môžete, potraviny čím skôr zjedzte
Oneskorené leto sa odrazilo aj vo vydávaní povolení pre tohtoročnú sezónnu činnosť občerstvovacích stánkov. Sú aj také, čo dostali súhlas len v polovici júla, pretože prevádzkovatelia stále váhajú čo a koľko toho otvoriť. Takáto situácia je v Košiciach, aj v zariadeniach v okolí mesta.
Vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach MUDr. Margita Kaplanová je s úrovňou občerstvovacích zariadení, ktoré sa rozhodli ponúkať svoje služby, spokojná. "Prevádzkovatelia sa postupom rokov lepšia. Vedia, čo musia dodržiavať, čo im neodpustíme. Do krvi sa im postupne dostáva aj Potravinový kódex i ďalšie normy súvisiace s ich činnosťou," hodnotí situáciu na základe doterajších výsledkov kontrol. Problémom sú ešte brigádnici, od ktorých sa nevyžaduje odborná spôsobilosť, kým od riadnych zamestnancov áno. Brigádnikovi stačí na dvojmesačnú letnú prácu iba zdravotný preukaz. Je preto len na prevádzkovateľovi, ako bude brigádnickú výpomoc kontrolovať.
"Čo sa týka občerstvovacích zariadení, podávajú sa v nich zväčša nealko nápoje, s ktorými nie sú problémy. Sú vo vlastných obaloch, takže prakticky žiadne riziko ochorenia nehrozí. Prijateľnejšia je situácia aj v príprave pokrmov rýchleho občerstvenia, pretože, aby sa nevytvárali dlhé rady hladných čakajúcich, pri ich príprave sa v stánkoch používajú zväčša polotovary." Na ich uchovávanie si predávajúci dávajú pozor, majú ich buď v chladiacich alebo v mraziacich zariadeniach. Veľmi dôležité sú podľa M. Kaplanovej podmienky manipulácie, teda, aby boli plochy, na ktorých sa s jedlom narába, maximálne čisté. Dodržiavať sa musí aj hygiena rúk, keďže na malej ploche stánku sa deje niekoľko činností.
"Na leto máme vypracovaný harmonogram kontrol, podľa ktorého preverujeme stánky po celý týždeň. Zbytočne sa teda niektorí prevádzkovatelia tešia, že v sobotu a v nedeľu majú od nás pokoj. Stánkov, ktoré skontrolujeme, je viac ako tridsať. Zatiaľ sme nič negatívne neodhalili." M. Kaplanová sa v súvislosti s ochranou zdravia dotkla i konzumentov. Určite by mali dbať na to, aby to, čo si kúpia, čo najskôr aj zjedli. "Potravina by sa nemala na slnku ´opaľovať´, lebo o to rýchlejšie podlieha skaze. Problém môže vzniknúť hlavne vtedy, ak boli potraviny kontaminované, čo sa nikdy nedá vylúčiť. Vtedy by mohlo dôjsť k pomnoženiu mikroorganizmov, k tvorbe toxínov a k následnému ochoreniu."
Vedúca odboru spomenula i najrizikovejšie potraviny, ktorých konzumácii by sme sa pri vode mali vyhnúť. Určite sú to majonézové šaláty, dresingy, mliečne výrobky, lahôdkárske výrobky s krémom, teda aj krémové zákusky, a tiež pekárenské výrobky plnené mäsom. Nie je dobré na slnku dlho nechať ani zeleninový šalát, lebo skysne a môžu vzniknúť zažívacie problémy. "Pokojne si však môžeme dať doma pripravený vyprážaný rezeň. Zjedzme ho však čo najskôr, nie, že sa najprv bude pár hodín vyhrievať na slnku. Zemiakový šalát si však k nemu odpusťme," zdôraznila M. Kaplanová.
Alžbeta LINHARDOVÁ
Autor: Kto chce bývať, musí platiť
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári