nadšením nám opísal svoj rybársky zážitok Roman Balák z Košíc. Keď sumca vytiahol na breh, zistil, že má 11 kíl a 115 centimetrov.
Spolu s ním sa tešila aj jeho celá rybárska partia, ktorá spoločne trávila rybačku na Ružíne pri Skinautique klube oproti Jaklovciam. Práve Romanovi sa podarilo ako prvému pretnúť smolné dni. Už v sobotu ráno okolo šiestej hodiny začalo brať aj ďalšiemu rybárovi z partie. Jozefovi Širákovi tiež ružínske vody nadelili 6-kilového a 95-centimetrového sumca.
Ale šťastná séria ešte nekončila. Už o niekoľko hodín, okolo 10. dopoludnia prišiel čas na najväčší úlovok. Po 40 minútach boja vytiahol z vody Tibor Sopko najväčšieho z trojice sumcov. "Má 150 centimetrov a 21 a pol kila," oprávnene sa hrdil. Trojica rybárov sa svorne zhodla na tom, že ide o ich životné úlovky. "Chytáme už dlhé roky a sme vášniví rybári, ale ešte sa nám také dačo nepodarilo."
Pekných sumcov chytili na návnadové rybky a ešte sa im cez víkend podarilo uloviť aj 49-centimetrového kapra. Z hojnej rybačky mali radosť všetci. Aj ich manželky a deti, ktoré s nimi trávili čas pri vode pod stanmi.
Ich nadšenie bolo také emotívne, že dokonca svojim sumcom dali aj mená. Najmenší je Pepo, stredný dostal meno Nikolas a najväčšieho nazvali Francesco.
"Keď sme tieto sumce chytili, aj sme si od šťastia poplakali a samozrejme sme ich aj patrične oslávili. Celý týždeň bol totiž veľmi zlý. Nič nebralo, nič sme nechytili, ani huby sme nenašli a stále pršalo. Ešte že sme si doniesli z domu zásoby jedla, lebo keby sme sa spoliehali na ryby, tak by sme hladovali," priznala sa nám manželka T. Sopka.
Ako však dodala ďalšia partnerka rybára J. Širáka, Margita Oravczová, bol to darček k jej narodeninám.
"Práve dnes totiž oslavujem 60 rokov. A sama rybárčim už tri roky. Vždy, keď mám nejaký sviatok, tak sa podarí chytiť niečo veľkého. Napríklad môj najväčší úlovok bol 7-kilový kapor, ktorého som ulovila práve na moje meniny."
Aj podľa mnohých ďalších rybárov je ulovenie troch sumcov počas niekoľkých hodín na jednom mieste raritou. I keď nejde o kapitálne úlovky, určite vzbudzujú zaslúženú pozornosť a pre samotných rybárov sú veľkou odmenou za ich dni strávené s udicou pri vode. Preto ihneď neskončia v kuchyni, ale šťastní lovci s nimi majú iné plány.
"Najprv ich ukážeme celej rodine a známym, a potom dáme hlavy vypreparovať na trofeje," povedal nám R. Balák. Až potom ryby pripravia na všakovaké spôsoby.
"Možno časť zaúdime, naložíme ich do oleja alebo inak spotrebujeme. Receptov máme dosť, veď sme rybári," dodala M. Oravczová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári