Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept

dnes od trénerky košických krasokorčuliarov Hany TőczikovejKysnuté knedlíky skončili medzi odpadkamiV detstve sa Hanka Tőcziková, dlhoročná

dnes od trénerky košických krasokorčuliarov Hany Tőczikovej

Kysnuté knedlíky skončili medzi odpadkami

V detstve sa Hanka Tőcziková, dlhoročná trénerka košických krasokorčuliarov, rada obšmietala v kuchyni. Nielen preto, že sa jej občas ušla nejaká maškrta, no pri babke a mamke sa vždy čomusi priučila. "Babka i mamka pochádzajú z Česka, takže doma sme často mávali tradičné české jedlá. Super boli najmä múčne jedlá, lievance, buchty, koláčiky. Čosi mi z toho zostalo najmä po babke a môžem povedať, že varím rada. Nikdy som však nezískala vzťah ku klasickým knedlíkom z kysnutého cesta. Keď som sa ich učila robiť, nedopadlo to práve najslávnejšie. Aj som si naplánovala, že budem sama doma, keď to skúsim, aby ma nik nevyrušoval... Zabila som celé dopoludnie a kým sa mi konečne podarilo urobiť niečo, čo sa podobalo na knedlík, tri dávky som musela vyhodiť," priznala svoju kuchársku slabinu. Ďalšou je krájanie cibule. Ale to iba preto, že pri nej vyroní veľa sĺz. "Rada nakupujem a potom rada vymýšľam, čo z toho uvariť. Priznávam, že som dobrý papáč, veď to na mne aj trochu vidno, či nie? Rada mám obyčajnú slovenskú kuchyňu, bryndzové halušky, pirohy, ľúbim špenát, ´šóšku´."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Neznáša napríklad držky, z držkovej polievky vypije len vodu, zvyšok nechá. Na jedálničku má protekciu predsa len zdravšia výživa. "Hydina, ryby, zelenina. Ryby všelijaké a na rôzny spôsob, takisto tofu. Snažím sa obmedzovať aspoň bravčové mäso. To ešte z čias, keď žil ocko, ten nemal rád mastné jedlá. Vždy keď sa také mäso kúpilo, nemal ho kto dojesť."

Hankin ovocný koláč

Suroviny: 4 vajíčka, 4 lyžice kryštálového cukru, 4 lyžice hrubej múky, ovocie (aj kompót), šľahačka, biely smotanový jogurt (hustý), práškový cukor, čokoláda. Postup: žĺtka vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame múku a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahané bielka. Hmotu vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a dáme piecť. Po upečení necháme vychladnúť. Keď použijeme čerstvé ovocie, posypeme ho práškovým cukrom a necháme chvíľu pôsobiť, aby ovocie pustilo šťavu. Po vychladnutí piškóty začneme ukladať ovocie a nakoniec šťavou z ovocia piškótu jemne polejeme. Vyšľaháme šľahačku, pridáme práškový cukor (podľa potreby) a biely jogurt. Všetko premiešame a hmotou potrieme navrstvené ovocie. Napokon posypeme strúhanou čokoládou. Hotový koláč dáme asi na hodinku do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 813
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 487
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 518
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 445
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 414
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 403
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 006
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 184
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 157
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 252
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 254
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 810
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 268
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 980
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 857
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 184
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 157
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 252
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 254
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 810
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 268
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 980
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 857
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu