dnes od trénerky košických krasokorčuliarov Hany Tőczikovej
Kysnuté knedlíky skončili medzi odpadkami
V detstve sa Hanka Tőcziková, dlhoročná trénerka košických krasokorčuliarov, rada obšmietala v kuchyni. Nielen preto, že sa jej občas ušla nejaká maškrta, no pri babke a mamke sa vždy čomusi priučila. "Babka i mamka pochádzajú z Česka, takže doma sme často mávali tradičné české jedlá. Super boli najmä múčne jedlá, lievance, buchty, koláčiky. Čosi mi z toho zostalo najmä po babke a môžem povedať, že varím rada. Nikdy som však nezískala vzťah ku klasickým knedlíkom z kysnutého cesta. Keď som sa ich učila robiť, nedopadlo to práve najslávnejšie. Aj som si naplánovala, že budem sama doma, keď to skúsim, aby ma nik nevyrušoval... Zabila som celé dopoludnie a kým sa mi konečne podarilo urobiť niečo, čo sa podobalo na knedlík, tri dávky som musela vyhodiť," priznala svoju kuchársku slabinu. Ďalšou je krájanie cibule. Ale to iba preto, že pri nej vyroní veľa sĺz. "Rada nakupujem a potom rada vymýšľam, čo z toho uvariť. Priznávam, že som dobrý papáč, veď to na mne aj trochu vidno, či nie? Rada mám obyčajnú slovenskú kuchyňu, bryndzové halušky, pirohy, ľúbim špenát, ´šóšku´."
Neznáša napríklad držky, z držkovej polievky vypije len vodu, zvyšok nechá. Na jedálničku má protekciu predsa len zdravšia výživa. "Hydina, ryby, zelenina. Ryby všelijaké a na rôzny spôsob, takisto tofu. Snažím sa obmedzovať aspoň bravčové mäso. To ešte z čias, keď žil ocko, ten nemal rád mastné jedlá. Vždy keď sa také mäso kúpilo, nemal ho kto dojesť."
Hankin ovocný koláč
Suroviny: 4 vajíčka, 4 lyžice kryštálového cukru, 4 lyžice hrubej múky, ovocie (aj kompót), šľahačka, biely smotanový jogurt (hustý), práškový cukor, čokoláda. Postup: žĺtka vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame múku a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahané bielka. Hmotu vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a dáme piecť. Po upečení necháme vychladnúť. Keď použijeme čerstvé ovocie, posypeme ho práškovým cukrom a necháme chvíľu pôsobiť, aby ovocie pustilo šťavu. Po vychladnutí piškóty začneme ukladať ovocie a nakoniec šťavou z ovocia piškótu jemne polejeme. Vyšľaháme šľahačku, pridáme práškový cukor (podľa potreby) a biely jogurt. Všetko premiešame a hmotou potrieme navrstvené ovocie. Napokon posypeme strúhanou čokoládou. Hotový koláč dáme asi na hodinku do chladničky.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári