Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od trénerky košických krasokorčuliarov Hany TőczikovejKysnuté knedlíky skončili medzi odpadkamiV detstve sa Hanka Tőcziková, dlhoročná

dnes od trénerky košických krasokorčuliarov Hany Tőczikovej

Kysnuté knedlíky skončili medzi odpadkami

V detstve sa Hanka Tőcziková, dlhoročná trénerka košických krasokorčuliarov, rada obšmietala v kuchyni. Nielen preto, že sa jej občas ušla nejaká maškrta, no pri babke a mamke sa vždy čomusi priučila. "Babka i mamka pochádzajú z Česka, takže doma sme často mávali tradičné české jedlá. Super boli najmä múčne jedlá, lievance, buchty, koláčiky. Čosi mi z toho zostalo najmä po babke a môžem povedať, že varím rada. Nikdy som však nezískala vzťah ku klasickým knedlíkom z kysnutého cesta. Keď som sa ich učila robiť, nedopadlo to práve najslávnejšie. Aj som si naplánovala, že budem sama doma, keď to skúsim, aby ma nik nevyrušoval... Zabila som celé dopoludnie a kým sa mi konečne podarilo urobiť niečo, čo sa podobalo na knedlík, tri dávky som musela vyhodiť," priznala svoju kuchársku slabinu. Ďalšou je krájanie cibule. Ale to iba preto, že pri nej vyroní veľa sĺz. "Rada nakupujem a potom rada vymýšľam, čo z toho uvariť. Priznávam, že som dobrý papáč, veď to na mne aj trochu vidno, či nie? Rada mám obyčajnú slovenskú kuchyňu, bryndzové halušky, pirohy, ľúbim špenát, ´šóšku´."

Skryť Vypnúť reklamu

Neznáša napríklad držky, z držkovej polievky vypije len vodu, zvyšok nechá. Na jedálničku má protekciu predsa len zdravšia výživa. "Hydina, ryby, zelenina. Ryby všelijaké a na rôzny spôsob, takisto tofu. Snažím sa obmedzovať aspoň bravčové mäso. To ešte z čias, keď žil ocko, ten nemal rád mastné jedlá. Vždy keď sa také mäso kúpilo, nemal ho kto dojesť."

Hankin ovocný koláč

Suroviny: 4 vajíčka, 4 lyžice kryštálového cukru, 4 lyžice hrubej múky, ovocie (aj kompót), šľahačka, biely smotanový jogurt (hustý), práškový cukor, čokoláda. Postup: žĺtka vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame múku a nakoniec pomaly vmiešame vyšľahané bielka. Hmotu vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a dáme piecť. Po upečení necháme vychladnúť. Keď použijeme čerstvé ovocie, posypeme ho práškovým cukrom a necháme chvíľu pôsobiť, aby ovocie pustilo šťavu. Po vychladnutí piškóty začneme ukladať ovocie a nakoniec šťavou z ovocia piškótu jemne polejeme. Vyšľaháme šľahačku, pridáme práškový cukor (podľa potreby) a biely jogurt. Všetko premiešame a hmotou potrieme navrstvené ovocie. Napokon posypeme strúhanou čokoládou. Hotový koláč dáme asi na hodinku do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 120
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 262
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 021
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 652
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 504
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 327
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 275
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 089
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop