Môže za to salmonelóza, ktorou sa nakazili. Žiaľ, nie sú jediní - salmonelózová sezóna už začala.
"Prvý prípad salmonelózy sa objavil pred dvoma týždňami a každým dňom pacientov pribúda. Doteraz na ich našu kliniku prišlo v tejto súvisolsti asi dvadsať. Ide o rodinné výskyty, ešte sme nezaznamenali žiadnu hromadnú nákazu," hovorí primár Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Bartolomej Magyar.
Príčinou infekcií sú podľa neho zle tepelne spracované vajíčka a kuracie mäso. Najmä nedosmažené praženice a nedogrilované kuriatka. Majonézový šalát či zmrzlinu zatiaľ neudával ako dôvod svojich problémov žiaden pacient.
"Kuracinka je síce dobré diétne jedlo, ale v lete nesie zvýšené riziko nakazenia sa salmonelózou. Hlavne pri grilovaní ju treba dobre tepelne spracovať," radí infektológ.
Väčšinu pacientov, ktorí kvôli typickým črevným problémom vyhľadali pomoc, bolo potrebné na infekčnej klinike i hospitalizovať. V nemocnici si poležia asi týždeň, pri ťažšom priebehu, keď treba nasadiť i antibiotiká, aj dlhšie. Salmonelózu obyčajne sprevádzajú vysoké teploty a silné hnačky. V dôsledku toho sa organizmus dehydruje a potrebná je liečba infúziami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári