Čím je jedlo škodlivejšie, tým ho má radšej
Tréner slovenskej nohejbalovej reprezentácie Vladimír Strojný môže ísť príkladom pre tých, čo sa nevedia vzdať dobrého jedla, ale zároveň si nedokážu poradiť s rýchlo pribúdajúcimi kilami. "Jem všetko čo je nezdravé. Čím viac je to nezdravé, tým to mám radšej. Na fašírku či plnený bôčik nedám dopustiť. Napriek tomu som dokázal schudnúť už 11 kíl." Jeho tajomstvo spočíva v tom, že už rok nevečeria. "Iba ovocie. Aj teraz mám pred sebou tri jablká, ktoré mi musia stačiť. Chce to len zvyk. Samozrejme, k tomu treba aj cvičenie, lebo samo to zas nepríde. Žiadne náplaste či iné nezmysly. Také veci prinesú len ´jojo efekt´ a to nemá žiaden význam."
V kuchyni nie je manželke iba na obtiaž, naopak, vie sa s vareškou v ruke solídne obracať. "Rád varím, ale kuchára by som robiť nechcel. Pri varení rád experimentujem, mojou zábavkou je nákup ingrediencií, dochucovadiel. Taký nedeľný obed v pohode zvládnem. Uvarím všetko, trebárs plnenú kapustu, alebo i noky. A počas sviatkov varím väčšinou ja, žena iba kapustnicu."
Recept na rýchlu živánku sa naučil preto, aby si ju mohol dopriať hocikedy. Nielen vtedy, keď sa v záhrade alebo na chate zíde partia a rozhorí oheň. "A trvá to aj pol dňa, kým všetko pripravíte a pahreba je taká, aká má byť. Doma, v rúre je to hotové raz-dva."
Rýchla živánka
Suroviny: kg zemiakov, kg mäsa (bravčové stehno alebo pliecko), pol kg cibule, slanina (najlepšie oravská, prerastaná), 2 papriky, 2 paradajky, soľ, mletá paprika, vegeta, worcester, rôzne korenia, olej. Postup: mäso pokrájame na kúsky, ako na klasickú živánku, slaninu a zemiaky na plátky, cibuľu na kolieska. Mäso a slaninu okoreníme, premiešame a dáme do pácu, stačí na pol hodinu. Na pekáč nalejeme trochu oleja a dáme prvú vrstvu osolených zemiakov, na ňu vrstvu mäsa a na to cibuľu, slaninu, paradajky a papriku, napokon druhú polovicu zemiakov. Zvrchu ich polejeme olejom, aby to nebolo suché, zakryjeme alobalom a hodinku necháme podusiť. Asi 10 minút pred koncom odkryjeme alobal, aby sa aj vrchné zemiaky prepiekli. Keď rúru vypneme, živánku ešte prelejeme jedným deci bieleho vínka.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári