niekoľko sekúnd, kým sa pustí voda," rozhorčoval sa včera dôchodca Ján pri prameni, známom ako Gajdovka. "Myslím si, že trúbky sa veľmi rýchlo zanášajú, keďže voda je silne mineralizovaná," domnieva sa.
Podobný názor zdieľajú aj ďalší Košičania, ktorí radi čerpajú vodu z tohto minerálneho prameňa na Aničke. Má charakteristickú, tzv. vajcovú arómu a chuť a mnohí ju pijú kvôli blahodárnym účinkom na trávenie. Práve pomalosť vytekania spôsobuje rady. O problémoch vedia aj v Správe mestskej zelene (SMZ), ktorá prameň spravuje.
"Príčinou pomalého vytekania je porucha na čerpadle. Pokazená je spätná kladka. Už zajtra (dnes - pozn. red.) ideme meniť čerpadlo za nové. Kvôli agresívnej vode bude nerezové, stojí okolo 24-tisíc korún. Preto bude prameň dočasne uzavretý," vysvetlil nám riaditeľ SMZ František Tampl. Podľa jeho slov, čerpadlo vymenia rýchlo, ale otvorenie prameňa závisí od hygienikov.
Na hygienickú nezávadnosť minerálneho prameňa dozerá Zdravotný ústav v Košiciach, sídliaci na Ipeľskej ulici. Vykonáva pravidelné mesačné odbery a hodnotenia odobraných vzoriek a odbery po akomkoľvek zásahu do minerálneho vrtu, čiže aj pri výmene čerpadla. "Predpokladáme, že prameň otvoríme už cez víkend," dodal F. Tampl.
Pri "Gajdovke" boli kúpele
Košice - V roku 1863 bol objavený prameň pri ceste do Ťahanoviec v severnej časti intraviláru mesta Košice. Po prvej svetovej vojne tam boli zriadené kúpele.
Neskôr sa táto minerálna voda zvaná "vajcovka" používala aj na pitné účely. Postupom času bol z hygienických dôvodov zdroj minerálnej vody zlikvidovaný. S využitím sa opäť začalo v roku 1980 zriadením vŕtanej studne hlbokej 13 metrov, no aj tento zdroj bol pre hygienickú závadnosť zlikvidovaný. V roku 1995 bol vybudovaný nový vŕtny zdroj minerálnej vody, a to vrtom hlbokým 30 metrov.
Voda je charakterizovaná ako minerálna, prírodná, slabomineralizovaná, hydrogénuhličitanovo-chloridová, vápenato-sódno-horečnatá, uhličitá, sírna voda hypotonická, studená (teplota cca 12,5 stupňa C). Voda po uskladnení dlhšom ako 24 hodín nadobúda zemito-naftový zápach, spôsobený bakteriálnymi kmeňmi, ktoré sú však hygienicky nezávadné. Kvôli zachovaniu pôvodnej arómy čerstvej minerálky je vhodné vodu užívať do 12-tich hodín po jej odčerpaní. Prítomnosť železa vo vode môže spôsobiť zákal, ktorý však nie je zdraviu škodlivý.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári