dnes od viceprezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie Alexandra Farkašovského
Z nedovarenej "chemickej" polievky dostal štyridsiatky
"Nie som nejaký veľký kuchár, ale mám svoje špeciality, s ktorými som vychýrený aj medzi priateľmi, napríklad môj tatársky biftek je hotová delikatesa," cítiť zo slov viceprezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie Alexandra Farkašovského, že je labužník. Pripraviť niečo narýchlo sa učil ešte ako aktívny hráč, na sústredeniach. "Spraviť hemendex alebo praženicu nebol problém." Ale nie vždy sa oplatilo spoliehať na vlastné kuchárske schopnosti, hoc išlo o polotovar. "V Los Angeles sme si s kolegom Vladom Karnayom kúpili polievky v sáčku, tie ich ´chemické´, ale nemali sme si ich ako uvariť, lebo v hotelovej izbe nebol varič. Vlado mi ponúkol svoj ponorný varič na kávu. Bol asi o dva roky starší ako hnedé uhlie a jeden z kontaktov vôbec nešiel, takže o uvarenej polievke nemohlo byť ani reči. Zjesť som ju zjedol, ale výsledkom bola štyridsiatka horúčka, organizmus sa tej nedovarenej chémii bránil. No potvrdilo sa, že Slováka nič nepoloží," prežil A. Farkašovský teroristický útok na hladný žalúdok.
Dnes ponúka recept na niečo sladšie, po čom sa oblizovala aj Sárinka, psí rodinný maznáčik. "Kým ju dcéra nevzala so sebou do Kanady. Bývala to aj jej pochúťka, preto sme ju nazvali po nej."
Žemľovka ála Sarinka
Suroviny: 10 až 12 rožkov, 1,5 l mlieka, 5 vajec, 4 lyžice kryštálového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 škoricového cukru, 10 až 12 jabĺk, 1 balíček hrozienok, 10 Dkg mletých orechov, 1 kyslejší ríbezľový džem, tuk na vymastenie plechu a 3 až 4 Dkg masla. Postup: mlieko, žĺtka, kryštálový a vanilkový cukor rozhabarkujeme vo väčšej nádobe, rožky pokrájame na tenšie kolieska a namočíme do pripraveného mlieka. Necháme to stáť a kým si pripravíme (nastrúhame) jablká, vymastíme väčší a hlbší plech, polovicu masy naň rovnomerne poukladáme, posypeme kryštálovým, škoricovým i vanilkovým cukrom, potom hrozienkami. Nesmieme zabudnúť na citrónovú kôru, ktorú tiež postrúhame a posypeme povrch. Na to dáme druhú polovicu masy a na vrch tenké plátky masla. Žemľovku vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180° štyridsať až päťdesiat minút. Tesne pred dopečením vyšľaháme z bielok tuhý sneh, do ktorého jemne vmiešame redší ríbezľový džem, natrieme na žemľovku a necháme zapiecť do hneda.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Barca
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári