V hrnci jej vybuchol termovankúš
Keďže sólistka opery Štátneho divadla Košice Lucia Knoteková býva ešte s rodičmi, v kuchyni sa musí podriadiť rozkazom šéfkuchára - svojej mamky.
"Ona varí naozaj výborne, ja sa do kuchyne zamotám iba príležitostne. Viem však uvariť zopár jedál, najradšej varím - samozrejme - tie, ktoré nie sú náročné na prípravu a na čas. Nerada varím z múky, lebo sa práši a ja mám rada poriadok. A to aj pri varení," prezradila nám L. Knoteková.
Po kuchyni sa vraj motala už ako dieťa, no nie preto, že by chcela od mamky odkukať pár kuchárskych ťahov, skôr ju zaujímalo, čo môže ochutnať... "Raz som sa však aj napriek tomu, že nerada robím s múkou, pustila i do pečenia. Mala to byť torta pre mamku na rodeninám. Po okrajoch bola tvrdá ako kameň a vo vnútri lepkavá... Na moje ďalšie pokusy s pečením sa preto radšej ani nepýtajte..."
Lucia najradšej varí pre svojich rodičov a pre priateľa Igora Dohovič, dirigenta košického divadla. "Ten mi moje kuchárske umenie toleruje a na nepodarkoch sa dobre zabáva. Neraz mi vykypelo mlieko, pri varení čaju sa mi podarilo spraviť z cukru karamel... Chcela by som upozorniť tých, ktorí majú doma termovankúš, ktorý sa musí po stvrdnutí vyvariť vo vode - pozor aby vám nevyvrela voda! Výbuch vankúša premení vašu kuchyňu na miestnosť s osýpkami. A to upratovanie potom...," upozorňuje speváčka na základe vlastných skúseností.
Šampiňónovo-zeleninové placky
Suroviny: Konzerva sterilizovaných šampiňónov, 400 g mrazenej zeleniny, 200 ml mlieka, štyri žĺtky, 160 g polohrubej múky, päť lyžíc oleja, soľ. Postup: Šampiňóny scedíme a podusíme na panvici, pridáme zeleninu a prehrejeme ju. Do mlieka rozšľaháme žĺtky s múkou, olejom a osolíme. Vzniknuté cesto zmiešame so zeleninou a šampiňónmi, tvoríme placky a oprážame ich z oboch strán na miernom ohni.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári