Problémy mu robil "obvyklý spôsob"
Ak sú niektorí muži na istý čas v stravovaní odkázaní sami na seba, bez návštevy reštaurácie by umreli od hladu. Jednoducho, za šporákom sú "ľaví". Hovorca Krajskej prokuratúry JUDr. Milan Filičko tento problém nepozná. Hoci ak nemusí, manželke v kuchyni nezavadzia, aj sám dokáže ukuchtiť pokrmy, po ktorých sa oblizuje celá rodina.
"Ak sa pustím do varenia, tak pripravujem iba ´svoje´ špeciality. Napríklad šošovicovú polievku, zemiakové placky alebo v lete na chate kotlíkový guláš," vraví JUDr. Filičko. Prípravu každého pokrmu berie poctivo a nezáleží na tom, či to trvá hodinu, alebo dve. "Pri varení sa s jedlom doslova hrám. Hlavne dochucovaním rôznymi koreninami, lebo najmä tie mu dodávajú správnu chuť. Ak niekto niekoľkokrát jedol napríklad môj guláš, vie, že som ho robil ja. Vždy sa totiž snažím docieliť tú ´svoju´ osvedčenú chuť."
JUDr. Filičko varí po pamäti a kuchárske knihy nevyužíva. Možno i preto, lebo ak aj niekedy niečo potreboval, po pár riadkoch sa v recepte dočítal, že má "pokračovať obvyklým spôsobom". Aký to je, však nikde nenašiel. Okrem kulinárskych kníh nevyužíva ani kuchynskú rúru. Prečo? "Jedlo potrebujem pri varní vidieť. Musím s ním udržiavať kontakt," vysvetlil JUDr. Filičko. Recept, ktorý ponúkol, pochádza z jeho rodného kraja v okolí Starej Ľubovne.
Kamienské (smažené) pirohy
Suroviny: kilogram zemiakov, polovica malej cibule, 4 strúčiky cesnaku, dve vajcia, soľ, majoránka, drvená rasca, tvaroh (20 dkg), kyslá smotana, olej, hladká múka. Postup: Asi 3-4 ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, roztlačíme a zmiešaním s tvarohom dostanemem plnku. Ostatné zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme asi 3 lyžice múky, rascu, nadrobno pokrájanú cibuľu i cesnak, majoránku, soľ a vajcia (zdravšie je dať iba bielka). Na panvici (najlepšie tzv. lievancovej), rozpálime olej. Do každej jamky panvice dáme zmes z nastrúhaných zemiakov a vyformujeme placky. Do stredu každej hneď dáme po jednej lyžičke plnky a navrch znova zmes zemiakov tak, aby zakryla plnku a aby pri smažení nevytekala. Osmažíme po oboch stranách a podávame poliate kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
rob
Autor: Tréma mu zaplietla jazyk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári