Korzár logo Korzár Košice

Košický gastroenterológ MUDr. Ronald Pavlov tvrdí, že akékoľvek mäso sa dá nahradiť inou potravinou

Pätnásťročnej dievčine - vegetariánke slabol organizmus a vypadávali vlasy Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorí chcú jesť zdravé pokrmy, byť

Pätnásťročnej dievčine - vegetariánke slabol organizmus a vypadávali vlasy

Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorí chcú jesť zdravé pokrmy, byť štíhli a fit. Rôznych diét sú stovky. Delená strava, preferovanie ovocia a zeleniny, a tak ďalej. Vegetariáni sa rozhodli vylúčiť zo svojej stravy mäso. No i medzi nimi sú výrazné rozdiely. Jedni odmietajú mäso ako také, ďalší jedia kuracinu, či ryby. Vegetariánstvo sa pomaličky aj u nás etabluje ako životný štýl, postoj k prírode, svetonázor...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vegetariáni sa rozhodli skladbou svojej stravy "chrániť" živé zvieratá, ktoré sa stali bežným chodom na našich stoloch. Na to nadväzuje aj šetrný postoj k prírode. Reakcie bežnej populácie na spôsob stravovania sa vegetariánov sú rozmanité. Mnohí ľudia by bez mäsa nedokázali žiť. Hlavne pre jeho chuť. Nad tým, čo "spôsobuje" v tráviacom trakte, priveľmi nemeditujeme. Lenže Slováci sú v ochoreniach tráviaceho traktu na európskej "špičke". Lekári to jednoznačne pripisujú nezdravému stravovaniu sa. Vzdať sa chutného bravčového rezňa? Alebo hovädzieho steaku? Nemysliteľné...

SkryťVypnúť reklamu

Hlavne červené mäso (teda bravčové, či hovädzie) žalúdok trávi oveľa ťažšie a dlhšie, než napríklad kuracie. Niektorí lekári však zastávajú názor, že živočíšne bielkoviny, zastúpené bohato napríklad v chudom hovädzom mäsku, sa nijakou inou potravinou nedajú plnohodnotne nahradiť. "Myslím si, že je to tak," povedala nám skúsená detská lekárka, ktorá nechce uviesť svoje meno. "V období detstva, adolescencie, sa mladý organizmus rýchlo vyvíja. Bielkoviny živočíšneho pôvodu, obsiahnuté v mäse, sú dôležitou zložkou zdravej stravy," upozorňuje lekárka, ktorá vo svojej praxi narazila aj na deti, ktorých vývojové poruchy mohla podľa nej zapríčiniť prísne vegetariánska strava.

Dcéra vegánov mala problémy

Pätnásťročná Zdenka ešte pred rokom bojovala s vážnymi zdravotnými problémami. Bola jej pacientkou. Zdenkini rodičia sú vegáni. (Odmietajú nielen mäso, ale tiež ďalšie výrobky živočíšneho pôvodu - vajíčka, mlieko, maslo, syry, jogurty a podobne.) "Na Zdenke sme vybadali isté zmeny," priznáva mama. Ale viac o trpkej etape života rodiny odmieta uviesť. "Zdenka bola bledá, anemická, slabá. Často vravela, že je hrozne unavená. Nedokázali sme si to vysvetliť. Postupne začala trpieť nechutenstvom, chudla, začali jej vypadávať vlásky. Vždy nám na dcére veľmi záležalo, strave sme venovali veľkú pozornosť. Aby bola čo najpestrejšia, vyvážená, chutná," vracia sa dozadu Zdenkin otec.

SkryťVypnúť reklamu

"Jednoznačne stanoviť príčinu spomínaných problémov nedokážeme," otvorene priznáva spomínaná lekárka. "Príčin môže byť veľa. Hormonálne zmeny v organizme, štítna žľaza, poruchy trávenia a mnoho ďalších. Museli sme počítať aj s anorexiou, chorobnou túžbou po štíhlosti. Zdenku preto vyšetrila aj detská psychologička. Anorexiu vylúčila," približuje Zdenkin prípad. Vyjadruje sa veľmi diplomaticky, nechce pripomínať rodičom trpkú minulosť. "Nemôžem jednoznačne stanoviť za dôvod problémov nevhodnú stravu. Azda tam boli isté predispozície. To nevylučujem..."

Upresnime, že "typov" vegetariánstva je viac. Vegánov sme priblížili. Vitariáni zasa konzumujú všetko v surovom stave, nikdy nič nevaria. A existuje ešte viacero ďalších "odnoží". "Naša rodina dávno vyznáva vegánstvo," priznáva pán Jozef. "Viete, niekedy život človeka donúti zmeniť názory. Ani my už nebazírujeme na poučkách, ktoré sme kedysi do bodky dodržiavali..."

SkryťVypnúť reklamu

Inak vyjadrené - dcérina anamnéza i doporučenia lekárky boli impulzom veci prehodnotiť. "Nechcela som radikálne ovplyvniť ich štýl života," tvrdí lekárka. "Po dôkladnom vyšetrení Zdenky sme diagnostikovali chudokrvnosť, výrazne nižšiu hmotnosť, než by bolo únosné a dlhodobo nízky tlak. A veľa biochemických údajov signalizovalo, že organizmus rozhodne nie je v poriadku. Usúdila som, že to môže súvisieť s veľmi prísnym vegánstvom členov rodiny."

Lekárka doporučila Zdenkiným rodičom úpravu jej stravy. V prvom rade viac kalórií, väčšia pestrosť, iné zloženie. Vypracovala stravovací režim na dva mesiace a hoci ním boli rodičia donútení korigovať svoje vegánstvo, súhlasili. Po dvoch mesiacoch sa ukázalo, že Zdenkin organizmus sa zotavuje. "Naša stratégia sa ukázala ako správna. Zdenka konzumovala aj chudé hovädzie mäso a ďalšie špeciálne živočíšne bielkoviny. Jej krvný obraz sa upravil, pribrala. Teraz je z nej mladá slečna, na ktorej by ste nezbadali ani náznak zdravotných problémov..." konštatuje lekárka. Zdenkini rodičia si pochvaľujú terajší stav. Inteligentný pár si uvedomil, že dogma ich dcére nepomôže. Aj v súčasnosti nedopustia na vegánstvo, no dcére varia sčasti odlišnú stravu, než sebe.

Sme bylinožravce

"Mäso rozhodne nie je našou prirodzenou stravou," jasne vraví gastroenterológ MUDr. Ronald Pavlov. "Vo vývojovom reťazci živočíšnych druhov je človek na najvyššom stupni, čo sa týka inteligencie. Ale skladbou tela a zažívacieho traktu sme bylinožravce. Iba posledných sto - stopäťdesiat rokov konzumuje homo sapiens upravené potraviny (rafinovaný cukor, ´vymieľanú´ múku). Z hľadiska histórie ľudstva je to strašne krátka doba. Zažívacia sústava človeka sa nestačila prispôsobiť. Aj preto sú choroby tráviacej sústavy v súčasnosti veľmi časté..."

Na stravovací režim nadväzuje u vegetariánov veľa iných vecí. Šetrný postoj k prírode a jej zdrojom. Preferujú naturálnu cestu k dopestovaniu potravín bez genetického modifikovania plodín. "Vegetariánstvo nie je iba stravovanie sa bez mäsa, ale určitý životný štýl, filozofia. Zahrňuje stravovanie, odmietanie fajčenia, alkoholických nápojov aj v malom množstve, zdravú životosprávu, športovanie. A zároveň zapájanie sa do spoločenských aktivít," definuje vegetariánstvo MUDr. Pavlov.

"Podľa mojich vedomostí i praktických skúseností sa dá akékoľvek mäso nahradiť inou potravinou," oponuje názoru kolegyne. "Vegetariánska kultúra je vo vyspelých komunitách považovaná za prekonanú. Je to vážna chyba. Moderná civilizácia ju de facto úplne opustila. Aj preto čelíme enormnému nárastu takzvaných civilizačných chorôb. A ak debatujeme o tráviacom trakte, nuž musím, bohužiaľ, spomenúť hlavne rakovinu niektorého z orgánov tráviacej sústavy."

Pri spracovávaní červeného mäsa, ale tiež iných pokrmov s vysokým obsahom tuku, dostáva žalúdok poriadne zabrať. Aj "vďaka" evidentnému nárastu zdravotných ťažkostí sa náhľad na stravovanie aj u nás postupne mení. Pribúda ľudí, ktorí si osvojili vegetariánstvo. So všetkými jeho zložkami. Je empiricky dokázané, že ľudia nižších kultúr niektoré "moderné" ochorenia nepoznajú. Mnohí lekári sa domnievajú, že to môže súvisieť s ich stravou. "Mäso nepovažujem za nevyhnutnosť," zdôrazňuje MUDr. Pavlov. "Sója ho dokáže v strave plnohodnotne nahradiť. Ako unikátny potravinový článok obsahuje všetky druhy aminokyselín. Vrátane tých, ktoré sú pre telo nevyhnutné..."

Preferujme radšej prírodné cukry

MUDr. Pavlov zatiaľ nezaznamenal prípad podobný Zdenkinmu. "Liečim osoby nad 18 rokov, preto som sa s takýmto detským pacientom ešte v ambulancii nestretol. No počas dlhoročnej praxe som nikdy nepočul o tom, že by malo vegetariánstvo negatívny dopad na zdravie človeka. Ku mne chodia ľudia všetkých vekových i sociálnych skupín. Musím spomenúť aj to, že prísneho vegetariána som zatiaľ neliečil. Môže to byť dôkaz, že vegetariánstvo má na zažívacie ústrojenstvo blahodárny vplyv."

Keď však opíšeme Zdenkin prípad MUDr. Pavlovovi bližšie, po krátkom premýšľaní povie: "Podľa mojich vedomostí by pri správnom zložení stravy nemali ani u vegetariána nastať zdravotné výkyvy. Pomer jednotlivých výživových prvkov v potrave by mal byť nasledovný: asi 10 percent energetického krytia z bielkovín, 10 percent z tukov a zvyšných 80 percent zo škrobovín, teda zo zložitých cukrov. Tieto cukry sú obsiahnuté v zelenine, ovocí, klasifikujeme ich ako takzvané prírodné cukry. Tu chcem upozorniť, že tieto prírodné cukry nemajú negatívne účinky takzvaného rafinovaného cukru, aký väčšina ľudí bežne konzumuje. Biely cukor sa od prelomu 19. a 20. storočia celkom mylne volá aj biele zlato."

Ako príklad, že rastlinná strava plne kryje potreby organizmu, môžeme uviesť aj perličku z histórie ľudstva. Počas 2. svetovej vojny bolo Holandsko nacistami takmer úplne blokované. Krajina nemala prístup k moru, ani iným dopravným cestám. Holanďania riešili stav najvyššej núdze veľmi originálnym spôsobom. Masovo konzumovali cibuľky z tulipánov. Ukázalo sa, že tento kuriózny "chod" dáva telu všetko základné, čo potrebuje. Tulipány spasili tisíce ľudí...

Dnes máme tretie tisícročie, konzumnú spoločnosť. So všetkými negatívnymi dôsledkami. Prejedáme sa, prijímame v strave enormný prebytok kalórií. Už spomenutý rafinovaný cukor dokáže pri nadmernej konzumácii spôsobiť v tele poriadnu šarapatu. Je jednou z hlavných príčin obezity, a tým aj následných sprievodných ochorení. Srdcovocievne choroby, cukrovka, a mnoho ďalších zdravotných trampôt má "na svedomí" prehnané sladenie a nadmerné konzumovanie sladkostí.

"Naši predkovia v oveľa väčšej miere konzumovali hnedý cukor a med. Keď sa príjme koncentrovaný cukor, hlavne vo forme jednoduchej, má to za následok, že jeho hladina v krvi sa prudko zvýši. Z podžalúdkovej žľazy (pankreasu) sa následkom toto vyplaví veľké množstvo inzulínu. Ten sa viaže na cukor. Ak pankreas vyrába dlhodobo veľa inzulínu, preťažuje sa a môže dôjsť k cukrovke, alebo to môže mať zlé následky aj na iné orgány," upozorňuje MUDr. Pavlov.

Výskyt cukrovky dramaticky rastie

Zložité cukry (polysacharidy) sa v organizme štiepia pozvoľne. Hladina cukru v krvi stúpa pomaly. Nedochádza tak k premrštenej rýchlej reakcii pankreasu. Aj preto napríklad športovci pred fyzicky náročným výkonom konzumujú ovocie a iné potraviny s obsahom prírodných cukrov. Tie dodávajú telu veľa energie, ktorú však na rozdiel od tukov, či bieleho cukru, spracúva dlhší čas a jednoduchšie. Preto je telo schopné dlhej fyzickej záťaže. Tráviaca sústava je nepomerne menej zaťažovaná ako pri spracúvaní "ťažkého" jedla, napríklad bravčového mäsa.

"Výskyt cukrovky u nás dramaticky rastie. Každý dvadsiaty Slovák má cukrovku. Je to v hlavnej miere dôsledok zlého stravovania sa. Zhruba identické čísla platia aj pre iné vyspelé krajiny Európy. Je to teda globálny jav. U starších ľudí, päťdesiatnikov, šesťdesiatnikov je dokonca okolo 18 - 19 percent cukrovkárov. Takzvaná starecká cukrovka sa lieči tabletkami, len niekedy inzulínom. Je u nás veľmi rozšírená a je preukázateľne spôsobená zlým stravovaním..." uvádza MUDr. Pavlov a trochu šokujúco dodáva: "Množia sa, bohužiaľ, prípady cukrovky u mladých ľudí, dokonca u detí." Osveta akosi nezaberá. Súvisí to aj so vzdelaním. Na dedinách totiž ľudia takmer bez výnimky berú "cukor ako cukor". A lekárom sa nedarí presvedčiť ich, že je to závažný omyl...

Rovnako rýchlo ako cukrovka pribúda aj alergií. Môžu byť spôsobené aj potravinami. "Je to individuálne. O mlieku by som napríklad povedal, že je osobitou potravinou. Ide obyčajne o neznášanlivosť mlieka, nie o alergiu. V detstve ho ľudia zvyčajne znášajú dobre, intolerancia prichádza v tridsiatich, štyridsiatich rokoch veku. Vtedy akoby dochádzalo ku nedostatku enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor. Je to záležitosť tráviacej sústavy."

Vegetariáni majú svojský vzťah k našej planéte, aký dnes, v čase neuveriteľného humpľovania prírodných zdrojov, predstavuje rozumnú alternatívu. Na druhej strane - miliardy ľudí na Zemi umierajú od hladu. Napríklad v Indii, kde krajinu "križujú" milióny posvätných kráv. Možného zdroja mäsa i mlieka. "Indovia veria, že krava je reinkarnáciou človeka," vysvetľuje gastroenterológ. "Táto filozofia pretrvala stáročia. Preto my, Európania, ťažšie chápeme svetonázor Indov. Ja ako lekár môžem povedať jedno. Mlieko chemicky síce obsahuje dosť vápnika, ale oproti materinskému mlieku, ktoré je nám vlastné, nie je určené človeku. Už som spomenul - sme iný živočíšny druh. Človek so svojou metabolickou výbavou ťažko vie ten vápnik zužitkovať. Pritom vápnik obsahuje aj napríklad mak, zelenina, ovocie."

Do spôsobu stravovania človeka zasahuje aj to, v akom klimatickom pásme sa nachádza. Na Slovensko sa masovo dováža tropické ovocie, ktoré sme začali vo veľkom konzumovať. "Reakcia organizmu na citróny, alebo pomaranče sa u nás považuje za alergiu. Ide však o neznášanlivosť týchto plodov. Tak isto sme ich stáročia nepoznali, naše organizmy si na ne nemali čas zvyknúť. Slováci jedli jablká, hrušky, marhule, slivky, čerešne a podobne. S expanziou ovocia z dovozu na naše trhy prišli aj tieto komplikácie..."

Marián BETÍK

Autor: Koncerty filharmónie

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 365
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 15 658
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 728
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 571
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 397
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 168
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 500
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 449
  1. Ján Škerko: Sedem minút v nebi. Čo sa to včera stalo
  2. Jozef Pivarník: Breaking News z Koaličného Pieskoviska: Kapitán Danko Vytiahol Formičky a Hrozí Odchodom (Zase)
  3. Matej Galo: Ladislav Kamenický: Architekt novej železnej opony čo berie aj deťom z taniera
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Dávid Polák: Dve vojny, dva metre
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Juraj Tušš: Informačné škatuľky, alebo prečo starého psa novým kúskom nenaučíš.
  8. Štefan Šturdzík: Stal sa nulou.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 858
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 370
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 139
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 732
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 172
  6. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 13 526
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 10 755
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 732
  1. Tupou Ceruzou: Businessman
  2. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  3. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  4. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  5. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  6. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Škerko: Sedem minút v nebi. Čo sa to včera stalo
  2. Jozef Pivarník: Breaking News z Koaličného Pieskoviska: Kapitán Danko Vytiahol Formičky a Hrozí Odchodom (Zase)
  3. Matej Galo: Ladislav Kamenický: Architekt novej železnej opony čo berie aj deťom z taniera
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Dávid Polák: Dve vojny, dva metre
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Juraj Tušš: Informačné škatuľky, alebo prečo starého psa novým kúskom nenaučíš.
  8. Štefan Šturdzík: Stal sa nulou.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 858
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 370
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 139
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 732
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 172
  6. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 13 526
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 10 755
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 732
  1. Tupou Ceruzou: Businessman
  2. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  3. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  4. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  5. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  6. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  7. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  8. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu