Utrhol sa z reťaze a upiekol tortu
"Ten, kto rád je, ten sa naučí i variť. A ja jem veľmi rád," priznáva sa sólista opery Štátneho divadla Košice Jaroslav Dvorský. "Nikdy som jedlo nepripravoval podľa kuchárskych kníh a podľa receptov. Tie potrebujú tí, ktorí nevedia variť. Viem pripraviť rôzne jedlá, od halušiek, cez cestoviny až po divinu a polievky. Nepúsťam sa však do pečenie. Dva krát som sa však utrhol z reťaze a upiekol som tortu."
Keďže J. Dvorský žil istý čas v Taliansku, vie, ako sa majú správne pripraviť cestoviny. "Viem, ktorý druh treba ako uvariť a ku ktorým cestovinám sa hodí aká omáčka. Ak pripravujem cestoviny s kuracím mäskom, nezabudnem použiť i feferónky, aby bolo jedlo správne talianske. Niekedy však varím podľa toho, čo nádjem v chladničke."
V kuchyni vraj po sebe nenecháva spúšť. "Nerobí mi problém po sebe umyť riad a dať kuchyňu do poriadku. Celkom iste po mne neostáva kopa špinavých hrncov. Predsa keď varím, musím po sebe aj upratať..."
Neraz sa mu však podarilo jedlo pripáliť... "Raz som varil mäso na hubách, podlieval som to olivovou omáčkou, no hríby sa mi prilepili na hrniec a zhoreli. Smrdel po nich celý dom..." dodal J. Dvorský s úsmevom.
Penne rigate s brokolicou
Potrebujeme: 400 g cestovín penne rigate (trubičky), 250 g brokolice, 6 strúčikov cesnaku, 2 kocky bujónu, bazalku, tymián a olivový olej. Postup: v osolenej vode varíme cestoviny podľa návodu. Brokolicu oblanžírujeme, čiže ju vložíme na minútu do vriacej vody a následne ihneď scedíme a opláchneme studenou vodou. Strúčiky cesnaku nakrájame na tenučké plátky. Na väčšiu panvicu dáme za lyžicu olivového oleja, necháme rozhorúčiť, spolu s kockami bujónu. Opražíme cesnak a vysypeme do panvice brokolicu. Chvíľu miešame na silnom ohni, po minútke pridáme na panvicu cestoviny a ešte chvíľu miešame.
Dobrú chuť!
Autor: "Tentoraz plakať nebudem"
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári