varenie (cca 200 ml), 1 PL hladnej múky, soľ, čierne korenie
Postup: Mäso vykrojíme na pláty, narežeme konce (aby sa neskrúcalo), osolíme a okoreníme. Po oboch stranách ho prudko opečieme na oleji, podlejeme teplou vodou (môže byť aj vývar z bujónu) a dusíme do mäkka a až dovtedy kým sa voda takmer vyparí. Mäso vyberieme, odložíme nabok a do výpeku pridáme nastrúhanú nivu. Premiešame (na miernom ohni) až kým sa syr neroztaví. Následne pridáme smotanu s rozmiešanou lyžicou hladkej múky a za stáleho miešania privedieme zmes do varu a odstavíme ju. Ak je omáčka hustá, môžeme pridať trochu mlieka a premiešať. Servírujeme s hranolčekmi, ryžou a zeleninovou oblohou.
Dobré rady: Mäso môžeme dusiť aj v jednom hrnci, ale postupne. Trebárs bravčovinu pridáme až vtedy, keď je hovädzina polomäká, hydinu až v čase, keď je polomäká bravčovina. Mäsá možno rôzne kombinovať. Najdlhšie sa varí hovädzina, potom bravčovina, morčacina a najrýchlejšie je hotová kuracina. Omáčka z nivy sa hodí na všetky tieto druhy.
Dobrú chuť!
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári