dnes od šéfa činohry Štátneho divadla Košice, herca a pedagóga Jozefa Úradníka
Občas mu prihorí cibuľka do zápražky
Šéf činohry Štátneho divadla Košice, herec a pedagóg Jozef Úradník trávi v kuchyni dosť veľa času.
"Ak mám čas na varenie, tak manželku v kuchyni nechcem ani len vidieť, vtedy ju z nej vyháňam a varím ja," prezradil nám J. Úradník s úsmevom. Nepatrí medzi tých mužov, ktorí varia len špeciality a po ktorých ostáva v kuchyni hotová spúšť... "Nerobí mi problém pustiť sa aj do takzvaných obyčajných jedál, viem pripraviť aj prívarok. A stále si po sebe upracem. Ja totiž neznášam, keď mám v kuchyni neporiadok. Všetok riad, ktorý použijem, aj hneď umývam."
J. Úradník dokáže aj napiecť koláče! "Zvládam aj toto, ale musím povedať, že pečenie neobľubujem. Najradšej pripravujem všelijaké dobré omáčky, syrové, s Nivou... Práve kuracie mäsko so syrovou omáčkou najviac chutí môjmu synovi Jakubkovi. A ten veru nie je idálny jedák, nezje hocičo... Dá sa o mne povedať, že som taký všeobecný kuchár, ktorý navarí hocičo." Má však za sebou aj pár kuchynských nehôd... "Ten, kto naozaj varí a tvrdí, že sa mu nikdy nič nepripálilo, klame. Aj mne občas čosi prihorí. Napríklad cibuľka do zápražky. To najmä vtedy, keď robím viac vecí naraz...," dodal herec.
Kuracie prsia s taveným syrom
Suroviny: 1/2 kg kuracích pŕs, veľkú cibuľu, kremžskú horčicu, plnotučnú horčicu, krabičku taveného syru, zeleninový vývar a olej. Postup: cibuľu nakrájame na mesiačiky a kuracie prsia na tenké rezančeky. Na panvicu dáme olej a na ňom osmažíme cibuľku, pridáme kuracie prsia a chvíľu dusíme. Keď sú kuracie prsia už skoro hotové, pridáme vývar, aby sa nám vytvoril základ na omáčku. Pridáme tavený syr a z každej horčice dve polievkové lyžice. Dusíme, až kým sa neroztopí syr a mäso nie je úplné mäkké. Podáva sa s ryžou, alebo s chlebom.
Dobrú chuť!
kid
Autor: FIKCIA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári