bujaré dni pred Popolcovou stredou, ktorou začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. V Benátkach, v Brazílii a inde na svete vyvrcholia práve teraz slávne fašiangové podujatia.
Kým i u nás v noci na stredu pochováme basu, ako sa vraví rozlúčke s obdobím všakovakých zábav, maškarád,
fašiangových sprievodov,tancovačiek, bálov i veľkolepých plesov, sú pred nami hodiny, počas ktorých môžeme zvyšné veselé a hojné fašiangové dni využiť podľa svojho naturelu.
Väčšina z nás podistým podľahne zvodom fašiangového jedálneho lístka. Na vidieku práve vrcholí obdobie zakáľačiek a tak zajtrajšie nedeľné obedy tam budú podistým v znamení ovarovej polievky, klobás, jaterníc, krvavničiek, pečenej bravčoviny a ďalších zakáľačkových špecialít. Podľa tradícií našich dedov, cez fašiangy nám má doslova tiecť masť po brade. Aj keď sa odborníkom na zdravú výživu pravdepodobne ježia vlasy, starí ľudia dodnes tvrdia, že ak sa nám cez fašiangy bude brada jagať od mastnoty, zaručí nám to zdravie a silu na celý zvyšok roka. Labužnícky fašiangový festival je svojskou predprípravou na predveľkonočný pôst. Počas štyridsiatich dní je v mnohých kresťanských domácnostiach aj dnes dôsledný, prísny a bezmäsový pôst a šunku či iné dobroty prinesie až koniec marca a veľkonočná nedeľa. Gazdinky preto práve v tomto čase pripravujú na hostinky, ktorých bude do utorkovej noci ešte neúrekom, aj iné tradičné fašiangové dobroty. Medzi pochúťkami z bravčového mäsa nesmú na stoloch chýbať ani škvarkové pagáče a sladké, lekvárom plnené šišky a vedno s nimi makové, jablkové, tvarohové či orechové koláče z kysnutého cesta.
Vedno s labužníkmi sa na koniec fašiangov tešia aj mladí ľudia, pretože práve v tomto čase padajú mnohé zákazy a najmä v maškarných sprievodoch je dovolené takmer všetko. V tomto roku možno očakávať mimoriadne veselé končiny, ako sa niekde vraví posledným dňom fašiangov, pretože čas veselíc a zábav bol v porovnaní s rokmi,kedy Veľká noc býva až v apríli,pomerne krátky.
A tak sa vám napríklad pod Tatrami môže stať, že z auta vás vytiahnu šibalskí mládenci v maskách straškov, medveďov, turoňov a ďalších postáv, ktorí vás vytancujú rovno na ulici a okrem inkasovania honorára vám na tvári vylepšia mejkap sadzami. Ale družne pozvú aj na večernú tancovačku a hostinu z vajec a bravčových domácich špecialít s náležitým aperitívom a dobrým trúnkom. Tam si možno vypočujete aj slávnu pesničku: Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy, keď sme zjedli hurky, zjedzme aj klobásy.
Starí ľudia, ktorí v posledných rokoch predovšetkým v tých častiach Slovenska, kde majú obyvatelia značné ekonomické a sociálne problémy obnovili dávnejšiu obyčaj skladania sa, a hotovia v rodinách hostinky z toho, čo každý prinesie, však v posledných hodinách fašiangov nezabudnú ani na pranostiky. Už vedia, že možno bude platiť dávna pravda: Krátke fašiangy - dlhá zima. Alebo skúsenosť,ktorá reaguje na alternatívu slnečného a teplejšieho konca fašiangov: Šišky ak ješ na ulici, vajcia (veľkonočné) budeš jesť v izbici. Vidiečania od počasia počas fašiangov odvodili kedysi aj tieto múdrosti: Aké sú posledné fašiangové dni, taká bude aj Veľká noc. Alebo: Suché fašiangy - dobrý rok.
Ak by ste sa z fašiangovej veselice vracali domov neskoro v noci, pozrite na nebo nad sebou.Ak uvidíte trblietať sa hviezdy, tí, ktorí máte doma sliepky, zavýskajte - vo zvyšku roka sa nemusíte obávať nízkej slepačej znášky, vajec bude dosť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári