Slovensko je jedna veľká krčma
Miroslav KAZÁR, Stará Ľubovňa
Keď sa dnes našinca opýtate, čo pije, odpovie: Pozývaš? Východniari veľa pijú. A Záhoráci tiež. Pije sa aj na Kysuciach, na Gemeri, aj na Žitnom ostrove. Hovorí sa, že Slovensko je jednou veľkou krčmou. Chýba jej akurát strecha. Pamätníci dodnes banujú za zlatými časmi, keď pivo stálo dve koruny štyridsať, poldeci päť a fajnšmekri si dávali drahý pätnásťkorunový gruziňák. Za socializmu bol vzťah obyvateľov Československa ku konzumácii alkoholu viac než pozitívny. A tí, čo boli pri moci, nemali veľa chuti siahať ľudu na tekutý chlieb. Asi vedeli, že už Švejk hovorieval: Vláda, která zdraží pivo, musí zákonitě padnout!
Kuriozitou bola ranná prohibícia, ktorú komunisti zaviedli niekedy v polovici sedemdesiatych rokov. Aby aspoň niekto z budovateľov rozvinutej socialistickej spoločnosti chodil do práce triezvy, bolo povolené predávať alkohol a v reštaurácii konzumovať alkoholické nápoje až po desiatej hodine. Toto nariadenie bolo rovnako pokrytecké ako sú dnes americké fľašky schované v papierových vreckách. Samozrejme, že sa pilo ďalej, akurát konzumenti si nechávali svoj obľúbený nápoj nalievať do čaju, do kávy, alebo rovno čistý, avšak do porcelánových šálok.
Dnešné ceny alkoholických nápojov sú oproti "zlatému totáču" doslova astronomické. Napriek tomu sa pije ďalej. Cenové skupiny sú zrušené, no vytvorili sa nové. Existujú chudobné krčmy pre chudobných a nóbl zariadenia pre tých bohatších. Robotníci v montérkach si nájdu tú svoju krčmičku, kde im načapujú aj lacnejšie pivko pod hranicu dvadsiatich korún. Jediné, čo im prekáža, je to, že väčšinou majú na chrbte reklamu, takže nejedna krčma vyzerá ako živá pozvánka na stavebný veľtrh.
Nápojový lístok zostáva rovnaký. Pivo a poldeci. V poldecákoch sa objavuje borovička, rum a z času na čas vodka. Najlacnejšia, konzumná. Keď sa oslavuje, objedná sa štok teda nejaký druh lacného koňaku. Na stavbách je počas pracovnej šichty bežné pivo, v továrňach niekto prinesie "fľašku tvrdého", keď má sviatok. Už to nie je skoro denne, ako kedysi, lebo súkromníci chcú pracovné výsledky. Alkohol na pracovisku sa rovná výpovedi a vonku je bez roboty ľudí dosť. Nedá sa povedať, že by nejaká profesijná skupina dávala prednosť určitému alkoholu. Jediným pravidlom je, že čím majú ľudia vyššie spoločenské postavenie, tým drahšie a kvalitnejšie nápoje konzumujú. Vodka je jemnejšia, whisky staršia, víno značkovejšie.
No predovšetkým vo veľkých mestách už niekoľko rokov vidieť úspešných mladých ľudí, ktorí sa netaja tým, že nepijú vôbec. Určite aj preto, aby si šetrili zdravie, ale jedným z dôvodov je aj to, že pri rýchlom životnom štýle ich popíjanie oberá o čas a schopnosti. Ak by pili ďalej, nestačili by v práci kolegom. A tak aj v novom roku by mala platiť zásada keď už vypiť, dobre, ale s mierou!
Autor: Plus
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári