Šéfkuchár Lukáš Vadel z Penziónu Juliana v Kaluži na Zemplínskej šírave
Jelenie stehno so zeleninovou omáčkou a brusnicami
Suroviny na 5 porcií
Jelenie stehno 500 g, slaninka s kožou 25 g, soľ 15 g, olej 75 g, koreňová zelenina 60 g, cibuľa 42 g, čierne korenie 0,5 g, bobkový list 0,5 g, nové korenie 0,5 g, citrón 12 g, ocot 25 g, cukor 15 g, voda 350 g, hladká múka 75 g, mlieko 100 g, smotana 125 g, červené víno 50 g, brusnice 12 g, koreninová zelenina
Postup: Pripravíme si zeleninový zákvas z koreninovej zeleniny - mrkvy, petrušky, kalerábu a petržlenu. Keď je zelenina upražená po 15 minútach pridáme mäso. Jelenie stehno, ale predtým najprv okoreníme a posolíme. Okorenené mäso sa spolu so zeleninovou zmesou popraží na cibuľke. Opečieme ho z obidvoch strán, podlejeme vodou a necháme dusiť približne hodinu a pol. Potom ho vyberieme. Teraz si pripravíme omáčku. Do zeleninového zákvasu prilejeme mlieko a smotanu, aby sa nezrazila, keď tam pridáme ocot. Urobíme si potom "zátrepku" - hladká múka zmiešaná z mliekom a vodou. Zátrepku zmiešame z hotovým zeleninovým zákvasom a premiešame. To sa celé varí približne hodinu. Potom, keď celá omáčka zovrie prilejeme červené víno a brusnice. Celé to dochutíme soľou, vegetou a magi. Hotové jedlo prizdobíme šľahačkou a navrch ešte pridáme brusnice.
(mpo)
Autor: kam
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári