ktorú zostavil organizátor súťaže - regionálne združenie Právo na lepší život. Ako nám povedala jeho predsedníčka Jana Vaľová, za tri mesiace sa do nej celkovo zapojilo 26 súťažiacich s 95 receptami v kategóriách polievky, hlavné jedlá a múčniky.
"Pôvodným leitmotívom súťaže bolo podobne ako pri ostatných našich aktivitách pomôcť sociálne slabým skupinám obyvateľov. Z receptov sa totiž mal zostaviť kalendár, v ktorom okrem súťažných receptov mali byť aj recepty známych osobností spoločenského, politického a kultúrneho života, ktoré mali prispieť nielen k jeho vydaniu, ale zároveň aj na charitatívne účely. Mnohí na našu prosby reagovali pozitívne, ale od októbra sa zmenil zákon, ktorý už obmedzuje možnosti spoločensky činných ľudí poskytnúť financie na charitatívne účely kvôli potenciálnemu konfliktu záujmov," hovorí Jana Vaľová.
Ako dodáva, združenie kvôli tomu chcelo celý projekt zrušiť, ale napokon sudičky rozhodli inak. "Súťaž sme vyhlásili koncom leta a v čase, keď došlo k zmene zákona, sme už na stole mali desiatky veľmi dobrých a zaujímavých receptov. Zdalo sa nám nekorektné a kruté voči tým, ktorí ich zaslali, celú aktivitu zastaviť, preto sme ju len trochu upravili," vysvetľuje predsedníčka združenia.
To napokon rozhodlo, že súťaž sa normálne vyhodnotí a združenie ocení najlepších majstrov kuchárov s tým, že vydanie kalendára sa odloží až na budúci rok.
A tak sa minulý týždeň v utorok malý salónik humenského kaštieľa na pár hodín stal miestom stretnutia kuchárov a kuchárok z rôznych kútov Zemplína, ktorých recepty vybrala komisia ako najlepšie. Perličkou je, že uprostred ôsmich žien dominoval len jediný súťažiaci muž a ešte väčšou je to, že práve on vyhral hlavnú cenu. Ide o Humenčana Pavla Andraščíka, ktorý podľa Jany Vaľovej poslal nielen kvalitné recepty, ale pochlapil sa aj po kvantitatívnej stránke.
"Svoje dielka prihlásil do všetkých kategórií a preto si právom zaslúži pobyt vo Vysokých Tatrách pre dvoch, ročné predplatné časopisu Gastro, kolieskové korčule a kuchynskú zásteru," konštatuje Jana Vaľová.
A čo na to pán Andraščík? Ako nám prezradil, k vareniu inklinoval už od mala, ale intenzívnejšie sa do neho pustil na vojne. "Časom som začal recepty aj zbierať a mnohé, ktoré som počul, som si prispôsobil a upravil ich podľa vlastnej chute. Dnes som už na dôchodku, takže mám na to dosť času," povedal nám. Ako dodal, de facto neexistuje nič, čo by nedokázal ukuchtiť, ale najradšej varí zo zeleniny. "Variť z mäsa nie je umenie," smeje sa.
Na jedno je však vraj citlivý keď varí on (čo je vraj u nich doma veľmi často), manželka v kuchyni nesmie byť. "Má to dva dôvody keď jedlo pripravujem ja, nechcem, aby mi do toho hovorila a druhým je to, že naša kuchyňa je taká malá, že dvaja sa v nej ťažko zmestia," hovorí so smiechom. Pokiaľ ide o nedeľný obed, ten je vraj väčšinou spoločným dielom, ale tiež s tým, že manželka robí len kuchtíka hlavným majstrom je pán Andraščík.
Žiaľ, ten, kto sa počas vyhodnotenia tešil na plné stoly jedál, pripravených podľa najlepších receptov, zostal sklamaný. Podľa Jany Vaľovej však nie nadlho. "Výhercov sme chceli potešiť cenami ešte pred Vianocami, ale súbežne s aktivitami okolo vydania kalendára chceme pripraviť aj veľkú recepciu, na ktorej budú výhradne jedlá z ich pera," prezradila nám.
Druhé miesto sa ušlo Kvetoslave Gajdošovej a tretie Elene Folentovej, ktoré získali ročné predplatné známych slovenských časopisov, kolieskové korčule a ako inak kuchynské zástery. Združenie ocenilo ešte ďalších päť kuchárok všetky môžu rok zadarmo čítať časopisy Eva, Vitalita či Život...
Pre zvedavcov, ktorí by radi vyskúšali recepty výhercu súťaže, uverejňujeme aspoň dva:
ZELENINOVÝ ŠALÁT MIA - zimný
Potrebujete: 200 g mrkvy, 200g kaleráb, 200g zeler, 200g čierna reďkev, 200 g bielej alebo červenej cibule, 200g uvarenej červenej repy /cvikly/, chren podľa potreby, 2 chilli papričky / môže byť aj mletá chilli paprika/, ocot, soľ, korenie, olej podľa potreby, pochúťkovú smotanu /môže byť aj jogurt, tatárska omáčka, majonéza, majolka/ všetko podľa potreby.
Postup: Zeleninu dobre očistíme a na jemno postrúhame na strúhadle. Cibuľu nakrájame na jemno, podľa chuti nastrúhame chren, pridáme ocot, soľ, korenie a keď nemáme celé chilli papričky, pridáme mletú chilli papriku. Všetko dobre premiešame a necháme odstať 3-4 hodiny v chlade. Potom podľa chuti pridáme olej, pochúťkovú smotanu alebo biely jogurt, tatársku omáčku, majonézu, majolku. Kto chce pikantnejší šalát, môže pridať nastrúhaný chren. Dochutíme podľa vlastnej chute. Všetko dobre premiešame a necháme odstať v chlade asi 1 hodinu. Môžeme podávať samostatne s čiernym chlebom, alebo ako prílohu k rôznym mäsovým jedlám.
RYBACIE KARBONÁTKY
Potrebujete: 1 kg rybieho filé, 1-2 žemle alebo rohlíky, 2-4 lyžice mlieka, soľ, korenie, 1 malá lyžička majoránky, 1 malá lyžička petržlenovej vňate, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 1 cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, strúhanka, olej na vyprážanie, 2 vajíčka.
Postup: Vykostené rybie filé pomelieme spolu s cibuľou, cesnakom a s pokrájanými a namočenými žemľami. Pridáme soľ, korenie, majoránku, petržlenovú vňať, postrúhaný syr, vajíčka a všetko dobre vymiešame. Zo zmesi vytvárame menšie fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a pečieme na oleji do zlatista po oboch stranách. Podávame s varenými zemiakmi, hranolčekmi a bohatou zeleninovou oblohou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári