Francúzi milujú dlhé hodovanie
Eric Rouffet je Francúz, ktorého pracovné povinnosti pred štyrmi rokmi zaviali do Košíc, do Cestných stavieb, a. s., kde je výrobným riaditeľom. K nášmu mestu ho však neviažu už len pracovné povinnosti, osudnou sa mu stala i povestná krása slovenských dievčat. V lete sa oženil s Košičankou Natáliou.
Keďže do nášho mesta prišiel v decembri roku 2000, vychádza to tak, že tu strávi už štvrté Vianoce. V akom duchu sa ponesú? Slovenskom, francúzskom alebo to bude malý babylon? To sme sa opýtali sympatického muža, ktorý mimochodom už veľmi dobre hovorí po slovensky.
Dozvedeli sme sa, že podobne ako na Slovensku máme regióny a všade platia trochu iné zvyky a tradície, tak je to aj vo Francúzsku. "V časti, odkiaľ ja pochádzam, teda z mestečka, ktoré je asi 100 km od Bordeaux, sa štedrá večera pripravuje na 24. december. Pri stole nesedí len najbližšia rodina, ale schádza sa širšie príbuzenstvo," rozhovoril sa E. Rouffet.
Hodovanie sa okolo večer začína aperitívom a ´zobkaním´ jednohubiek. Najčastejšie je aperitívom čisté šampanské alebo zmiešané s troškou likéru, aby bol nápoj sladší. Potom prichádza k slovu predjedlo - ustrice. Po ňom sa podáva husacia paštéta. Je to veľmi kvalitná, aj drahá delikatesa, preto sa servíruje len pri mimoriadnych príležitostiach. Konzumuje sa so špeciálnych chlebom. Po jedle sa urobí prestávka, aby sa mohol na stôl priniesť losos. Je udený alebo varený a plnený ikrami. "Ďalším kolom v jedení je moriak, ktorý sa zje spolu so zelenou fazuľkou a gaštanmi." Po ňom, keďže je to sýte jedlo, prichádza ďalšia pauza, aby hostia vládali pokračovať v hodovaní.
Medzera sa vyplní ľahkosťou, teda zmrzlinou poliatou alkoholom. Citrónová sa doplní vodkou a táto špecialita sa volá malý colonel. Môže to byť ale i normandská diera, čo je jablková zmrzlina zmiešaná s kalvadosom.
"Samozrejme, že na vianočnom stole nemôžu chýbať ani syry a vianočný koláč, ktorý je podobný vašej roláde," pokračoval E. Rouffet vo vymenúvaní ďalších štedrovečerných lahôdok. O tom, že Francúzi sú labužníci, svedčia i nápoje, ktoré sa popíjajú. Okrem šampanského ako aperitívu k ustriciam patrí schladené biele víno, k moriakovi červené.
"I keď to vyzerá, že jeme a pijeme veľa, všetko vždy dobre končí a celá spoločnosť má vynikajúcu náladu," rozosmial sa E. Rouffet, ktorý hneď aj doplnil, že on má namiesto bublinkového aperitívu radšej koňak. "Darčeky, na ktoré čakajú hlavne deti, sa rozdávajú buď 24. decembra v noci alebo 25. decembra ráno. To si už ale každá rodina zariadi ako ona chce.
E. Rouffet priznal, že už stihol ochutnať i naše bobalky a kapustnicu, no rečou diplomata povedané, ešte si na ne nezvykol. I tieto Vianoce, keďže ich strávi s manželkou v Košiciach, ostanú pri francúzskom spôsobe hodovania...
lia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári