Korzár logo Korzár Košice

recepty známych Košičanov

Peter Stašák sa počas Vianoc v kychyni veľa nemotáNa kostičky našiel fintuSpevák Peter Stašák kedysi vyváral veľmi rád, no dnes sa už v kuchyni

Peter Stašák sa počas Vianoc v kychyni veľa nemotá

Na kostičky našiel fintu

Spevák Peter Stašák kedysi vyváral veľmi rád, no dnes sa už v kuchyni počas vianočných sviatkov veľmi ´nemotá´. "Mm doma tri baby - ženu a dve dcéry a tie ma vždy z kuchyne ženú preč, aby som im tam nezavadzal. Ja mám však na starosti to, aby bolo všetko nakúpené, pripravné a aby ony mohli pokojne vyvárať, vypekať, pripravovať," prezradil P. Stašák, ktorý si Vianoce nedokáže predstaviť bez ryby. "Ryby patria medzi moje špeciality a to nie len počas vianočných sviatkov. Ja mám na starosti zabezpečiť kapra či šťuku. Čo je veľmi zaujímavé, naučil som sa od rybárov fintu - vykostiť rybu pred prípravou. Takže ak niekto príde k nám na vianočnú večeru a vidí na stole rybu, nemusí sa báť, že mu zaskočí kostička," prezradil spevák.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor na víne

Potrebujete 60 g mrkvy, 50 g petržlenu, 50 g zeleru, 100 g masla, 50 g cibule, 4 dl bieleho vína, 1 malého kapra, ktorého pred prípravou dôkladne vykostíte.

Koreňovú zeleninu umyte, očistite a pokrájajte na rezance. Maslo rozpustite a dajte naň zmäknúť pokrájanú cibuľu, potom pridajte pripravenú koreňovú zeleninu a dusíme. K poloudusenej zelenine treba pridať očistené porcie kapra, osoliť, poliať vínom a dodusiť. Hotové porcie kapra stačí preliať omáčkou a podávať s plátkami opečeného chleba.

Ľuba Blaškovičová pripravuje večeru z niekoľkých chodov

Šuhajdy nesmú chýbať

V rodine hereckej dvojice Ľuby Blaškovičovej a Petra Raševa nesmie počas Vianoc chýbať tradičná večera pozostávajúca z niekoľkých chodov. "Vždy si dáme oplátky, takzvanú ježiškovu kašičku, bobaľky, rybaciu polievku, kapra či najnovšie lososa so šalátom a ak má niekto v žalúdku ešte trošku miesta, môže si dať aj zákusok," prezradila Ľ. Blaškovičová. Tohtoročné Vianoce strávi na chalupe na dedine. "O pečenie sladkostí sa nemusím starať, lebo mi ich obstará naša šikovná susedka. Nesmú však chýbať šuhajdy - čokoládové košíčky s orechami a višňou v griotke či včelie úliky. Tieto zákusky by mohli pokojne postáť aj pár týždňov, no v našej rodine im to nehrozí, zjeme ich vždy čo najskôr."

SkryťVypnúť reklamu

Šuhajdy

Potrebujete Ivu, 100 g kakaa, 200 g práškového cukur, 100 g orechov, nakladané višne bez kôstok, griotku, 3 dl mlieka, 0,5 dl rumu a papierové košíčky. Vo vodnom kúpeli rozpustíte Ivu s kakaom. Polovicu dávky nalejte do papierových košíčkov, do košíčka vložte višňu namočenú v griotke. Druhú polovicu masy zmiešajte s cukrom, orechami, rumom a mliekom a za stáleho miešania varte ešte niekoľko minút. Nalejte do košíčkov, nechajte vychladnúť a odložte stuhnúť do chladničky.

Rišo Herrgott ochutná kapustnicu počas prípravy aj 20-krát

Torte z piškót neodolá

O všetky predvianočné kuchynské prípravy sa moderátor Kiks Rádia Rišo Herrgott delí s manželkou. "Nedá sa v našej domácnosti povedať - toto je moja starosť a toto zase tvoja. Ak si však môžem vybrať, tak najradšej pripravujem šalát. Naučil som sa ho do mojej mamy, trochu ho vylepšil a všetci mi vravia, že je naozaj skvelý," pochválil sa moderátor, ktorý si Štedrý deň nevie predstaviť bez vône kapustnice. "Milujem kapustnicu a často ju aj 20 krát ochutnám, kým sa pripravuje... Vtedy sa objem, ale na Vianoce je to odpustené... Doma máme rybie filé a nie kapra, lebo pre mňa je priam nepredstaviteľné zbaviť rybu všetkých tých kostičiek... Neobľubujem sladké jedlá, ale na sviatky pripravujeme takú rýchlu tortu z piškôt a pochúťkovej smotany. Tej neodolám."

SkryťVypnúť reklamu

Kuba podľa Rišovej babičky

Suroviny: sušené dubáky, cibuľu, krúpy, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať, maslo, ocot, smotanu a zahusťovadlo. Huby namočíme večer pred dňom prípravy do vody. Ráno ich umyjeme, vložíme do hrnda, zalejeme vodou asi 2 cm nad huby. Povaríme asi 5 minút a pridáme premyté krúpy - najlešie sú maličké takzvané nulky - pridáme soľ, korenie, na maličké kocky nakrájanú cibuľu. Varíme až do zmäknutia krúp - 30 až 45 minút. Celá masa po čase zhustne, vtedy treba pridať vodu. Zo smotany a zahusťovadla - najlepší je gustin - vytvoríme zmes a pred dovarením vlejeme do hrnca. Môžeme ešte dochutiť kvapkami octu a na koniec pridáme kocku surového masla, ktoré voľne necháme roztopiť a premiešame.

Prednosta Krajského úradu Ing. Ján Dolný chystá vianočné menu s manželkou

Kaprov kupujú až dvoch

"Vianočné menu chystáme spravidla spoločne s manželkou. Jej náplňou je pečenie, napríklad robí kysnuté koláče, štrúdľe a pampúšiky /na východe sa im hovorí kreple/. Ja zase pripravujem jedla z mäsa. Okrem iného aj vianočného kapra. Na Vianoce kupujeme dvoch kaprov, z jedného robievam halászlé," pochválil sa prednosta Krajského úradu Ing. Ján Dolný, ktorý hneď ponúkol i recept.

Vianočné halászlé

Hlavu dôkladne vyčistime, dáme preč oči a žiabre. Plutvy a chvost z ryby tiež odstránime, ponecháme iba vnútornú časť s troškou mäsa. Na oleji speníme cibuľu s nadrobno pokrájanou mrkvou /môžeme pridať aj trochu ´chlapskej zeleniny´ zeleru/. Po udusení do polomäkka pridáme hlavu, plutvy a chvost. Trošku osolíme a popraprikujeme. Urobíme zmes podobnú paprikášu. Podlejeme vodou, prípadne vývarom zo zeleniny a varíme, až sa mäso oddelí úplne od kostí. Z vývaru povyberáme kosti a kostičky, pridáme na štvrťky pokrájaný zvyšok kapra a necháme krátko variť. Dosolíme, dochutíme a výborné halászlé je hotové.

Riaditeľ Hypermarketu Carrefour Ing. Mario Slivka patrí k emancipovaným manželom

Pomôže aj pri koláči

Riaditeľ Hypermarketu Carrefour Mario Slivka patrí k emancipovaným manželom, svojej polovičke ochotne v kuchyni pomáha. Dokonca má na to aj školu, maturoval totiž na hotelovej akadémii, takže je papierovo profesionálny kuchár, pekár, čašník. I keď, vraj o jeho schopnostiach by sme mali radšej pomlčať, pretože pri maturite sa mu dobošky absolútne nevydarili. "Neostalo nič iné, len sa nejako zachrániť. Cez okno som ušiel do neďalekej cukrárne, kúpil hotové dobošky a pedagógom som ich /nech mi to odpustia/ ukázal ako svoju maturitnú prácu. V kuchyni sa ale motám rád, i keď na manželkino kuchárske umenie nemám. Mojou úlohou pri sviatočných chvíľach je príprava nápojov, jedál studenej kuchyne a výzdoba." Keďže je M. Slivka, ako väčšina mužov na sladké, pri príprave tvarohového koláča bude určite asistovať.

Tvarohový koláč

Suroviny: /cesto/: 600 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 400 g palmarínu, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, citrónová kôrka, mlieko. /plnka/: 750 g tvarohu, cukor a vanikový cukor podľa chuti, ríbezľový lekvár. Postup: Zo všetkých prísad na spracovanie cesta postupne vypracujeme /uhnetieme/ cesto. Rozdelíme ho na dve polovice. Na pomúčenom lopári vyvaľkáme jednu z nich a pomocou valčeka prenesieme na vymastený pekáč. Potrieme tenko ríbezľovým lekvárom, na ktorý dáme tvarohovú plnku /tvaroh zmiešaný s cukrom a vanilkovým cukrom/. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Okraje pospájame tak, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla. Povrch potrieme mliekom a popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-220 stupňoch asi 20-30 minút. Po upečení povrch posypeme práškovým cukrom.

lia, kid, mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 765
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 074
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 922
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 627
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 340
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 117
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 068
  1. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  2. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  3. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  4. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  6. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  7. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  8. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 353
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 688
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 439
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 435
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 347
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 051
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  2. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  3. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  4. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  6. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  7. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  8. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 353
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 688
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 439
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 435
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 347
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 051
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu