Peter Stašák sa počas Vianoc v kychyni veľa nemotá
Na kostičky našiel fintu
Spevák Peter Stašák kedysi vyváral veľmi rád, no dnes sa už v kuchyni počas vianočných sviatkov veľmi ´nemotá´. "Mm doma tri baby - ženu a dve dcéry a tie ma vždy z kuchyne ženú preč, aby som im tam nezavadzal. Ja mám však na starosti to, aby bolo všetko nakúpené, pripravné a aby ony mohli pokojne vyvárať, vypekať, pripravovať," prezradil P. Stašák, ktorý si Vianoce nedokáže predstaviť bez ryby. "Ryby patria medzi moje špeciality a to nie len počas vianočných sviatkov. Ja mám na starosti zabezpečiť kapra či šťuku. Čo je veľmi zaujímavé, naučil som sa od rybárov fintu - vykostiť rybu pred prípravou. Takže ak niekto príde k nám na vianočnú večeru a vidí na stole rybu, nemusí sa báť, že mu zaskočí kostička," prezradil spevák.
Kapor na víne
Potrebujete 60 g mrkvy, 50 g petržlenu, 50 g zeleru, 100 g masla, 50 g cibule, 4 dl bieleho vína, 1 malého kapra, ktorého pred prípravou dôkladne vykostíte.
Koreňovú zeleninu umyte, očistite a pokrájajte na rezance. Maslo rozpustite a dajte naň zmäknúť pokrájanú cibuľu, potom pridajte pripravenú koreňovú zeleninu a dusíme. K poloudusenej zelenine treba pridať očistené porcie kapra, osoliť, poliať vínom a dodusiť. Hotové porcie kapra stačí preliať omáčkou a podávať s plátkami opečeného chleba.
Ľuba Blaškovičová pripravuje večeru z niekoľkých chodov
Šuhajdy nesmú chýbať
V rodine hereckej dvojice Ľuby Blaškovičovej a Petra Raševa nesmie počas Vianoc chýbať tradičná večera pozostávajúca z niekoľkých chodov. "Vždy si dáme oplátky, takzvanú ježiškovu kašičku, bobaľky, rybaciu polievku, kapra či najnovšie lososa so šalátom a ak má niekto v žalúdku ešte trošku miesta, môže si dať aj zákusok," prezradila Ľ. Blaškovičová. Tohtoročné Vianoce strávi na chalupe na dedine. "O pečenie sladkostí sa nemusím starať, lebo mi ich obstará naša šikovná susedka. Nesmú však chýbať šuhajdy - čokoládové košíčky s orechami a višňou v griotke či včelie úliky. Tieto zákusky by mohli pokojne postáť aj pár týždňov, no v našej rodine im to nehrozí, zjeme ich vždy čo najskôr."
Šuhajdy
Potrebujete Ivu, 100 g kakaa, 200 g práškového cukur, 100 g orechov, nakladané višne bez kôstok, griotku, 3 dl mlieka, 0,5 dl rumu a papierové košíčky. Vo vodnom kúpeli rozpustíte Ivu s kakaom. Polovicu dávky nalejte do papierových košíčkov, do košíčka vložte višňu namočenú v griotke. Druhú polovicu masy zmiešajte s cukrom, orechami, rumom a mliekom a za stáleho miešania varte ešte niekoľko minút. Nalejte do košíčkov, nechajte vychladnúť a odložte stuhnúť do chladničky.
Rišo Herrgott ochutná kapustnicu počas prípravy aj 20-krát
Torte z piškót neodolá
O všetky predvianočné kuchynské prípravy sa moderátor Kiks Rádia Rišo Herrgott delí s manželkou. "Nedá sa v našej domácnosti povedať - toto je moja starosť a toto zase tvoja. Ak si však môžem vybrať, tak najradšej pripravujem šalát. Naučil som sa ho do mojej mamy, trochu ho vylepšil a všetci mi vravia, že je naozaj skvelý," pochválil sa moderátor, ktorý si Štedrý deň nevie predstaviť bez vône kapustnice. "Milujem kapustnicu a často ju aj 20 krát ochutnám, kým sa pripravuje... Vtedy sa objem, ale na Vianoce je to odpustené... Doma máme rybie filé a nie kapra, lebo pre mňa je priam nepredstaviteľné zbaviť rybu všetkých tých kostičiek... Neobľubujem sladké jedlá, ale na sviatky pripravujeme takú rýchlu tortu z piškôt a pochúťkovej smotany. Tej neodolám."
Kuba podľa Rišovej babičky
Suroviny: sušené dubáky, cibuľu, krúpy, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať, maslo, ocot, smotanu a zahusťovadlo. Huby namočíme večer pred dňom prípravy do vody. Ráno ich umyjeme, vložíme do hrnda, zalejeme vodou asi 2 cm nad huby. Povaríme asi 5 minút a pridáme premyté krúpy - najlešie sú maličké takzvané nulky - pridáme soľ, korenie, na maličké kocky nakrájanú cibuľu. Varíme až do zmäknutia krúp - 30 až 45 minút. Celá masa po čase zhustne, vtedy treba pridať vodu. Zo smotany a zahusťovadla - najlepší je gustin - vytvoríme zmes a pred dovarením vlejeme do hrnca. Môžeme ešte dochutiť kvapkami octu a na koniec pridáme kocku surového masla, ktoré voľne necháme roztopiť a premiešame.
Prednosta Krajského úradu Ing. Ján Dolný chystá vianočné menu s manželkou
Kaprov kupujú až dvoch
"Vianočné menu chystáme spravidla spoločne s manželkou. Jej náplňou je pečenie, napríklad robí kysnuté koláče, štrúdľe a pampúšiky /na východe sa im hovorí kreple/. Ja zase pripravujem jedla z mäsa. Okrem iného aj vianočného kapra. Na Vianoce kupujeme dvoch kaprov, z jedného robievam halászlé," pochválil sa prednosta Krajského úradu Ing. Ján Dolný, ktorý hneď ponúkol i recept.
Vianočné halászlé
Hlavu dôkladne vyčistime, dáme preč oči a žiabre. Plutvy a chvost z ryby tiež odstránime, ponecháme iba vnútornú časť s troškou mäsa. Na oleji speníme cibuľu s nadrobno pokrájanou mrkvou /môžeme pridať aj trochu ´chlapskej zeleniny´ zeleru/. Po udusení do polomäkka pridáme hlavu, plutvy a chvost. Trošku osolíme a popraprikujeme. Urobíme zmes podobnú paprikášu. Podlejeme vodou, prípadne vývarom zo zeleniny a varíme, až sa mäso oddelí úplne od kostí. Z vývaru povyberáme kosti a kostičky, pridáme na štvrťky pokrájaný zvyšok kapra a necháme krátko variť. Dosolíme, dochutíme a výborné halászlé je hotové.
Riaditeľ Hypermarketu Carrefour Ing. Mario Slivka patrí k emancipovaným manželom
Pomôže aj pri koláči
Riaditeľ Hypermarketu Carrefour Mario Slivka patrí k emancipovaným manželom, svojej polovičke ochotne v kuchyni pomáha. Dokonca má na to aj školu, maturoval totiž na hotelovej akadémii, takže je papierovo profesionálny kuchár, pekár, čašník. I keď, vraj o jeho schopnostiach by sme mali radšej pomlčať, pretože pri maturite sa mu dobošky absolútne nevydarili. "Neostalo nič iné, len sa nejako zachrániť. Cez okno som ušiel do neďalekej cukrárne, kúpil hotové dobošky a pedagógom som ich /nech mi to odpustia/ ukázal ako svoju maturitnú prácu. V kuchyni sa ale motám rád, i keď na manželkino kuchárske umenie nemám. Mojou úlohou pri sviatočných chvíľach je príprava nápojov, jedál studenej kuchyne a výzdoba." Keďže je M. Slivka, ako väčšina mužov na sladké, pri príprave tvarohového koláča bude určite asistovať.
Tvarohový koláč
Suroviny: /cesto/: 600 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 400 g palmarínu, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, citrónová kôrka, mlieko. /plnka/: 750 g tvarohu, cukor a vanikový cukor podľa chuti, ríbezľový lekvár. Postup: Zo všetkých prísad na spracovanie cesta postupne vypracujeme /uhnetieme/ cesto. Rozdelíme ho na dve polovice. Na pomúčenom lopári vyvaľkáme jednu z nich a pomocou valčeka prenesieme na vymastený pekáč. Potrieme tenko ríbezľovým lekvárom, na ktorý dáme tvarohovú plnku /tvaroh zmiešaný s cukrom a vanilkovým cukrom/. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Okraje pospájame tak, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla. Povrch potrieme mliekom a popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-220 stupňoch asi 20-30 minút. Po upečení povrch posypeme práškovým cukrom.
lia, kid, mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári