pochádza a či je katolícka alebo evanjelická... Lebo každý si chce k štedrovečernému stolu priniesť trochu zo svojej mladosti, svoje tradície," nazdáva sa V. Šperák, ktorý má síce rád tradície aj v kuchyni, no na druhej strane rád experimentuje a Slovákom by odporúčal vyskúšať aj na Vianoce niečo nové. "Kapustnica však musí byť! Ešte pred ňou si ale treba dať prípitok. Na juhu, kde je veľa vinohradov, to vždy bývalo víno, na severe zas ostrá pálenka. Ak sa slivovica zmieša s medom a maslom, vznikne výborný apertitív."
Keďže štedrovečerné menu musí byť bohaté, často sa prispôsobovalo tomu, čo sa kde urodilo. "Preto sú u nás také rozdiely vo vianočných špecialitách a v každom kraji sa uprednostňuje iná dobrota. Ryby na vianočnom stole sa u nás považujú za tradíciu, no málokto vie, že tie sa začali na Slovensku udomácňovať až po prvej svetovej vojne, keď sa k nám prisťahovalo veľa Čechov. Oni boli z domu - bohatého na rybníky - zvyknutí na rybacinu, a tak sa ryba udomácnila aj na našich stoloch
počas sviatkov." Dokonca nám V. Šperňák prezradil, že s rybou ako pôstnym jedlom sa spája zábavná história. "Ešte v 13. storočí vlastnil jeden z pápežov časť mora a nejak mu nešli na odbyt ryby. Tak ich vyhlásil za pôstne jedlo a obchod sa rozbehol..."
Ešte skôr ako si dáte rybu, nemali by ste počas štedrovečernej večere zabudnúť na opekance, na niektorých miestach Slovenska sa je i šošovica na kyslo so slivkami, tradične nechýbajú oplátky s medom ale i s cesnakom. Na mnohých miestach sa podáva i mačanka - či už hubová alebo kyslá. "Zaujímavá je i polievka ´šči´, ktorá sa robí z kapusty, červenej repy a koreňovej zeleniny. Špecialitou je, že sa pomletý mak zaleje horúcou vodou a táto zmes, ktorá pripomína modré mlieko, sa scedí a pridá do polievky, ktorá je potom bohatá na vápnik," prezradil nám zaujímavý recept.
Sušené slivky či hrušky sa pridávajú často do polievky, lebo tieto zjemnia príliš kyslú chuť kapustnice. Rovnako ako ryby sa na naše stoly z Čiech dostal i zemiakový šalát. Ak však máte pocit, že by ste si radi pochutili na vianočných jedlách typických pre inú krajinu, smelo to skúste. "Morky plnené gaštanovou plnkou a rôzne rôsoly alebo pudingy, ako sa podávajú v Anglicku, by našincovi podľa mňa nechutili. Vo Francúzsku ale i Nemecku sú tradičným jedlom kačacie prsia na pomarančoch. Stačí ich okoreniť, osoliť, nechať postáť, nakrájať na tenké plátky a rýchlo opiesť. Celý pomaranč pokrájajte na kocky, pridajte vývar, trochu cukru, soli, pomarančovú šťavu, povarte a zahustite solamylom. Kačacie prsia stačí preliať omáčkou a máte doma francúzske Vianoce."
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári