Na Ukrajine sa kapor nemusí triasť o život
Pre ukrajinskú volejbalistku Janu Kovtunovú, obliekajúcu dres Slávie TU Košice, sú naše vianočné sviatky čímsi novým, nepoznaným. V Donecku, odkiaľ pochádza, i v celej krajine, sa totiž podľa pravoslávneho kalendára svätí "Rizdro", po rusky "Roždestvo", Ježiša Krista až 7. januára. "No páčia sa mi aj vaše zvyky, napríklad to, ako oslavujete Mikuláša. Pristala by som, keby bol aj u nás."
Rada by tunajšie Vianoce okúsila aj s oboma svojimi ratolesťami, šesťročnou dcérkou Polinou i pätnásťročným Iljom, ale manžel Jevgenij, takisto volejbalista a malý podnikateľ, má priveľa práce, aby s nimi za mamkou na Slovensko mohol pricestovať. "Na Ukrajine sa začínajú sviatky až posledný deň v roku. Vtedy sa v každom dome či byte rozžiari stromček a večer, na Silvestra, sa podeň dávajú darčeky, tak, ako u vás na Vianoce. Pre dcérku prinesiem nejakú hračku z Košíc, už ju mám dávnejšie kúpenú, na ostatných, syna, manžela, babku, mamu a staršiu sestru Aňu, mi musí vyjsť čas až doma. Spolu ozdobíme aj stromček, vešiame naň žiarovky, rôzne ozdoby a cukríky, salonky u nás nepoznajú."
K štedrovečernému stolu však zasadnú ukrajinské rodiny až 6. januára. "Nie sme veriaci, takže náboženské zvyky nedodržiavame, nechodíme do kostola ako vy, napríklad na polnočnú omšu, ale v ten deň sa postíme až do večera." Tradičným štedrovečerným jedlom na Ukrajine je tzv. "kuťa", sladký pokrm, podobný hustej kaši, ktorým sa večera otvára. "My ho robíme s makom a hrozienkami, niekto s medom a sladkým ovocím, inde z pšeničnej múky alebo ryže, ktorú zalejú šťavou z ovocného kompótu. Najskôr treba ochutnať kuťu, potom všetko ostatné." Má to byť dvanásť druhov pokrmov, ale Ukrajinci rátajú medzi ne aj chlieb, cesnak, cibuľu, takže zvládnuť sa to dá. "Až potom u nás prichádza na rad tradične pečená kačica a zemiakový šalát." No čo rodina, to iný zvyk. Na štedrovečernom stole Ukrajincov môže byť aj kočonina ("cholodec"), aj keď v trocha inej podobe ako u nás, alebo trebárs klasická plnená kapusta... Kapor sa u susedov nemusí triasť o život, nepatrí totiž k typickým pochúťkam ukrajinského štedrovečerného menu.
Tamojšie sviatky vrcholia až 14. januára oslavou "starého Nového roka". A Jana sa po nich vráti na Slovensko. Iba raz okúsila sviatočnú atmosféru mimo domova. "So športovcami, na Cypre. Na Nový rok, keď odbíja dvanásť hodín, máme taký zvyk, že si vtedy, kým zvonia zvony, treba niečo priať, napísať to na papierik a potom spáliť. Popol z lístočka nasypeme do pohára so šampanským a vypijeme. Na Cypre som tak urobila a moje želanie sa naozaj splnilo," necháva si však ukrajinská legionárka v košických službách malé tajomstvo iba pre seba.
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári