Korzár logo Korzár Košice

Za hrsť tradičných i menej známych receptov z vianočnej kuchyne

Kapustnica II Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 10 g sušených húb, hlava z kapra, 40 g oleja, 1 lyžica hladkej múky, 1 cibuľa, mletá červená

Kapustnica II

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 10 g sušených húb, hlava z kapra, 40 g oleja, 1 lyžica hladkej múky, 1 cibuľa, mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, 3 dl kyslej smotany, 1 stredne veľká domáca klobása. Postup: Kapustu pokrájame, zalejeme vodou a dáme variť. Sušené huby umyjeme, obaríme vriacou vodou, pokrájame a pridáme do kapustnice. Hlavu z kapra uvaríme osobitne, a keď je už mäkká, vývar precedíme do kapustnice, mäso oberieme, pokrájame na malé kúsky, dáme do kapustnice a varíme ďalej. Kapustnicu zahustíme zápražkou pripravenou z rozpáleného oleja, múky, posekanej cibule a mletej červenej papriky. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a za občasného premiešania povaríme. Chuť kapustnice zjemníme rozšľahanou kyslou smotanou. Nakoniec pridáme upečenú domácu klobásu pokrájanú na kolieska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kapustnica I

Potrebujeme: 500 g údeného mäsa, 300 g bravčového mäsa, 500 g kyslej kapusty, 2 väčšie cibule, bobkový list, mleté čierne a nové korenie, majorán, 1 lyžica pokrájanej údenej slaniny, 150 g klobásy, mletá červená paprika, 2,5 dl kyslej smotany, trocha hrubej múky, soľ. Postup: Údené a čerstvé bravčové mäso vložíme do horúcej vody a uvaríme takmer do mäkka. Potom pridáme pokrájanú kyslú kapustu, cibuľu pokrájanú nadrobno, bobkový list, mleté čierne a nové korenie, majorán a dovaríme. Mäkké mäso vyberieme, pokrájame na kocky a vložíme späť do polievky. Slaninu pokrájanú nadrobno vyškvaríme, pridáme klobásu pokrájanú na kolieska, trocha opražíme, zaprášime mletou červenou paprikou a vlejeme do kapustnice. Nakoniec prilejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali trocha múky, osolíme a povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka z rybej hlavy

Potrebujeme: 1 hlava z kapra, 4 lyžice hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice strúhanky, 3 lyžice oleja, 60 g masti, 1 cibuľa, koreňová zelenina, trocha mletého čierneho korenia, 2 l riedkej hrachovej polievky, 1 lyžička soli. Postup: Rybiu hlavu pokrájame na kúsky, ktoré obalíme múkou, vajcom a strúhankou, vypražíme na oleji a vychladnuté posekáme nadrobno. Medzitým opražíme na masti posekanú cibuľu a pokrájanú koreňovú zeleninu, okoreníme, trochu zaprášime múkou, pridáme drobné kúsky vyprážanej rybej hlavy a hrachovú polievku, osolíme a hodinu varíme. Potom polievku precedíme a mastnotu z povrchu odstránime.

Hubová polievka

Potrebujeme: 160 g sušených húb, 40 g masti a 20 g hladkej múky na zápražku, 20 g cibule, soľ, 20 g suchého postrúhaného cesta, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie. Postup: Očistené huby pokrájame, dáme do vody a varíme. Z masti pripravíme zápražku, pridáme do nej postrúhanú cibuľu, opražíme, zalejeme vodou osolíme, pridáme k uvareným hubám a spolu ešte povaríme. Nakoniec do polievky zavaríme cesto a ochutíme ju posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 350 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 80 g oleja a 50 g hladkej múky na zápražku, 100 g mlieka, ocot, soľ, cukor. Postup: Prebratú a vopred namočenú šošovicu dáme variť do vody. K napoly uvarenej pridáme sušené slivky a dovaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju mliekom, vlejeme do polievky a chvíľu povaríme. Nakoniec polievku ochutíme octom, soľou a cukrom.

Kapor na cigánsky spôsob

Potrebujeme: 1000 g očisteného kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 100 g stuženého pokrmového tuku, 1000 g v šupke uvarených a očistených zemiakov, rasca, 5 g mletej červenej papriky, 2 dl kyslej smotany, zelená petržlenová vňať, 5 koliesok citróna. Postup: Osušené porcie kapra osolíme, okoreníme, posypeme múkou a pomaly upečieme na rozohriatom tuku do zlata. Na zvyšný tuk dáme uvarené a očistené zemiaky pokrájané na hrubšie kolieska, osolíme ich, posypeme rascou, mletou červenou paprikou a opečieme. Opečené zemiaky zalejeme kyslou smotanou a zapečieme. Podávame so zapečenými zemiakmi ozdobené kúskami citróna.

Kapor na pive

Potrebujeme: 1000 g kapra, soľ, mletý ďumbier, hladká múka, 100 g stuženého pokrmového tuku, 1,5 dl svetlého piva, 1 lyžica strúhanky z čierneho chleba, 15 g masla.

Postup: Umyté a osušené porcie kapra osolíme, posypeme mletým ďumbierom, múkou a opečieme na rozohriatom tuku do zlata. Takmer dopečeného kapra podlejeme pivom, pridáme strúhanku a maslo, prilejeme trocha vody a dodusíme. Podávame poliate šťavou a s varenými zemiakmi.

Kapor na rasci

Potrebujeme: 1000 g kapra, soľ, rasca, 100 g stuženého pokrmového tuku, 15 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať. Postup: Porcie kapra osolíme, posypeme rascou, vložíme do rozohriatého tuku a opečieme z oboch strán. Opečené porcie vyberieme, šťavu poprášime múkou, necháme zhnednúť a potom zalejeme vlažnou vodou. Podľa chuti dosolíme a varíme, až kým sa hustnúca šťava neoddeľuje od tuku. Pečeného kapra polejeme šťavou a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi.

Kapor na anglický spôsob

Potrebujeme: 1000 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, 100 g masla, 2 dl hovädzej polievky, 1 citrón, 1 cibuľa, pečeň z kapra, sardelová pasta, 1 lyžica rajčiakového pretlaku, muškátový kvet, 2 dl červeného vína, pol lyžičky karí. Postup: Porcie kapra osolíme, okoreníme, obalíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a dusíme na polovici masla. Počas dusenia podlievame hovädzou polievkou a citrónovou šťavou. Na druhej časti masla osobitne opražíme pokrájanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, posekanú pečeň z kapra, sardelovú pastu a rajčiakový pretlak. Okoreníme postrúhaným muškátovým kvetom, zalejeme vínom a precedíme cez sito. Nakoniec pridáme karí a šťavu z duseného kapra, zohrejeme a nalejeme na porcie kapra rozložené na mise. Podávame z opečeným chlebom.

Kapor v alobale

Potrebujeme: 1000 g kapra, citrónová šťava, 60 g masla, 1 lyžička posekanej zelenej petržlenovej vňate, 1 lyžička citrónovej šťavy, 2 lyžice postrúhaného syra, soľ, hladká múka, mletá pálivá červená paprika, 1 lyžička oleja, alobal. Postup: Očistené porcie kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať 15 minút. Zmäknuté maslo rozmiešame s posekanou zelenou petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou a postrúhaným syrom. Porcie kapra osolíme, obalíme múkou zmiešanou s mletou pálivou červenou paprikou, položíme na alobal potretý olejom a poukladáme na kúsky ochuteného masla. Alobal dobre uzavrieme, aby maslo nevytieklo, dáme na plech a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 20 minút.

Pečený pstruh

Potrebujeme: 1000 g pstruhov, soľ, 100 g masla, rasca, voda alebo biele víno. Postup: Pstruhy očistíme, opláchneme a osolíme. Potom ich uložíme do vymasteného pekáča, poukladáme na ne kúsky masla, posypeme ich rascou a vo vyhriatej rúre pečieme asi 20 až 30 minút. Počas pečenia podlievame vodou alebo bielym vínom. Podávame hneď so zemiakmi, ozdobené kolieskami uvarených vajec a zelenou petržlenovou vňaťou. (Pstruhy pred pečením môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a namiesto rasce použiť zelenú petržlenovú vňať, ktorou posypeme vnútro pstruhov.)

Pstruh na mandliach

Potrebujeme: 1000 g pstruhov, soľ, hladká múka, 140 g masla, 1 dl sladkej smotany, 70 g opražených mandlí.

Postup: Vypitvané a umyté pstruhy osolíme, poprášime múkou, vložíme do panvice s roztopeným maslom a opekáme z každej strany asi 5 minút. Opečené pstruhy preložíme na zohriatú misu. Do masla v panvici pridáme smotanu a madle, ktoré sme predtým ošúpali, pokrájali na tenké rezance a opražili. Všetko spolu trocha povaríme a teplou omáčkou polejeme pstruhy. Podávame s opečenými zemiakmi alebo so zemiakovými kroketkami.

Vianočný zemiakový šalát

Potrebujeme: 750 g zemiakov, 200 g šunky, 1 kyslá ryba, 1 cibuľa, 2 kyslé uhorky, 2 vajcia uvarené na tvrdo, soľ, mleté čierne korenie, ocot, 200 g ochutenej majonézy. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme ostatné suroviny, tak isto pokrájané na malé kocky, osolíme, okoreníme, okyslíme a dobre premiešame. Potom všetko zalejeme ochutenou majonézou, znova premiešame a necháme odležať niekoľko hodín.

Moriak na hubách

Potrebujeme: Prsia a stehná z moriaka, 300 g sušených húb, 30 g masla, 1 vrchovatá lyžička múky, mlieko, mleté čierne korenie, 2 dl kyslej smotany, trocha postrúhaného muškátového orieška. Postup: Prsia a stehná zbavíme kostí a kože a pripravíme z nich úhľadné, veľké plátky. Huby namočíme, pokrájame a dusíme na masle, až kým sa šťava neodparí. Potom ich posypeme múkou a rozriedime mliekom tak, aby po zovretí vzniklá hustá, krémovitá omáčka, ktorú ochutíme mletým čiernym korením. Na každý plátok mäsa dáme lyžicu vychladenej omáčky, plátky preložíme, zopneme ihlou na mäso a vložíme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom. Smotanu vymiešame s postrúhaným muškátovým orieškom, nalejeme na mäso a v rúre pečieme asi 2 hodiny. Mäso pečieme najprv prikryté, aby zmäklo, a potom odkryté, aby získalo hnedočervenú farbu.

Pečený moriak s plnkou

Potrebujeme: 3000 - 4000 g moriaka, soľ, 100 g masla, ľubovolná plnka. Postup: Moriakovi vyberieme zo stehien šľachy, umyjeme ho, zvnútra i zvonka osolíme, krídla založíme dozadu a stehná priviažeme k trupu. Na hrvoli uvoľníme kožu od mäsa a tuk vytrháme. Hrvoľ a brušnú dutinu naplníme plnkou a zašijeme. Moriaka dáme na pekáč s maslom a pečieme asi 3 hodiny. Počas pečenia ho často polievame vlastnou šťavou a podlievame horúcou vodou.

Pupáčiky

Potrebujeme: 5 rožkov, mlieko, práškový cukor, mak, maslo. Postup: Rožky pokrájame na kúsky dlhé 1,5 až 2 cm, nasucho ich opečieme v rúre, polejeme vriacim mliekom, aby zostali vláčne, posypeme cukrom, zomletým makom a pomastíme roztopeným maslom.

Šťedrák

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 žĺtok, trocha soli, 70 g práškového cukru, 80 g masla, 20 g droždia, 3 dl mlieka, 1 vajce na potretie. Orechová plnka: 120 g orechov, 100 g práškového cukru, voda, vanilkový cukor. Maková plnka: 120 g maku, 100 g práškového cukru, mletá škorica, voda. Lekvárová plnka: 150 g slivkového lekváru, voda, 40 g práškového cukru, mletá škorica, malinová šťava, 1 lyžica rumu. Tvarohová plnka: 150 g tvarohu, 1 lyžica práškového cukru, vanilkový cukor, postrúhaná kôra z polovice citróna, 1 vajce, 1 lyžica hrubej múky. Postup: Pripravíme dosť husté kysnuté cesto. Keď dobre vykysne, rozdelíme ho na päť dielov a každý diel osobitne vyvaľkáme natenko. Jeden diel preložíme na pomastený plech, natrieme orechovou plnkou, prikryjeme druhým dielom cesta, ten natrieme makovou plnkou, priložíme tretí diel cesta, natrieme ho lekvárovou plnkou a prikryjeme štvrtým dielom cesta, ktorý natrieme tvarohovou plnkou. Nakoniec plnku zakryjeme posledným rozvaľkaným dielom cesta, povrch potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Krájame až celkom vychladnutý. Orechová plnka: Zomleté orechy zmiešame s cukrom a malým množstvom vody, chvíľu povaríme a dochutíme vanilkovým cukrom. Maková plnka: Zomletý mak zmiešame s cukrom a so škoricou, rozriedime podľa potreby vodou a chvíľu povaríme. Lekvárová plnka: Slivkový lekvár rozvaríme s vodou, pridáme cukor, škoricu, malinovú šťavu, rum a všetko spolu premiešame. Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh pretrime cez sito, pridáme práškový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok a všetko spolu premiešame. Nakoniec zľahka premiešame múku a tuhý sneh ušľahaný z bielka. Ak je plnka hustá, pridáme trocha smotany, ak je riedka, primiešame strúhanku.

Biskupský chlebíček

Potrebujeme: 160 g kockového cukru, 1 pomaranč, 4 žĺtky, 3 bielky, 30 g opražených mandlí, 50 g hrozienok, 0,5 dl rumu, 50 g kandizovaného ovocia, 30 g kandizovanej citrónovej kôry, 30 g kandizovanej pomarančovej kôry, 30 g orechov, 120 g múky. Postup: Pomaranč umyjeme a o jeho kôru silno poobtierame kockový cukor. Šťavu z pomaranča vytlačíme a pokvapkáme cukor, aby sa len rozdrobil, ale neroztopil. Pridáme žĺtky a vymiešame do peny. Potom pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov, mandle pokrájané na rezance, hrozienka namočené v rume, pokrájané kandizované ovocie a kandizovanú citrónovú i pomarančovú kôru, posekané orechy a nakoniec múku. Všetko spolu dobre vymiešame, cesto nalejeme do vymastenej podlhovastej formy a vo vyhriatej rúre opečieme.

Vianočný koláč

Potrebujeme: 375 g polohrubej múky, 65 g práškového cukru, postrúhaná kôra z 1 citróna, 1 g klinčekov a kardamónu, 3 g mletej škorice, 100 g masla, 250 g medu, 8 g jelenej soli, 0,7 dl vody, 30 g kandizovanej citrónovej kôry, 60 g kandizovanej pomarančovej kôry, 100 g mandlí a 150 g kandizovanej kôry na ozdobenie. Postup: Múku zmiešame s cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou, klinčekmi, kardamónom a so škoricou. Maslo s medom prevaríme a vlejeme do múky. Jeleniu soľ roztopíme vo vode, necháme postáť 10 minút a zamiešame do cesta. Nakoniec pridáme kandizovanú kôru, všetko spolu dobre vypracujeme a necháme stáť na teplom mieste 2 až 3 hodiny. Potom cesto vyvaľkáme, prenesieme na vymastený plech, pomocou pravítka a tupej hrany noža vyznačíme na ňom neveľké obdĺžniky, do rohov každého obdĺžnika dáme štvrtky olúpaných mandlí, do stredu kúsky kandizovanej citrónovej kôry a pečieme v stredne teplej rúre 20 minút. Po vychladnutí koláč pokrájame po vyznačených čiarach.

Voňavý koláč

Potrebujeme: 200 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička potlčených klinčekov, 1 lyžička kakaa, 350 g múky, 1 balíček prášku do pečiva, 3 dl mlieka, 50 g orechov, polovice orechov na ozdobovanie. Citrónová poleva: 200 g práškového cukru, citrónová šťava. Postup: Cukor s maslom a vajcom miešame asi 20 minút. Potom postupne premiešame mletú škoricu, potlčené klinčeky, kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a nakoniec posekané orechy. Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej podlhovastej koláčovej formy a upečieme. Vychladnutý koláč polejeme citrónovou polevou a povrch ozdobíme polovicami orechov. Citrónová poleva: Preosiaty cukor a precedenú citrónovú šťavu vymiešame dohladka.

Ďumbierniky

Potrebujeme: 500 g múky, 300 g práškového cukru, 150 g mandlí, postrúhanú citrónovú kôru, 2 lyžičky mletého ďumbieru, 5 vajec. Postup: Múku zmiešame s cukrom, ošúpanými a zomletými mandľami, postrúhanou citrónovou kôrou a ďumbierom, pridáme vajcia a a zamiesime. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme ďumbiernikovou vykrajovačkou, poukladáme na vymastený plech a upečieme.

Gaštanové rožky

Potrebujeme: 450 g gaštanov, 210 g múky, 100 g práškového cukru, 200 g masla, 1 cm vanilky, trochu citrónovej kôry, 1 bielok na potretie, 20 g kryštálového cukru na posypanie. Postup: Gaštany ošúpeme, vložíme do vriacej vody a uvaríme do mäkka. Potom z nich odstránime šupku a postrúhame ich. Múku zmiešame s cukrom, pridáme postrúhané gaštany, posekané zmäknuté maslo, potlačenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme cesto, ktoré dáme stuhnúť na chladné miesto Zo stuhnutého cesta nakrájame rovnako veľké kúsky, ktoré sformujeme do tvaru rožkov, potrieme ich bielkom, posypeme cukrom, poukladáme na suchý plech a upečieme do ružova.

Linecké koláčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 130 g masla alebo margarínu, 1 vajce, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, ríbezľový lekvár. Postup: Z múky, cukru, masla, vajca, postrúhanej citrónovej kôry a vanilkového cukru vypracujeme cesto, vyvaľkáme ho a povykrajujeme z neho kolieska (srdiečka, hviezdičky a pod.). V polovici koliesok vykrojíme stred vykrajovačkou s priemerom 1 cm a každý druh osobitne upečieme. Vychladnuté kolieska pospájame ríbezľovým lekvárom (nevykrojené koliesko s vykrojeným).

Medovníčky

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 50 g mandlí, pol balíčka prášku do pečiva, mletú škoricu, postrúhané klinčeky, citrónovú kôru, aníz, 40 g masla, 3 vajcia, 100 g medu, 1 vajce na potretie alebo čokoládu na poliatie. Postup: Múku zmiešame s cukrom, ošúpanými a zomletými mandľami, práškom do pečiva, mletou škoricou, postrúhanými klinčekmi, postrúhanou citrónovou kôrou a anízom, pridáme maslo, vajcia, roztopený med a zamiesime cesto, ktoré necháme odpočívať 2 hodiny. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, formičkou povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme ich na vymastený plechy vysypaný múkou a buď potrieme vajcom a upečieme, alebo nepotreté upečieme a polejeme roztopenou čokoládou.

Plnené orechy

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 150 g práškového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, mletú škoricu, 2 lyžice kakaa, 2 potlačené klinčeky, 100 g zomletých orieškov alebo mandlí, 2 vajcia, pol balíčka prášku do pečiva, krém alebo čokoládu na pozliepanie. Postup: Všetky suroviny spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odpočívať na chladnom mieste 2 hodiny. Potom ho rozdelíme na malé kúsky, povtláčame do plechových formičiek orechov vymastených maslom a vysypaných múkou a pečieme v stredne teplej rúre asi 10 minút. Upečené orechy vyklopíme a vychladnuté pospájame ľubovoľným krémom alebo roztopenou čokoládou.

Vanilkové rožky

Potrebujeme: 350 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 100 g zomletých orechov, 250 g masla, 1 vajce, vanilkový cukor na obalenie. Postup: Z múky, cukru, zo zomletých orechov, z masla a vajca vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chlade 2 hodiny. Potom z neho sformujeme rožky, poukladáme ich na vymastený plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Ešte horúce obalíme vanilkovým cukrom. Konce rožkov môžeme namočiť v roztopenej čokoláde.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu