špecifické. Na to, čo nesmie chýbať na slávnostnej tabuli, sme sa tento rok opýtali starostu najmenšej zemplínskej obce - Parihuzoviec. Ako nám Ján Stanko prezradil, v jeho rodine je menu kombináciou rusínskych a stredoslovenských jedál.
„Moja mamička totiž pochádza zo stredného Slovenska, držiteľom rusínskych rodinných tradícií bola zase babka. Tým pádom sme postupne na vianočnom stole vytvorili kombináciu týchto dvoch prvkov," smeje sa Ján Stanko. Ako dodáva, sviatočné menu začína podávaním oblátok, po ktorých nasleduje chlieb s medom a cesnakom. „Po ňom ide klobása s cesnakom - podáva sa síce osobitne, ale varí sa v špeciálnej kyslej hríbovej polievke, ktoré patrí tiež k menu. Musí v nej plávať aspoň 5 - 6 kusov, aby bolo klobásy dosť na celé sviatky," dodáva s úsmevom starosta.
Po klobáse na stôl prichádzajú spomínané kyslé hríby, ktoré sa pomleté varia v rôsole z kapusty. „Potom jeme kyslú fazuľovú polievku, ku ktorej sa podávajú zemiaky varené v šupke a zapečené v rúre. Tá istá príloha sa podáva aj k rybe. Sviatočné menu uzatvárajú bobaľky s makom, poliate karamelom," vysvetľuje J. Stanko.
Skonzumovať toto menu je vraj poriadna drina - ak to náhodou chcete skúsiť, pozor - z každého jedla si naložte len symbolicky! Ako starosta prezrádza na záver, Vianoce oslavuje až dvakrát - v riadnom termíne 24. decembra a na Tri krále, čiže tzv. ruské Vianoce. „Spomínané menu sa v tom druhom termíne zopakuje," dodáva na záver.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári