Anežka Madzinová pracuje v oblasti kultúry. Umenie pečenia a zdobenia medovníkov objavila približne pred desiatimi rokmi.
"Je to moja záľuba. Dostala som sa k nej celkom náhodou, keď sa mi narodili dcéry. Začali vychádzať rôzne časopisy a v nich sa mi zapáčili krásne zdobené medovníčky. Vyskúšala som to a pečiem ich dodnes."
Paradoxom je, že ona ich veľmi nekonzumuje. Zato jej rodina, príbuzní, priatelia a kolegovia na nich radi maškrtia.
"Ja mám chuť na sladké iba raz za čas. Vtedy ho musí byť veľa."
Pri zdobení medovníkov si vraj predovšetkým oddýchne. Začiatky však boli veľmi ťažké.
"Medovníky boli tvrdé, pri zdobení mi nešla linka. Potom som v jednom časopise našla recept vychýrenej medovnikárky. Ten sa mi osvedčil a pochvaľujú si ho aj ostatní."
Na otázku, koľko trvá, kým človek získa prax a zručnosť v zdobení medovníkov, A. Madzinová povedala, že to chce len vytrvalosť a mnoho medovníkov. Ona sama sa ich zdobeniu venuje prevažne dvakrát do roka.
"Pred Veľkou nocou a pred Vianocami. Keď mám čas tak aj na Deň detí. To robím rôzne zvieratká, alebo rôzne druhy ovocia. V knihe si vyberiem nejaký obrázok, ktorý ma zaujme, a manžel mi vyrobí formičky z plechu z takzvanej pásoviny. Tá sa dá získať aj napríklad z plechovej škatule od oleja. Nastrihaním na pásiky so šírkou jedného centimetra. Potom ju stačí už len vytvarovať a spojiť."
A. Madzinová svoje umenie prezentovala aj na výstave v Historickom múzeu v poľskom meste Dukla.
"Perníky sú v Poľsku veľmi známe, ale zdobené medovníky nepoznajú. Boli prekvapení, čo všetko sa dá vytvoriť. Robila som priestorové práce ako svietnik, chalúpku, betlehem, či sane. Všetko to bolo naaranžované v priestore. Bolo tam okolo 170 medovníkov. Chodila som do práce a každý deň do druhej, tretej rána som zdobila."
Blížia sa Vianoce a v mnohých domácnostiach majú medovníky svoje nezastupiteľné miesto. Preto sme s A. Madzinovou porozprávali aj o rôznych užitočných radách. Veríme, že to ocenia predovšetkým gazdinky.
"Cesto musí postáť aspoň dvadsaťštyri hodín na chladnom a tmavom mieste. Potom ho donesiem do kuchyne. Tu stojí dve, tri hodinky, aby získalo izbovú teplotu. Až potom s ním pracujem ďalej. Čo sa týka zdobenia, každý má svoju techniku. Medovníky nikdy nezdobím hneď po upečení, ale až na druhý alebo tretí deň. Do bielkovej polevy s práškovým cukrom pridávam pár kvapiek citrónovej šťavy a iba ju miešam. Niekedy je problém vymiešať správnu bielkovú polevu. S nahrubo namletým cukrom sa ťažko zdobí, pretože sa láme. Takisto keď chceme mať hmotu plnú a medovník krásne zaliaty, poleva musí byť redšia. Tak isto ju musíme nechať zaschnúť. Až potom môžeme zdobiť. Nikdy nie jedno s druhým, lebo sa nám to začne zalievať."
Ak ste sa rozhodli upiecť si medovníky prvýkrát, alebo jednoducho chcete vyskúšať iný recept, ponúkame vám recept Anežky Madzinovej.
MT: Medovníčky
Cesto:
800 g hladkej múky T 650
250 g práškového cukru
150 g medu
100 ml karamelovej vody
60 g stuženého tuku CERA
2 zarovnané čajové lyžičky jedlej sódy
2 vajcia
1 čajová lyžička perníkového korenia.
Postup:
Do misky preosejeme múku, cukor, perníkové korenie a jedlú sódu. Malú časť múky si oddelíme. Pripravíme si karamelovú vodu postup, v suchom kastróliku vypálime 50 g kryštálového cukru na karamel do hneda a zalejeme 100 ml vody. Necháme vrieť kým sa nám karamel nerozpustí. Do horúcej karamelovej vody pridáme stužený tuk aby sa rozpustil a do teplého roztoku pridáme aj med. V hrnčeku si rozšľaháme vajíčka. Potom postupne všetko spolu aj s karamelovou vodou a vajciami spracujeme na hladké nie veľmi husté cesto. Dobre prikryjeme a necháme odležať do druhého dňa. Cesto môže postáť aj dva až tri dni na chladnom a tmavom mieste. Na druhý deň sa znovu vypracuje cesto, pričom sa doň postupne zapracuje odložená múka. Z vypracovaného cesta urobíme tri bochníky, ktoré postupne rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a plechovými formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Nakoniec poukladáme medovníčky na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v dobre vyhriatej rúre. Dĺžku pečenia určíme podľa veľkosti medovníčkov 7 až 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení ešte za tepla potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Bielkova poleva:
150 g práškového cukru tri až štyrikrát preosiateho vymiešame s jedným bielkom. Keď je poleva príliš hustá pridáme lyžičku vody, alebo citrónovej šťavy. Ak je poleva príliš riedka pridáme preosiaty cukor.
Ešte jedna rada na záver:
Ak medovníčky príliš stvrdnú, uzavrieme ich do plechovej prípadne kartónovej škatule a priložíme k nim rozkrojené jabĺčko alebo krajec čerstvého chleba. Z večera do rána budú mäkké.
Dobrú chuť a krásne Vianoce!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári