Na to, kto počas Vianoc častejšie nosí kuchynskú zásteru, sme sa opýtali Gabriela Doriča
- S manželkou máme úlohy vo vianočnej kuchyni rovnomerne rozdelené. Niečo pripraví ona, niečo zase ja. Keďže varím každú nedeľu počas celého roka, z kuchyne nemám obavy. Vo sviatočné dni mám na starosti hlavne prípravu vianočného kapra, ktorého si stále zoženiem od kamarátov-rybárov. Netrávim čas jeho zháňaním v hypermarketoch. Kapra najprv zabijem v kúpelni. Na to som expert, ešte sa mi nestalo, že by sa mi vyšmykol a musel ho potom naháňať po celej kúpeľni. Celý úspech spočíva v tom, že ho viem pevne uchytiť a rýchlo zabiť. Potom ho nakrájam klasicky na podkovičky a vypražím. Manželka má zasa na starosti koláče a tradičné jedlo na východe Slovenska - bobaľky. Do toho sa jej vôbec nemiešam, ale som hlavný degustátor! (smiech) Doma ich robí až tri druhy - s kapustou, makom a so syrom. Je to kvôli tomu, že každému pri Štedrovečernom stole chutí niečo iné. Bobaľky sú moje obľúbené vianočné jedlo. Je to tým, že sme ich pripravovali doma, už keď som bol dieťa. K Vianociam samozrejme nesmú chýbať sladkosti. Donedávna som musel dávať pozor na syna, aby ich ešte počas sviatkov nezjedol všetky zo stromčeka. Teraz, keď už vyrástol, čakajú už iba na mňa. (smiech) Ale ja sa do nich púšťam, až keď skončia Vianoce.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári