Rozptyľuje chlad, znižuje cholesterol
Aromatický, jemne pálivý, béžovo sfarbený koreň nezameniteľnej chuti, známejší pod menom zázvor, ako správne po slovensky ďumbier, sa používa hlavne v ázijskej kuchyni. Má však aj liečebné účinky a oceníme ho hlavne v zimnom období, lebo rozptyľuje chlad. Ak sa chvejeme od zimy ošľahaní vetrom, do pľúc nám tiež prenikol vietor a vykašliavame hlieny, vezmeme kúsok čerstvého ďumbiera a reznou stranou si potrieme hruď. Ak máme doma iba sušený, s trochou vody urobíme kašičku, dáme ju do plátna a potierame.
Ak trpíme nevoľnosťou pri cestovaní (kinetóza), užijeme jeden gram suchého prášku aspoň tridsať minút pred cestou, ale môže to byť aj niekoľko hodín predtým. Pri migrénach treba užiť 500 miligramov jednorazovo, potom každé štyri hodiny na špičku noža suchého prášku rozmiešaného vo vode. Ďumbier môže pomôcť dokonca aj u pacientov, ktorí podstúpili chemoterapiu. V tom prípade je vhodná dávka dva až štyri gramy denne.
Postrúhaný čerstvý koreň ďumbiera môžeme vyluhovať v horúcej vode. Do nálevu namočíme bavlnenú látku a prikladáme ju na stuhnuté svaly, ramená, alebo na oblasť obličiek. Látku stále namáčame, aby bol obklad teplý.
Ďumbier má vplyv aj na zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi. Urobíme si nálev z desiatich gramov čerstvého strúhaného koreňa a dvoch deci vody. Osladíme medom a pijeme 2 x denne nalačno.
Autor: Pozor na nehmotný útok
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári