Tradičné slovenské štedrovečerné menu sa v jednotlivých regiónoch môže mierne líšiť, no v zásade je rovnaké. Košičanov sme sa pýtali:
Kúpite si na Vianoce živého kapra?
- Nekupujem kapra, jeho mäso mi nechutí. Radšej si zaobstarám vykosteného pstruha, alebo údeného lososa, či sardinky bez chrbtice. Je to aj pohodlnejšie, než sa babrať s kaprom. Koľko ľudí, toľko chutí.
Tomáš ČIERNY
bankový úradník
- Roky už nekupujem živého kapra, ale rybie filé, alebo lososa. Nie som ochrankyňa zvierat, no zabiť čosi živé, na to nemám povahu. A potom ho jesť s vedomím, že ešte pred hodinou plával vo vani? To radšej nie.
Terka LÁTALOVÁ
podnikateľka
- Nie, v našej rodine kapra nekupujeme. Akosi sme mu neprišli na chuť. Na Štedrý večer si dáme vyprážaný syr, zemiakový šalát, koláče a ďalšie dobroty. Tak nám to už roky vyhovuje, zamaškrtí si každý.
Tomáš Z.
kuchár - čašník
- Samozrejme, kapra na Vianoce vždy kúpime, je to rodinná tradícia. Zabije a vykostí ho otec, alebo môj priateľ. Nezvyknem sa citovo viazať na rybu, preto mi kaprova smrť vôbec nevadí. Mäso má chutné.
Martina H.
študentka
- Kapra vôbec na Vianoce nemávame. Ja som typický východniar, u nás sa vždy robili bobaľky s makom. A manželka si ich pripraví s kyslou kapustou. Ale žiadne polotovary z obchodu, poriadne domáce cesto.
Július MARUCHNIČ
dôchodca
- Sviatky sú ešte pomerne ďaleko, ale tento rok zrejme konečne kúpime živého kapra. Všetko okolo neho budem mať určite na starosti ja. Kúpiť ho, zabiť, vykostiť, naporcovať. Ale pochutnáme si na ňom všetci.
Ladislav MULATO
murár
- Kedysi sme kapra kupovali, teraz už nie. Je to oveľa jednoduchšie, človek si ušetrí veľa práce, keď kúpi hotovú rybu. V našej rodine ryby niekto neľúbi, vždy ich konzumujem iba ja. Ďeťom ani žene nechutí.
Radoslav KOPKÁŠ
nezamestnaný
Autor: Marián BETÍK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári