Korzár logo Korzár Košice

Utopenci

Potrebujeme: špekáčiky (cca 2 kg), cibuľu (cca 2,5 kg), ocot, vodu, bobkový list, čierne korenie (celé), nové korenie (celé), soľ, grilovacie

korenie.

Postup: Najprv si zaobstaráme suroviny, teda kúpime špekáčiky. Balia ich po dvoch kilogramoch, čo je výhodné množstvo, keďže pri veľkom skle sa nám ešte pár kusov zvýši. Nevadí, dajú sa dobre zužitkovať aj inak, horšie by bolo, keby sme ich mali málo. Rovnako nešetríme ani na cibuli, pokojne kúpme tri kilá, keď sa zvýši, to nevadí. Treťou dôležitou surovinou je ocot.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup prác je taký, že najprv špekáčiky olúpeme, potom rozpolíme na polovicu (nemusia byť úplne rozpolené, môžu byť na jednom okraji zachytené spolu). Do rozpolenej "špekáčky" dáme na kolieska nakrájanú cibuľu a husto ju okoreníme pripravenou koreňovou zmesou. Potom ju spojíme a uchytíme drevenými špáradlami. Takto ideme jednu po druhej a dávame do skla spôsobom hrubá vrstva cibule - špekáčiky - cibuľa - špekáčiky - cibuľa... Keď je sklo plné, zalejeme jedlo nálevom. Ten tvorí ocot a voda. Ťažko určiť presný pomer, to skôr podľa chuti. Orientačne sa dá povedať, že pomer by nemal presahovať jeden diel octu na dva diely vody.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte ku koreňovej zmesi, ktorá je kľúčom tohto jedla. Použijeme štipku soli, čierne korenie (môže byť trochu mletého, ale hlavne celé), nové korenie (iba pár guličiek) a grilovacie korenie, čo je finta, ktorú objavil náš exkolega Janko Koščak. Na grilovacom korení šetriť naozaj netreba a ono je práve tou ingredienciou, ktoré dodá utopencom zaujímavú chuť. To neznamená, že sa nedajú vyskúšať iné kombinácie prísad korenia, naopak. Do skla ešte dávame bobkový list. Celé to necháme postáť (minimálne) dva týždne na suchom a chladnom mieste (povedzme v špajzi).

Dobré rady: Cibuľou nešetríme, treba jej dať čo najviac. Šetriť nemusíme ani grilovacím korením. Bobkový list je výborné korenie, ale tu zas platí, že menej je niekedy viac. Do veľkého skla stačia dva, maximálne tri. Utopenci (alebo "utopence", ako ich nazývame v Prešove) musia tých 14 dní poctivo postáť - hoci lákajú. Treba odolať. Ak ich chceme mať skôr, môžeme zvýšiť pomer octu voči vode, ale to nie je ono. A ešte niečo, nie je jasné, ako dlho po otvorení vydržia, zaručene sa totiž zjedia vždy skôr, než by sa mali začať kaziť.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť.

Autor: frk

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  2. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  3. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  5. Na Marka oharka do jarka
  6. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 000
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 922
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 120
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 368
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 824
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 110
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 703
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 484
  1. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  2. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  3. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  4. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  5. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  6. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  7. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  8. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 754
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 323
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 239
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 674
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 167
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 982
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 560
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  2. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  3. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  4. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  5. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  6. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  7. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  8. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 754
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 323
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 239
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 674
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 167
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 982
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 560
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu