hotela, sa medzi pozvanými hosťami objavil svetoznámy majster kulinár, rektor poznaňskej Vysokej školy hoteliérstva a gastronómie docent David Tauber. Nenápadný a mimoriadne skromný Poliak, ktorý žil dlhé roky v USA, varil pre svetové celebrity typu Arnold Schwarzeneger, Pamela Anderson či Peter Falk. Ocenenia zo svetových súťaží, ktoré má doma, sa rátajú na stovky, posledným prírastkom je zlatá medaila zo svetovej súťaže v Brazílii. Uznania sa dočkal aj v rodnom Poľsku, kde mu zvláštne ocenenie za vzdelávanie udelil sám prezident L. Kwasnievski.
V Michalovciach sa stal krstným otcom tučniaka Patrika, ktorý je mladším bratom maskota školy tučniaka Pinguiho. Počas Gastroshow predviedol hostiteľom svoje kuchárske umenie a pred zrakmi všetkých pripravil japonské menu. Ešte pred jeho prezentáciou sme ho požiadali o exkluzívny rozhovor.
Je pravdou, že aj keď ste Poliak, dlhé roky ste žili v Amerike?
- Áno, narodil som sa síce v Poľsku, ale ešte keď som bol dieťa, sa rodina presťahovala do Francúzska a po sedemnástich rokoch do USA. Celých 27 rokov som sa tam venoval gastronómii, žil som v Beverly Hills a varil pre hviezdy showbiznisu. Ako inštruktor som školil majstrov kuchárov z 57 krajín sveta a chodil na gastronomické súťaže po celom svete občas ako porotca, ale väčšinou ako súťažiaci. Potom ako sa zmenila politická situácia v bývalom socialistickom bloku na východe Európy a teda aj v mojej rodnej krajine, rozhodol som sa vrátiť.
Svojej lásky gastronómie ste sa však nevzdal, však?
- To nejde, (smiech) do Poľska som sa vrátil s nošou skúseností, aby som ich v rodnej krajine zúročil a odovzdal ďalšej generácii. "Doma" som už 13 rokov a veľmi rýchlo po svojom návrate som v Poznani založil súkromnú Vysokú školu hoteliérstva a gastronómie, na ktorej dnes študuje 1700 študentov z celého sveta od Japonska, cez Čínu až po Mexiko. V areáli školy sme zriadili reštauráciu Beverly Hills, kde mám nainštalovaných 280 podpisov známych osobností showbiznisu, pre ktoré som varil je to skvelá motivácia pre študentov a pre mňa milá spomienka.
Ako vyzerá štúdium na vašej škole? Študujú tam aj Slováci?
- Najskôr odpoviem na druhú časť otázky žiaľ, napriek tomu, že Slováci to k nám majú na dohodenie kameňom, nemáme ani jedného slovenského študenta. Je to chyba, lebo pokiaľ viem, škola takéhoto druhu na Slovensku nie je. Mladí ľudia, ktorí skončili stredné školy odboru kuchár alebo hoteliér na Slovensku, sa možno obávajú vysokých nákladov. Opak je však pravdou školský rok u nás je totiž úplne iný ako na tradičnej vysokej škole, kde sa väčšinou učí len teória a do praxe sa dostanú len na pár týždňov. Už po prvom polroku štúdia študenti povinne praxujú v niektorom zo siete 37 svetoznámych európskych hotelov a reštaurácií, s ktorými máme zmluvy, po trojmesačnej praxi sa vrátia naspäť a učia sa teóriu a v lete väčšinou všetci zase praxujú, ale to už nie je povinné. Pokiaľ ide o náklady, za rok štúdia síce zaplatia 6000 zlotých, čo je asi 60-tisíc slovenských korún, ale počas spomínanej praxe majú garantovaný príjem 1500 Eur kto vie počítať, zistí, že si de facto na svoje štúdium bez problémov zarobia.
Sú na vašej škole nejaké zvláštne nároky?
- To áno, pretože kredit školy je založený práve na tom, že za každého študenta aj po ukončení školy ručíme na sto percent a aj potom nám musí robiť dobré meno. Nároky na nich sú veľmi vysoké, som perfekcionista počnúc správaním k hosťom, cez oblečenie, spôsob pohybu, reči, prípravu a podávanie jedál, musí byť každý tip top. Okrem troch svetových jazykov angličtiny, francúzštiny a tretieho, ktorý si každý volí sám, musí každý náš študent povinne ovládať aj posunkovú reč...
Ako sa človek ako vy, vlastne dostal do maličkých Michaloviec?
- Michalovská škola spolupracuje s podobnou v poľskom Rzesowe. Keď tam Michalovčania boli pred dvoma rokmi na návšteve počas Vianoc, pripravoval som špeciálne poľské menu práve ja. Michalovčania mi vtedy navrhli, či by som neprišiel na Gastroshow a ja som neodmietol. Prvýkrát som sa na nej prezentoval vlani, prezrel som si aj školu a myslím si, že je na vysokej úrovni. Ešte tento rok prídu Michalovčania k nám do Poznane. Škola má ambíciu stať sa členom Európskej asociácie hotelových škôl, ktorá združuje najlepšie európske školy takéhoto typu. Členstvo v nej umožňuje študentom praxovať po celej EÚ. Háčikom je, že na to potrebuje garanta, ktorý sa za ňu zaručí. Hádam neprezradím veľa, keď poviem, že to pre michalovskú "hotelovku" urobím rád je totiž na takej úrovni, že spĺňa všetky potrebné kritériá.
Už len jediná otázka na záver - čo vám najviac chutí zo slovenskej kuchyne?
- Možno mi neuveríte, ale slovenskú kuchyňu vôbec nepoznám. Českú a maďarskú áno a už som z nich aj všeličo pripravoval, ale slovenská je pre mňa stále neznáma. Nehádžem však flintu do žita v súvislosti so spoluprácou s michalovskou hotelovkou určite budem mať možnosť ju poznať hlbšie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári