Korzár logo Korzár Košice

Z Gastroshow si odniesli vavríny víťaza Vranovčania

Spomienka na Jadran, Halloween, Grande Italia, Kráľovská večera u Sissi, Plavba okolo sveta, Hawai...Tieto, ale aj množstvo iných exotických názvov

ste mohli na sklonku minulého týždňa nájsť na slávnostne prestretých tabuliach v michalovskom hoteli Družba. Keď k tomu prirátame dve usmievavé šoumenky, miešajúce nápoje od výmyslu sveta, stoly, prehýbajúce sa pod množstvom jedál, provokujúcich nielen chuťové kanáliky a nos, ale aj zrak, dievčatá a chlapcov v uniformách či oblečení podľa motívu slávnostnej tabule, prísne tváre porotcov, prechádzajúcich pomedzi stoly - obrázok je jasnejší. Každému hneď napadne asociácia - nemýlite sa, hotel sa na dva dni naozaj stal mekkou gastronómie a miestom veľkej seansy kulinárov. Gastroshow, ktorá sa tu konala už 14-krát a je jedným z najkrajších podujatí podobného rangu v Zemplíne, si tieto dva prívlastky rozhodne zaslúži.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jej iniciátorom bola pred mnohými rokmi michalovská "hotelovka", ktorej titul hlavného organizátora prischol až dodnes. Pravdaže, rokmi sa úroveň a kredit podujatia, ktoré pripravuje s profesionálmi s hotela Družba, dvíhal. "Každý rok sa snažíme do Gastroshow vniesť nejaký nový prvok, ktorý by ju robil stále atraktívnejšou pre verejnosť. Tá si v toku času zvykla na ňu chodiť v čoraz hojnejšom počte. Pravdaže, leitmotívom podujatia je nielen prezentovať najnovšie trendy v gastronómii, ale aj ukázať, čo všetko dokážu študenti našej školy. A aby to bolo zaujímavejšie, s gastroshow je každoročne spojená súťaž, na ktorú pozývame partnerské školy nielen zo Zemplína ale aj zo zahraničia," vysvetľuje riaditeľ školy Miroslav Sivý. Ako dodáva, o priazeň trojčlennej odbornej poroty tento rok súťažilo 18 tabulí, ktoré pripravili žiaci siedmich škôl, okrem iného aj z Maďarska a Poľska.

SkryťVypnúť reklamu

Už o d štvrtkového rána to v salónikoch Družby vyzeralo ako v úli, žiaci mali totiž len niekoľko hodín času, aby zrealizovali svoje nápady a návrhy, na ktorých pracovali niekoľko týždňov. "Šancu prísť na gastroshow dostáva každá trieda s tým, že napokon na ňu ide tím, ktorý príde s najlepším návrhom. Na dolaďovaní detailov slávnostnej tabule a vhodného menu k nej začíname pracovať už mesiac pred samotnou prezentáciou," prezrádza nám minuloročná víťazka Gastroshow Eva Gazdovičová, ktorá spolu s priateľkou zaujala porotu svojou kompozíciou Safari. "Tento rok dostali šancu iní, ale prišla som, lebo som zvedavá, kto vyhrá tento rok. Tabule sú krásne, ale nejde len o to porota ich tvorcov aj poriadne vyzvŕta otázkami," pousmeje sa.

SkryťVypnúť reklamu

Keď boli všetky tabule pripravené, dvojčlenné tímy sa poobliekali väčšinou do rovnošiat, ale boli aj takí, ktorí oblečenie zladili so stolom, ktorý pripravovali pri Zemplínskej tabuli ste našli duo v krojoch, pri kompozícii Hawai dievčatá s vencami kvetov okolo krku, pri Plavbe okolo sveta chlapca a dievča v námorníckom. Mimochodom, práve táto tabuľa, ktorú pripravovali žiaci z Trebišova, lákala divákov najviac od koberca, cez dekoráciu lode v pozadí stola až po posledný detail nebolo pochýb, o čom je. Zrak prechádzal aj pri Kráľovskej večeri so Sissi, Halloweene či maďarskej Večeri manažéra so speváčkou, kde ešte aj taniere mali dekoráciu s notami. Nuž, kreativite sa na Gastroshow medze nekladú.

Jednoznačné to bolo aj pri pohľade na duo dievčat, ktoré počas štvrtkovej večernej recepcie miešali nápoje na želanie. Stačilo povedať či chcete long alebo short drink, alko alebo nealko a o pár minút ste mohli vychutnávať hotový nápoj a špekulovať, čo v ňom vlastne je. "Miešame na základe vlastnej fantázie, jediné, čo treba dodržať je tradičný postup," vysvetlila jedna z dievčat Jana Kuzmová. Na druhej strane hotela v tom istom čase prebiehal program, na ktorom sa prezentovali žiaci hostiteľskej školy okrem iného sa na rad dostala aj módna prehliadka, hudobná vsuvka či krátka show tanečnej školy Grácia. Programu predchádzala milá slávnosť škola uviedla do života brata školského maskota tučniaka Pigiho. "Chceme tým poukázať na to, že podobne ako rodinka tučniakov sa rozrastá aj naša škola. Malý dostal meno Patrik a jeho patrónom je jedna z najuznávanejších osobností gastronómie v Európe, ale aj vo svete rektor Vysokej školy gastronómie a hotelierstva v poľskej Poznani docent David Tauber," povedal nám riaditeľ školy M. Sivý.

Práve show Davida Taubera bola súčasťou večerného programu. Krátko predtým sme rektora z Poľska požiadali krátky rozhovor. Ako nám prezradil, pochádza síce z Poľska, ale dlhé roky žil v Amerike, kde varil pre také persóny ako je Peter Falk, Pamela Anderson či Arnolda Schwarzenegra. "Keď som sa pred 13 rokmi vrátil do Poľska, rozhodol som sa svoje skúsenosti zúročiť a založil som privátnu vysokú školu. Dnes v nej študuje 1700 žiakov zo všetkých kútov sveta. V školskej reštaurácii mám na pamiatku na Ameriku 280 fotografií zo známymi osobnosťami showbiznisu," vysvetil. Ako dodal, posledným prírastkom do rozsiahlej zbierky medailí zo svetových súťaží bola zlatá zo súťaže, ktorá sa nedávno konala v Brazílii. (Rozhovor s ním chystáme do ďalšej prílohy Východ).

V salónikoch sme oslovili primátora mesta Jozefa Bobíka, ktorého sme spolu s viceprimátorom Jánom Ďurovčíkom prichytili ako si vychutnávajú miešané nápoje. Bez mučenia priznali, že obsahujú alkohol. Na otázku, komu udelí svoju cenu, nám primátor prezradil: "Všetky tabule sú krásne, ale mňa najviac oslovila tá vzadu, ktorá nie ej tematicky viazaná. Urobili ju Michalovčania je nádherná a ja som naviac lokálpatriot." Ocenenie ostatných tabulí radšej nechcel tipovať, takže výsledky boli tajné až do oficiálneho vyhlásenia, ktoré bolo až v piatok popoludní. "Najvyššie ocenenie Cenu hotela Družba a 3-tisíc korún si domov odniesli Vranovčania za slávnostnú tabuľu pri príležitosti vinobrania v Sobranciach. Druhé a o tisíc korún menej získala Vianočná pohoda spolu s nádhernými cukrárskymi výrobkami v réžii Trebišovčanov a tretiu mimoriadne kreatívna tabuľa Western štýl, ktorý pripravil domáci tím," dozvedeli sme sa od riaditeľa školy M. Sivého. Ako povedal, on "svoju" cenu udelil kompozícii Grande Italia, druhé miesto si odniesli Maďari a tretie Zemplínska tabuľa. Nuž, ceny z tohtoročnej Gastroshow sú rozdané a už teraz sa môžeme tešiť na jubilejnú pätnástu. O rok dovidenia.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 11 067
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 197
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 755
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 081
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 243
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 796
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 721
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 484
  1. Ivan Čáni: „Staré“ (až trojročné!) Mikulcove a tie nové (tohtoročné) Šutaj Eštokove policajné polepy.
  2. Vladimír Čuchran: Pod bralom zaviala ozvena včerajška, inde ohne zvrchovanosti, aj kukuricu by si upiekol... Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky.
  5. Rastislav Puchala: Fico má pravdu. Režimy v Číne a Vietname sú vysoko inšpiratívne
  6. Tomáš Hrubý: Byt bez dverí
  7. Martin Turčan: Copak je to za vojáka?
  8. Erik Kriššák: Radoslava Hubeková – Intersvet
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 996
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 165
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 7 001
  4. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 419
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 908
  6. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 685
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 5 022
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 712
  1. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  2. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  3. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  4. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Čáni: „Staré“ (až trojročné!) Mikulcove a tie nové (tohtoročné) Šutaj Eštokove policajné polepy.
  2. Vladimír Čuchran: Pod bralom zaviala ozvena včerajška, inde ohne zvrchovanosti, aj kukuricu by si upiekol... Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky.
  5. Rastislav Puchala: Fico má pravdu. Režimy v Číne a Vietname sú vysoko inšpiratívne
  6. Tomáš Hrubý: Byt bez dverí
  7. Martin Turčan: Copak je to za vojáka?
  8. Erik Kriššák: Radoslava Hubeková – Intersvet
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 996
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 165
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 7 001
  4. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 419
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 908
  6. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 685
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 5 022
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 712
  1. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  2. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  3. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  4. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu