povedomia svetovej verejnosti dostali aj ešte mladé víno, vymysleli si v roku 1951 sviatok Beaujolais Nouveau.
Je to jeden z najživších a najpochabejších rituálov na oslavu nového vína. Aby bol čo najmagickejší, koná sa každý rok v tretí novembrový štvrtok. Má to logické opodstatnenie. Deň osláv je blízko pri víkende a milovníci tak môžu ochutnávať a oslavovať až niekoľko dní. Beaujolais Nouveau sa od roku 1998 oslavuje aj na Slovensku a každý rok počet jeho priaznivcov stúpa.
Výnimkou nie sú ani Košice. Včera oficiálne prvú fľašu tohto mladého vína otvorili v istej košickej vinotéke a z nej potom putovali fľaše tohtoročného Beaujolais do podnikov v celom meste. Česť otvoriť prvú fľašu mal riaditeľ rádia Okey Top, známy Košičan Tibor Apa Egry (na snímke vľavo). Netajil sa nám svojím pozitívnym postojom nielen k beaujolais, ale aj k vínu ako takému:
"Víno mám veľmi rád. Už ako malý chlapec som často chodieval s otcom do Tokajskej oblasti, kde vždy dospelí išli ochutnať vínko do nejakej miestnej pivnice. V súčasnosti mi veľmi chutia aj naše slovenské vína, napríklad rulandské šedé a verím, že naše vína sa stanú rovnocennými s ostatnými v Európskej únií."
Ako dodal, ešte v mladších časoch ho dokonca jeho známi volali Bikavér, keďže priezvisko Egry im evokovalo toto maďarské víno. "Nepáčilo sa mi to, pretože som stále hovoril, že ja sa píšem s tvrdým y."
Beaujolais prvý krát ochutnal a oslávil minulého roku, ale tento sviatok ako sám vraví, si zamiloval: "Je to nevšedný zážitok, nielen chuťový ale aj vnemový. I preto sa o beaujolais hovorí, že sa má vychutnávať s priateľmi. Tento sviatok mám rád, nie ako nezmyselný Hallowen, ktorý mne osobne skutočne nič nehovorí."
Ale nielen Francúzi sa môžu poýšiť svojim mladým vínom. Už aj slovenskí vinári začali s tradíciou mladého vína. Ide najmä o Svätomartinské víno, ktoré sa k milovníkom dostáva na stôl vždy po Martinovi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári