Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Na otvorení Dní českej kuchyne sa hostia takmer ´ujedli´ na smrť

Ľ. Grega: "Pred držkami na paprike som bezmocný"Súčasťou Českých dní, ktoré sa každoročne na jeseň konajú v Košiciach, sú Dni českej kuchyne. V

Ľ. Grega: "Pred držkami na paprike som bezmocný"

Súčasťou Českých dní, ktoré sa každoročne na jeseň konajú v Košiciach, sú Dni českej kuchyne. V Plzeňskej hospode sa začali v pondelok slávnostným otovorením, kedy sa stoly doslova prehýbali pod váhou dobrôt. Ochutnal ich generálny konzul Českej republiky v Košiciach Vítězslav Pivoňka, starostovia mestských častí, organizátor akcie Ľubomír Grega i ďalší hostia.

V pondelok to v Plzeňskej hospode vyzeralo, ako keby sa organizátor podujatia - Ľubomír Grega z agentúry GreArt - rozhodol svojich hostí ´ujesť´ na smrť. "Chcel som ich hlavne pohostiť. No musím povedať, že tieto hody naozaj vyzerajú tak, ako keby mi šlo o to, aby sme sa všetci prejedli," priznal Ľ. Grega, ktorému šéfkuchár tajil jedálniček a každý nový chod bol pre všetkých hostí prekvapením. Po predjedle prišla polievka, sviečková, knedlo - vepřo - zelo, kačka s kapustou a lokšami, nechýbali ani držky na paprike a guláš. "Som ujedený, no čo som mal robiť? Pred držkami na paprike som bezmocný, musel som ochutnať. Aj sviečková bola brilantná a o kačke ani nehovorím. Musím sa však priznať, že pri tej kačke som sa asi mal krotiť a bol by mi stačil jeden kúsok a jedna lokša. Ale neodolal som."

Skryť Vypnúť reklamu

Už od rána si Ľ. Grega svedomito pripravoval priestor v žalúdku. "Dal som si iba banán a bol som v očakávaní, čo všetko na hostine ochutnám. Museli sme pár minút čakať, kým prišli všetci hostia a už vtedy sme mali na stoloch predjedlo. Priznám sa, že som si pripadal ako ten pavlovov pes... Prvé sústo pre mňa bolo ozajstným zážitkom. Potom som ochutnal z každého, hoc i zo študijných dôvodov," doplnil s úsmevom. Ľ. Grega českú kuchyňu obľubuje, tradičné knedlo - vepřo - zelo najradšej spláchne dobre chladeným českým pivom. "Ak by som si z nejakých dôvodov po tomto jedle nemohol dať pivo, tak by som zjedol radšej niečo iné, lebo zapiť ´knedlo´ niečím iným by bol hriech."

Pochutiť si prišla aj Eva Dekanovská, šéfka stanice Music Box a TV NAŠA. "Mám rada, keď je jedálniček pestrý, ale musím povedať, že dnes mi ponúkli všetky jedlá, ktorým sa za normálnych okolností snažím kvôli línii vyhýbať. Šetrila som si žalúdok, dávala si len malé množstvá, aby som vládala zo všetkého ochutnať. Je totiž veľmi nepríjemné, keď žalúdok už nevládze, ale oči by jedli. Dnes som to mala plne pod kontrolou," prezradila E. Dekanovská, ktorá sa už od rána snažila veľa nejesť a nechať si priestor na všetky dobroty. "Mám pocit, že všetko so všetkým súvisí a k českej kuchyni máme všetci veľmi blízko. Ja som ten ročník, ktorý vyrastal v spoločnom štáte a je to príjemný pocit, ak si môžem vychutnať spriaznenosť našich národov aj prostredníctvom dobrého jedla," dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi hodujúcimi, samozrejme, nemohol chýbať ani generálny konzul Českej republiky v Košiciach Vítězslav Pivoňka. Ten české jedlá obľubuje, no aj medzi slovenskými si našiel lahôdky, ktoré rád ochutná. "Mám veľmi rád šarišské holúbky, niekto však tvrdí, že je to maďarské jedlo, iný zas že dokonca rusinské. Samozrejme, že si nenechám ujsť príležitosť ochutnať akékoľvek halušky či pirohy." prezradil konzul, ktorý dobré jedlo rád zapíja nie len českým ale i slovenským pivom a neodmietne ani kalíšok slivovice.

Starosta mestskej časti Košice - Západ Pavol Mutafov sa k množstvu jedla na stoloch Plzeňskej hospody postavil chlapsky - s rozvahou odchutnal zo všetkého. "Ako gurmán-amatér som veľmi spokojný. Dával som si však malé dávky, aby som mohol ochutnať zo všetkého a zalieval som to pivom." To však bolo nealkoholické, keďže starostu čakali ďalšie povinnosti. "Všetky české jedlá patria medzi moje obľúbené. To, že sme boli spoločným štátom, sa odrazilo aj na našich kuchyniach. Podobne sú naše jedlá premiešané aj s maďarskými. Nemyslím si, že sú nezdravé. Človek môže zjesť hocičo, pokiaľ to dostatočným pohybom vygeneruje. Ja chodím štyrikrát do týždňa cvičiť, takže aj všetky tieto dobroty zo seba ´vycvičím´," dodal P. Mutafov.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak by starostka Mestskej časti Košice - Sever Andreja Takáčová mala zorganizovať dni slovenskej kuchyne niekde v Čechách, určite by nezabudla na halušky. "Halušky, strapačky - s kapustou, bryndzou, so všetkým možným... Alebo by som ponúkla hosťom zaujímavé špeciality," prezradila A. Takáčová, ktorá si v pondelok pochutnala najmä na lokšiach. "Urobiť dobrú lokšu vôbec nie je jednoduché. Ja sa musím priznať, že keď pripravujem jedlo s lokšami, tie musí robiť moja mamka a ja pripravujem mäso. Na zemiakové lokše si proste netrúfam," dodala starostka, ktorá ochutnala zo všetkého a bolo jej viac než jasné, že na ďalší deň si bude musieť ´dopriať´ diétu.

Dáša KIRAĽVARGOVÁ

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  9. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  4. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  6. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  7. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  8. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  9. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  10. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 767
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 819
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 944
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 448
  5. Aká je chémia vôní 9 283
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 265
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 122
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 637
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 488
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.
Nové sypače značky Tatra z flotily SÚC PSK.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop