dnes od poslanca MČ Barca a mestského poslanca Ing. Františka Vanča
Najradšej griluje a kuchtí divinu
"Varím zriedkavo, lebo manželka je vynikajúca kuchárka a svojím umením sa k tomu jej neviem ani zďaleka prirovnať. Ale keď sa už k hrncu a sporáku dostanem, kuchtím veľmi rád. Najradšej pripravujem, aj konzumujem polievky. Hrstkovú, fazuľovú, a potom ešte opekané kolienka," rozhovoril sa poslanec miestneho zastupiteľstva MČ Barca a tiež mestský poslanec Ing. František Vančo, ktorého sme namiesto vyvárania zastihli v posteli. "Je to dôsledok poľovačky. Jeleňa som síce počul, ale nevidel a teda ani netrafil. Zato chladné počasie chytilo mňa...," zdôvodnil svoj zachrípnutý hlas.
Práve príprava diviny a tiež jedál na grile je to, čo F. Vančo chystá zo všetkého najradšej. A potom ešte cestoviny. Najviac ide o úpravu kolienok alebo prípravu rejdovských bryndzových halušiek, ktoré sú vraj iné, a podľa neho aj lepšie, ako tie klasické. I recept, ktorý ponúkol, je súčasný, aktuálny, pretože sa použije mäso z diviny, ku ktorej patrí diviača zver, jelenia alebo srnčia.
Poľovnícky guľáš
Suroviny: divina /množstvo podľa počtu jedákov/, soľ, čierne korenie, masť, cibuľa, červená mletá paprika, paradajky, pretlak alebo kečup, masox, borievky, červené víno. Postup: Mäso narežeme na kocky, poprášime korením, opražíme narýchlo na rozhorúčenej masti, osolíme, pridáme pokrájanú cibuľu, ochutíme paprikou, rajčiakovým pretlakom, kečupom alebo paradajkami, ktoré sme predtým ponorili do horúcej vody a zbavili šupky. Podlejeme vývarom z masoxu a dusíme do polomäkka. Pred záverom prilejeme červené víno, pridáme borievky a dokončíme varenie. Nakoniec zahustíme guľáš zápraškou. Tento guľáš je hustejší ako sme bežne zvyklí. Konzumuje sa zväčša s chlebom.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári