Ľ. Grega: "Pred držkami na paprike som bezmocný"
Súčasťou Českých dní, ktoré sa každoročne na jeseň konajú v Košiciach, sú Dni českej kuchyne. V Plzeňskej hospode sa začali v pondelok slávnostným otovorením, kedy sa stoly doslova prehýbali pod váhou dobrôt. Ochutnal ich generálny konzul Českej republiky v Košiciach Vítězslav Pivoňka, starostovia mestských častí, organizátor akcie Ľubomír Grega i ďalší hostia.
V pondelok to v Plzeňskej hospode vyzeralo, ako keby sa organizátor podujatia - Ľubomír Grega z agentúry GreArt - rozhodol svojich hostí ´ujesť´ na smrť. "Chcel som ich hlavne pohostiť. No musím povedať, že tieto hody naozaj vyzerajú tak, ako keby mi šlo o to, aby sme sa všetci prejedli," priznal Ľ. Grega, ktorému šéfkuchár tajil jedálniček a každý nový chod bol pre všetkých hostí prekvapením. Po predjedle prišla polievka, sviečková, knedlo - vepřo - zelo, kačka s kapustou a lokšami, nechýbali ani držky na paprike a guláš. "Som ujedený, no čo som mal robiť? Pred držkami na paprike som bezmocný, musel som ochutnať. Aj sviečková bola brilantná a o kačke ani nehovorím. Musím sa však priznať, že pri tej kačke som sa asi mal krotiť a bol by mi stačil jeden kúsok a jedna lokša. Ale neodolal som."
Už od rána si Ľ. Grega svedomito pripravoval priestor v žalúdku. "Dal som si iba banán a bol som v očakávaní, čo všetko na hostine ochutnám. Museli sme pár minút čakať, kým prišli všetci hostia a už vtedy sme mali na stoloch predjedlo. Priznám sa, že som si pripadal ako ten pavlovov pes... Prvé sústo pre mňa bolo ozajstným zážitkom. Potom som ochutnal z každého, hoc i zo študijných dôvodov," doplnil s úsmevom. Ľ. Grega českú kuchyňu obľubuje, tradičné knedlo - vepřo - zelo najradšej spláchne dobre chladeným českým pivom. "Ak by som si z nejakých dôvodov po tomto jedle nemohol dať pivo, tak by som zjedol radšej niečo iné, lebo zapiť ´knedlo´ niečím iným by bol hriech."
Pochutiť si prišla aj Eva Dekanovská, šéfka stanice Music Box a TV NAŠA. "Mám rada, keď je jedálniček pestrý, ale musím povedať, že dnes mi ponúkli všetky jedlá, ktorým sa za normálnych okolností snažím kvôli línii vyhýbať. Šetrila som si žalúdok, dávala si len malé množstvá, aby som vládala zo všetkého ochutnať. Je totiž veľmi nepríjemné, keď žalúdok už nevládze, ale oči by jedli. Dnes som to mala plne pod kontrolou," prezradila E. Dekanovská, ktorá sa už od rána snažila veľa nejesť a nechať si priestor na všetky dobroty. "Mám pocit, že všetko so všetkým súvisí a k českej kuchyni máme všetci veľmi blízko. Ja som ten ročník, ktorý vyrastal v spoločnom štáte a je to príjemný pocit, ak si môžem vychutnať spriaznenosť našich národov aj prostredníctvom dobrého jedla," dodala.
Medzi hodujúcimi, samozrejme, nemohol chýbať ani generálny konzul Českej republiky v Košiciach Vítězslav Pivoňka. Ten české jedlá obľubuje, no aj medzi slovenskými si našiel lahôdky, ktoré rád ochutná. "Mám veľmi rád šarišské holúbky, niekto však tvrdí, že je to maďarské jedlo, iný zas že dokonca rusinské. Samozrejme, že si nenechám ujsť príležitosť ochutnať akékoľvek halušky či pirohy." prezradil konzul, ktorý dobré jedlo rád zapíja nie len českým ale i slovenským pivom a neodmietne ani kalíšok slivovice.
Starosta mestskej časti Košice - Západ Pavol Mutafov sa k množstvu jedla na stoloch Plzeňskej hospody postavil chlapsky - s rozvahou odchutnal zo všetkého. "Ako gurmán-amatér som veľmi spokojný. Dával som si však malé dávky, aby som mohol ochutnať zo všetkého a zalieval som to pivom." To však bolo nealkoholické, keďže starostu čakali ďalšie povinnosti. "Všetky české jedlá patria medzi moje obľúbené. To, že sme boli spoločným štátom, sa odrazilo aj na našich kuchyniach. Podobne sú naše jedlá premiešané aj s maďarskými. Nemyslím si, že sú nezdravé. Človek môže zjesť hocičo, pokiaľ to dostatočným pohybom vygeneruje. Ja chodím štyrikrát do týždňa cvičiť, takže aj všetky tieto dobroty zo seba ´vycvičím´," dodal P. Mutafov.
Ak by starostka Mestskej časti Košice - Sever Andreja Takáčová mala zorganizovať dni slovenskej kuchyne niekde v Čechách, určite by nezabudla na halušky. "Halušky, strapačky - s kapustou, bryndzou, so všetkým možným... Alebo by som ponúkla hosťom zaujímavé špeciality," prezradila A. Takáčová, ktorá si v pondelok pochutnala najmä na lokšiach. "Urobiť dobrú lokšu vôbec nie je jednoduché. Ja sa musím priznať, že keď pripravujem jedlo s lokšami, tie musí robiť moja mamka a ja pripravujem mäso. Na zemiakové lokše si proste netrúfam," dodala starostka, ktorá ochutnala zo všetkého a bolo jej viac než jasné, že na ďalší deň si bude musieť ´dopriať´ diétu.
Dáša KIRAĽVARGOVÁ
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári